hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [請教] 未解決...
開啟左側

[請教] 未解決...

FX8173 發表於 2006-6-26 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 12:41 發表

我架車踩左brake扭會辛苦d
或者係我踩得太大力掛
不過下次我都會試多次係咪真係咁
話時話我架車有時就算拉夠兩格手掣
都仍然開得郁...

我果個係衰遲放手囉
唔知我係咪仲未俾到信心佢由我自己渣喇

不過老實講
如果知道個師傅專登咁樣玩野
令自己肥佬
咁下次就死人都唔會再搵佢啦  

應該係佢手制拉得多,條威也鬆晒﹗我以前架車都係咁,一定要拉到頂先制得住架車,拉少一格架車都會溜~

*所以姓黃果個我成日都見佢吉車去飲茶同車屋企人出出入入囉﹗載人多過教~ (佢住馬鞍山o既,我出出入入成日見到佢……)
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| Ketsu 發表於 2006-6-26 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-6-26 12:56 發表

應該係佢手制拉得多,條威也鬆晒﹗我以前架車都係咁,一定要拉到頂先制得住架車,拉少一格架車都會溜~

*所以姓黃果個我成日都見佢吉車去飲茶同車屋企人出出入入囉﹗載人多過教~ (佢住馬鞍山o既,我出出入 ...

咁搞法李健遲早唔再用佢r
第時分分鐘會見佢r
響長沙灣政府合署門口「R撈」喎...
Abusing dead rule -> Denial of reality
FX8173 發表於 2006-6-26 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 13:15 發表
咁搞法李健遲早唔再用佢r
第時分分鐘會見佢r
響長沙灣政府合署門口「R撈」喎...

但係見佢今年年初換o左架新車喎~

*可能都有D『積蓄』﹗
*您幾時下一堂?
 樓主| Ketsu 發表於 2006-6-26 14:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-6-26 14:16 發表

但係見佢今年年初換o左架新車喎~

*可能都有D『積蓄』﹗
*您幾時下一堂?

星期四晚
之後七月二三四都搏老命學朝早
四號仲要倒塔咁早過海...

我個friend架車都係上左幾堂就換
但第一次見佢渣
(我上埋車跟佢)
真係睇見佢就可憐...
Abusing dead rule -> Denial of reality
KY9143 發表於 2006-6-26 16:06 | 顯示全部樓層
落BRAKE方面,
試下用少少你既感覺...

好似你自己坐車咁...
你會FEEL到個司機落BRAKE重唔重,
你要做既...
就係你要晌自己落BRAKE既時候,
慢慢落到,
去到自己一個認為停起上黎自己唔覺得CHOK既程度...

我上左6個鐘...
玩埋窄路掉頭...
係窄路掉頭爭少少...
上斜起步,落斜起步都玩晒,
全部都冇乜大問題...
果日晌延文禮士道玩到上3波...
但我反而唔想轉...
因為我懶..XDDD
Beautiful Fighters
 樓主| Ketsu 發表於 2006-6-26 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-6-26 16:06 發表
落BRAKE方面,
試下用少少你既感覺...

好似你自己坐車咁...
你會FEEL到個司機落BRAKE重唔重,
你要做既...
就係你要晌自己落BRAKE既時候,
慢慢落到,
去到自己一個認為停起上黎自己唔覺得CHOK既程度...

...

其實由我轉師傅果日開始
(我係學車第三日開始跟佢r
頭兩日我可以話完全學唔到任何野)
初初果排我停車真係靠自己既感覺
我仲以為自己已經ok
就連窄位掉頭同泊位
我都有埋怨使唔使練咁多次
(佢第一堂已經帶我去寶馬山練窄位掉頭同泊位喇!)
搞到我渣出街既時間好少

但當我發覺
原來隔離師傅一直都係咁幫我踩d 腳掣同極力子
(我都真係幾鈍
我係去到十幾差唔多成廿個鐘先發現...)
仲要最近佢仲係幫與唔幫之間
(即係鍾意就叉隻腳埋黎
唔鍾意就突然放腳
等我「跣」到攤攤腰...)
搞到我以前操番黎既感覺亂哂
都唔知幾時係靠佢同幾時係靠自己
(早排仲要加埋天雨路滑...死未...)

而家時間又咁緊逼
(我寧願佢早d 係咁好過啦!)
所以家陣我搞到連停車都喊咁口->

於是我咪向大家請教一下有關我既問題
其實認真d 講句
我係向緊大家發出求救訊號...
KY9143 發表於 2006-6-26 17:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 16:32 發表

其實由我轉師傅果日開始
(我係學車第三日開始跟佢r
頭兩日我可以話完全學唔到任何野)
初初果排我停車真係靠自己既感覺
我仲以為自己已經ok
就連窄位掉頭同泊位
我都有埋怨使唔使練咁多次
(佢第一堂已經 ...

其實師傳位既腳制,
有冇人用其實係FEEL到架喎...

如果係咁既話,
我諗你要有少少"理得佢死"既心態...
你覺得應該停就停,
應該去就去...
等師傅開聲好過...

如果唔係...
好難GET到個FEEL架喎..
Beautiful Fighters
 樓主| Ketsu 發表於 2006-6-26 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-6-26 17:09 發表

其實師傳位既腳制,
有冇人用其實係FEEL到架喎...

如果係咁既話,
我諗你要有少少"理得佢死"既心態...
你覺得應該停就停,
應該去就去...
等師傅開聲好過...

如果唔係...
好難GET到個FEEL ...

或者可以咁講啦
成日聽佢講話輕輕俾brake
結果我當初真係輕輕俾呀
佢有幫手果陣咪得囉
但係當佢冇幫果陣
先發覺原來我係輕到同冇俾一樣...
(尤以拖brake減慢車速最為大問題)

當我知道自己領左野之後
咁我咪下次大力番d 踩囉
結果...大力得滯...
搞到我而家要重新感受過
點樣先至係正確既「輕輕力」...
(不過家陣拖brake我都改善左)

其實往日我有個情況
係知道有人響隔離踩左brake既
咪就係當我離左腳想踩brake
個brake「唔見左」果陣時囉...

至於話「理得佢死」
我諗如果我咁做
我一定冇運行
因為我隔離果個
係一隻脾氣好臭既老馬
我諗你都聽過「老馬有火,非同小可」架啦
你試下唔聽佢支笛丫
我保證佢剷到你反艇
(不過近期我都試過「抗旨」
因為當時如果我仲聽佢講
係會大家都冇命)

cktse 發表於 2006-6-26 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 09:20 AM 發表

咦?
請問呢個應該係鬆定拉手掣呢?
因為如果手掣未鬆就開車
咪即係死囉

同埋我有一次隔離師傅
響我唔察覺既情況下踩住brake
(但我冇拉手掣)
我扭果陣
我發覺個係比鬆哂手掣同腳brake果陣重
...

哦, 我下一手係包埋鬆手掣呢個動作既~~
媽屐停
FX8173 發表於 2006-6-27 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-6-26 17:17 發表
文略

睇完之後,覺得您真係要操操左右腳o既『踩』o既大細﹗左腳而家您控極力子大致OK,係落腳果下慢,鬆腳果陣都控得住~但係右腳控迫力都係差D,其實您可以睇返舊文,用操左腳方法操下右腳,咁可以避免落Brake一下子過大o既問題。而感覺方面,您應該要同架車溝通下喇~以我學車時睇,我第一次死火後,就開始熟集架車極力子『死火位』o係邊,迫力虛位有幾多,油門踩幾多可以控制轉數咁~到我自己有架車,就到架車發我脾氣突然無 Brake 時我先同佢有『思想接觸』~所以有時話人車合一係真o架﹗如果唔了解架車,有時真係好『黎計』~

*有必要的話我睇您要補補鐘~