hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴部份報站増 934 線宣傳
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴部份報站増 934 線宣傳

leo_ku 發表於 2018-10-2 23:02 來自手機 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2018-10-2 23:30 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2018-10-2 22:59
文字:
RT.934 EXPRESS
TUESN WAN TO HKI

TUESN 是你打錯還是真的錯?

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
dydx 發表於 2018-10-3 00:29 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-10-2 21:25
有用嫁!宜家D港人連屋企樓下有呢條線都唔知……不過呢D「無知」人士未必會肯聽廣播 ...

知都冇用啦,想搭嗰陣都冇車

想搵人幫襯,唔該全日先
起碼都開到673/978咁啦

AVD1 發表於 2018-10-3 10:17 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-10-1 19:29
兜埋上去荃景圍全日服務算吧

如果延長服務時間之前咁做或者都可能得,
而家咁搞,西約明明一個站直出變兜上山,唔反對有鬼。

當然可以倒轉由荃景圍開先,
但係而家西約做緊總站,佢地又未必想條線無啦啦做分站 …

換句話講,而家想條線做埋荃景圍已經唔係易事 …
LJ7006 = MF5119 = AVD1
unknown000hk 發表於 2018-10-3 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-10-3 10:17
如果延長服務時間之前咁做或者都可能得,
而家咁搞,西約明明一個站直出變兜上山,唔反對有鬼。

加個30X免費轉乘咪可以做埋荃景圍
leo_ku 發表於 2018-10-3 11:02 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-10-3 11:02 | 顯示全部樓層

unknown000hk 發表於 2018-10-3 10:53
加個30X免費轉乘咪可以做埋荃景圍

轉乘?轉乘我唔好去坐港鐵?
AVD1 發表於 2018-10-3 11:04 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-10-3 11:02
好簡單啫, 早繁整幾班西約直出, 其餘時間一係西約開經荃景圍出, 一係荃景圍經西約出,
現實係無其他選擇亦 ...

話說麗港城已經係好例子。
不過問心,我係荃景圍人都寧願揀 930 系上山
tonychow 發表於 2018-10-3 11:58 | 顯示全部樓層
我唔肯定係我唔好彩定係點,但我主觀地覺得九記司機唔係好識走位。
前排有次搭 934 金鐘上返荃灣。934 前面有架 930 正線 (630x)。
我上咗架 934,照道理因為 934 港島站位同客量都較少,所以會快過架 930。
事實係啱啱相反。
架 934 喺滙豐排入站,上完客之後架 930 爬咗頭,然後啱啱好過咗前面個燈位。相反,架 934 要等燈。
然後 934 爬返架 930 頭,上環站好似上咗幾個客就上公路,期間都有停燈。
基於路口原因(架 930 應該係行到最尾到西港城先轉出去),我喺皇后街又撞返架 930(我睇唔清楚係咪同一架,不過當日我喺金鐘等咗 10 分鐘左右,得我上車前果陣見過 930,同埋都係 630x,所以應該都無錯)。
然後呢,因為 934 唔停皇后街,喺西隧 934 領先。司機沿途行車速度正常(意指踩盡,因為 934 基本上搭親都車手)。去到西隧口,架 934 上咗一兩個客,點知架 930 已經到咗西隧口。當然最後 930 仲要上客,所以934 超前。去到葵芳,我睇住架 930 落橋,同時我架車落緊荃灣路。
仲有搭 102 嘅經驗,基本上城記司機一過太子站就會狂踩去美孚,亦甚少俾其他車塞住燈位。不過呢個係題外話。
結論:如果我想搭巴士返荃灣市中心(例如荃灣站),搭 934 愉景行返轉頭同 930X 戴麟趾行天橋返去,後者應該完勝。
至於轉乘優惠,基本上原因係轉乘唔就腳,本身又收太貴。
荃景圍落山轉 934,基本上只可以選擇 30 30X 或者行路。以 1300 尾班車為例,實測過 30 30X 係唔夠快轉 934 嘅。我當時只能 234X 轉 112(有月票)落銅記。
深井線就算把,就算 234B -$4.2 一樣貴過一程 962B,仲要又耐又疏,轉乘第二程疏車觀感好差。
另外唔知有無梨木樹版友有月票。如果有,我反而覺得可以試 934 轉 48X。如果上車時間一樣,936 到茘枝角站果陣應該上到 48X
最後提一提拯救方呿。單向呢,如果 934 加雙向分段同 280X 另一方向轉乘優惠,$9.6 出尖咀甚至轉 W2 都可能有着數,前提係夾到班次。
另一唔少版友提過嘅方案係非繁改經紅隧,加停美孚同紅隧口,港島走線參考 182,當然會有塞車問題,但我覺得可以有減價同紅隧幫手清客空間,既可互轉 108,又可以加強獨營網絡,甚至可以吸引青衣客轉車。
 樓主| peterkwan 發表於 2018-10-3 12:07 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-10-3 11:58
我唔肯定係我唔好彩定係點,但我主觀地覺得九記司機唔係好識走位。
前排有次搭 934 金鐘上返荃灣。934 前面 ...

930 永安有站,所以一定係永和街轉出去。
934 如果去到西港城先轉出去,見返同一架 930 完全唔出奇, 尤其前面有 960/961/978 埋站,就算架 934 禧利街轉出去都會慢過 930.