hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘區議會交委會再次討論安達安泰交通問題 ...
開啟左側

[其他] 觀塘區議會交委會再次討論安達安泰交通問題

EX-TL 發表於 2018-10-11 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2018-10-10 12:31
以11B收費而言,根本冇可能拉上去

唔止收費, 走線上要兜秀茂坪, 又要入返翠屏, 然後到茶果嶺道, 條路仲長過而家11C, 秀茂坪落觀塘而家都冇咩人會搭11C啦, 拉11B上去棧嘥氣.
GW5878 發表於 2018-10-11 13:09 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-10-9 19:53
其實迫人用長線價錢搭短價,觀塘區議員已經開始不滿

難得觀塘區議員講得出呢句,咁幾時叫班蝗蟲放棄 98A 98C 290 系等呢幾條線直入隧道,西貢區搭呢幾條垃圾 30 分鐘都未上到公路,等你觀塘區放棄好耐,最多加返 98H 坑口北經將南往順利,一小時一班,經埋翠林康盛總站聯合醫院仲可以解決埋 93A 95M 合併問題
hihiman 發表於 2018-10-11 13:18 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-10-11 13:09
難得觀塘區議員講得出呢句,咁幾時叫班蝗蟲放棄 98A 98C 290 系等呢幾條線直入隧道,西貢區搭呢幾條垃圾 3 ...

290 而家有什麼公路行?? 龍仔日日塞到趴係度290 行隧道都唔一定快好多, 冇山上客, 你非繁時根本冇能力養起20分鐘一班<<預左隨時俾人開我波

leungky0528 發表於 2018-10-11 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-10-11 00:47
唔止收費, 走線上要兜秀茂坪, 又要入返翠屏, 然後到茶果嶺道, 條路仲長過而家11C, 秀茂坪落觀塘而家都冇 ...

11B個價同路段咁多貴價替代品
都仲未試過被大開刀,已經要還神
horsedog83 發表於 2018-10-11 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層
s2011m0101 發表於 2018-10-9 22:39
延長11X就好應同時加班(特別繁忙時段),依家朝早繁忙時間(10分鐘時段嗰幾班)用直梯車就和樂邨一定有十 ...

11C同11X延長其實係好事,因為上秀茂坪幾年前九巴取消站長後運作混亂。又冇站長放車,11C,11x過鐘只可以拍卡知道攪唔攪牌。要打電話去中秀茂坪報到。其次上秀茂坪站廁所非常污糟,如果唔係大解,通常山邊自己解決。最後係治安問題,本身總站位置係人少地方,如果大家仲記得早排上秀茂坪有架3ASV日光日白畀人爆錢箱。
GA6072 發表於 2018-10-11 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層
難得觀塘區議員講得出呢句,咁幾時叫班蝗蟲放棄 98A 98C 290 系等呢幾條線直入隧道,西貢區搭呢幾條垃圾 3 ...

山上/秀茂坪黎講
93K/98A 90%重疊
98A只係重疊93K多餘既路線

只係改98A入隧道
放四部車入95M,重剩12部車比98A入隧道
山上/秀茂坪現有都有車做返98A同等服務
跟本唔洗搞93A,93K,95M

EX-TL 發表於 2018-10-11 17:09 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2018-10-11 13:26
11B個價同路段咁多貴價替代品
都仲未試過被大開刀,已經要還神

冇辦法, 馬頭角得一條11B去觀塘, 要平衡班次, 觀塘開出減極有限, 翠屏被郁嘅係秀茂坪開出嘅11C, 減班減車乜都有佢份.
tommy14D 發表於 2018-10-11 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2018-10-11 14:12
11C同11X延長其實係好事,因為上秀茂坪幾年前九巴取消站長後運作混亂。又冇站長放車,11C,11x過鐘只可以 ...

個總站攞嚟起棟樓仲好過啦
horsedog83 發表於 2018-10-11 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2018-10-11 17:16
個總站攞嚟起棟樓仲好過啦

我無記錯,上秀茂坪取消站長前只有三條綫,13D延長至寶達後便取消站長當值,車長要自己拍卡簽到,過鐘有事自己打電話去中秀茂坪站長攪牌。上秀茂坪緊本係泊車場。
transbus 發表於 2018-10-11 19:10 | 顯示全部樓層

你條98H就唔係濫用緊將軍澳資源做觀塘生意咩?
徹底啲嘛?

#黐唔勻
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣