hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 ENG Paper 4 (Oral) 有冇策略甘 ????
開啟左側

ENG Paper 4 (Oral) 有冇策略甘 ????

FF1819 發表於 2006-6-25 20:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

歡迎今年應屆會考生考左Oral既版友發表下意見 .....
thanks ~
JX9097 發表於 2006-6-25 20:53 | 顯示全部樓層
基本一定要留意:

(1)千祈唔好唔出聲
(2)唔好強做leader
(3)能力得嘅時候可以幫吓弱d嘅人
(4)唔好離題(CE就應該唔會出現嘅~)
Ketsu 發表於 2006-6-26 03:13 | 顯示全部樓層
其實仲有一樣野可以參考
就係留意下同你一組既其他考生
佢地係咪互相認識既
(雖則可能冇咁巧合)

以前我試過一組四人
考試期間我不斷俾兩個人夾攻
我講乜佢地ban乜
甚至有個仲要不斷話唔知我講乜
考完之後
我見呢兩個人走埋一齊陰d 陰d 講野

但個故事未完
根住其實我都幾慶
於是我向剩番果一個考生「慎」氣
話自己唔怪得佢兩個咁夾
原來一早識得
但呢個人望住我冇出到聲
根住仲走埋去果兩個人度
佢同呢兩個人唔知講左d 乜野
就三個人一齊用鄙視既眼光黎「啤」住我!

此時我至恍然大悟
原來全組人淨係得我一個係「外人」!

所以如果你發現同組人裡面
有一兩個本身係互相認識既
就真係要小心俾人「造」你
(話時話以前AL考中文果陣
我同組亦係有一個係我朋友喎
但我就冇人地咁卑鄙囉!)
Abusing dead rule -> Denial of reality
kay 發表於 2006-6-26 09:31 | 顯示全部樓層

(少少題外話)
雖然我唔係今屆CE
但我覺得這樣考oral不太好,
反而轉左制的(07)好一dd,無咁死板
小組討論ma!
但大原則都是差不多
如#2的回覆
但小組討論犯(4)的機會大好多
世界很簡單 人類很複雜
2A_DL13 發表於 2006-6-26 10:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 03:13 發表
其實仲有一樣野可以參考
佢地係咪互相認識既
(雖則可能冇咁巧合)

以前我試過一組四人
我講乜佢地ban乜
考完之 ...

唔知最後甚麼grade?
同埋我相信經驗豐富的考官,應會留意到是否有考生「做馬」
3ASV196 發表於 2006-6-26 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 03:13 發表
其實仲有一樣野可以參考
佢地係咪互相認識既
(雖則可能冇咁巧合)

以前我試過一組四人
我講乜佢地ban乜
考完之 ...

其實遇到咁都唔駛驚, 因為如果你講野無問題,
有point 就ok, 我中文 oral 的阿sir 話, 如果人地
一齊 攻你, 你應該仲開心, 因為你講野機會增加,
高分機會都增加....

當然, 係練習時, 需要確保返係俾人圍攻時, 唔好緊張,
保持理據, 保持清楚說話, 係必要時, 亦要同意另一方.....
3ASV196.KE7270
Ketsu 發表於 2006-6-26 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2006-6-26 10:27 發表

唔知最後甚麼grade?
同埋我相信經驗豐富的考官,應會留意到是否有考生「做馬」

四個字:「大難不死!」

原帖由 3ASV196 於 2006-6-26 12:03 發表

其實遇到咁都唔駛驚, 因為如果你講野無問題,
有point 就ok, 我中文 oral 的阿sir 話, 如果人地
一齊 攻你, 你應該仲開心, 因為你講野機會增加,
高分機會都增加....

當然, 係練習時, 需要確保返係俾人 ...

其實我個故事都仲講漏少少野
就係我咪話我講乜都係咁俾人ban既
不斷咁俾人夾攻既?
但實際上我可以講既野既時間根本好少
佢地唔止係響我僅餘講野既時間「做野」
而且其實佢地根本係接近唔俾機會我參與討論
差唔多係佢地玩哂咁滯
完全係我一講野佢地就窒我
我唔講野佢地就當我透明
雖則剩番果個講野都唔係多
但我就唔見佢有俾果兩條友「做」囉
果時我真係冇乎
因為事實上我d oral冇佢地咁好
(但佢地又唔可以話係好叻果隻)

其我果d 發發言時間
直接講丫
幾乎全部係我搶白得番黎架咋...
Abusing dead rule -> Denial of reality
3ASV196 發表於 2006-6-26 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 13:04 發表

不斷咁俾人夾攻既?
佢地唔止係響我僅餘講野既時間「做野 ...

咁那d人真係好衰wor!! 不過呢d 都無得投訴...
3ASV196.KE7270
kwyeung 發表於 2006-6-26 16:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 13:04 發表

不斷咁俾人夾攻既?
佢地唔止係響我僅餘講野既時間「做野 ...

如果咁款, 人地都唔似會有好下場喎...

考Oral唔係鬥講得多, 亦唔係鬥駁咀多。
小弟UE老師就講過, l唔夠料又扮哂critical,
人地講乜都ban既話, 聽落有機會令人反感。

而oral講到尾都係印象分, 考官反感你都無運行。
117 發表於 2006-6-26 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2006-6-26 16:15 發表

如果咁款, 人地都唔似會有好下場喎...

考Oral唔係鬥講得多, 亦唔係鬥駁咀多。
小弟UE老師就講過, l唔夠料又扮哂critical,
人地講乜都ban既話, 聽落有機會令人反感。

而oral講到尾都係印象分, 考官反感 ...

TOTALLY AGREE

個EXAMINER聽到個兩個CANDIDATE都係不停咁BAN人, 又無AGREE
玩串晒個PARTY, 死梗都得呢D人~ 考ORAL唔係咁考架嘛 =]"

唔係話一味AGREE就岩... 但如果連SOUND EVIDENCES都插
咁就會SHOW到呢班係低能仔 ( ̄▽ ̄)"