hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 超矮身的 MMC -- SuperLo (長文, 多圖注意)
開啟左側

超矮身的 MMC -- SuperLo (長文, 多圖注意)

VocaloidMikuBus 發表於 2018-9-30 14:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Alexander Dennis (ADL) 出品嘅 Enviro 500, 以至 E500 MMC 甚至 Facelift 大家一定唔會唔識,
因為依家淨係喺香港都已經週街都係, 真係講得多都嘥口水!
亦正因為呢款雙層巴士喺香港嘅成功, E500 系列亦成功打入地球另一邊嘅北美市場,
甚至推出加長版本嘅 42 呎長版本 (12.8m), 以迎合北美市場嘅需要,
12.8m 呢個新規後來更被香港嘅巴士公司採用,
以滿足高客量路線嘅需求。

2014 年末, ADL 為美加市場推出第二代 Enviro 500 MMC 嘅同時,
亦推出比原高度 14 呎版本 (4.17m) 更矮嘅設計, 並且命名為 "SuperLo",
車身高度只有 13 呎 (3.9m), 車身長 45 呎 (13.7m),
係歐美大客車常用嘅長度規格, 下層後半部設有行李艙,
全車可載 81 人, 包括上層 57 人同下層 24 人,
主要作為市際運輸同通勤巴士服務之用。
標準上配用符合美國 EPA2017 標準嘅 Cummins lSL9 六汽缸 380 匹馬力柴油引擎,
連接 Allison B500R 六前速自動波箱。
位於華盛頓州斯諾霍米什縣 (Snohomish County) 嘅 Community Transit,
同加拿大金馬蹄地區 (Golden Horseshoe) 嘅 Go Transit,
亦有使用呢款 SuperLo 巴士, 紐約市嘅 MTA 亦於今年向 ADL
借用 SuperLo 示範車試用, 至於會否考慮進一步引入,
至今依然係未知之數。

今日到埗嘅呢兩架 Enviro 500 SuperLo,
分別係 ADL 嘅官方示範車同加拿大 Go Transit 車身塗裝,
係 Industrial Diecast Design 嘅 Iconic Replicas 出品,
記得去年入手同廠出品嘅 New Flyer Xcesior Chagre 巴士嘅時候 (見原文: 按此 ),
已經稍為交代過呢間公司嘅少少資料,
雖然唔係依家香港巴士模型流行嘅精細內籠,
但係以呢兩架巴士模型只係美金 $30 -35, 即係折算港幣大約二百幾蚊嘅價錢,
其實已經抵玩, 而且個人對內籠精細度要求亦唔高,
只要外型有真車嘅神髓已經收得貨, 更何況以歐美玩 HO 模型嘅人嚟講亦唔要求內籠有高精細度。
跟據 Iconic Replicas 官網, 仲會推出紐約 MTA 色嘅 SuperLo,
值得期待!

正式落地!!

Enviro500 SuperLo Demonstrator

只有不足四米嘅車身高度, 加上 45 呎長度, 令整架巴士顯得非常長

GO Transit Enviro500 SuperLo

車頭附有可搭載兩架單車嘅單車架, 不過唔可以放低

美加的 E500

Buses in North America

香港 E500 遇上北美 SuperLo

Superlo specification:
http://www.metro-magazine.com/bus-showcase/detail/3968

https://www.alexander-dennis.com ... erlo-north-america/

https://www.alexander-dennis.com ... uperlo-brochure.pdf

小劇場~~~~~~ XDD

今日有新車到, 初音自然要嚟同新車做 Inspection,
一知道又係 E500, 即時冒火三丈!
(初音) Super Bus 呢條人粉又入E500??? 佢真係未死過,
我講過幾多次唔准再入 E500, 我已經厭到嘔啦!!!

呢個時候, Super Bus 走入...
(Super Bus) 初音做乜咁嘈呀? 我戴住 Headphone 玩緊 Overwatch 都聽到妳鬼殺咁嘈...
(初音) 我要問你先至真呀!! 我講過幾多次唔准再入 E500 呀?!!
你今次仲夠膽入多兩架?? 你係咪想向我 Challenge?!!

(Super Bus) 但係呢兩架唔同啵, 佢地係 SuperLo,
同香港果啲分別好大啵...
(初音) 我話 Q 之你 Super low 定 Super high, 總之係 E500 就唔得!!
入來!! 拖佢出去餵喪屍!!!

(Super Bus) 嘩呀呀呀~~~~~~初音大小姐饒命呀~~~~~~!!!!!!!!!

Thanks for reading~

Doki Doki!
WHYB630 發表於 2018-9-30 17:29 | 顯示全部樓層
MTA買E500好似已告吹
反而LA嘅Foothill Transit會買純電E500,但唔知是否SuperLo
Gaultier 發表於 2018-10-1 19:16 | 顯示全部樓層
上網見到只係港幣二百幾蚊,我都想訂,但係連埋運費最終要四百幾,所以打消咗訂嘅念頭。
 樓主| VocaloidMikuBus 發表於 2018-10-1 21:54 | 顯示全部樓層

Gaultier 發表於 2018-10-1 19:16
上網見到只係港幣二百幾蚊,我都想訂,但係連埋運費最終要四百幾,所以打消咗訂嘅念頭。 ...

問題係以我所知香港啲模型舖都應該未必有得賣, 真係要焗住上外國網訂
Doki Doki!
art0925 發表於 2018-11-1 08:50 | 顯示全部樓層

華州Snohomish County (我哋叫雪縣) Community Transit 同 Sound Transit 既係北美 42呎標準版,唔係Super-lo 嚟.
Dat of Seattle