hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2A、82脱班問題越來越嚴重
開啟左側

[問題] 新巴2A、82脱班問題越來越嚴重

roquelcm 發表於 2018-10-17 09:23 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-10-17 08:42
新巴2A做得好?
我住左咁多年都唔覺...

唔通密到三分鐘一班就叫好?英皇道沿途大把選擇
neoplan720p 發表於 2018-10-17 09:32 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2018-10-17 09:23

啊哥仔,無人話過要密到3分鐘一班,
但而家問題係佢經常十幾分鐘都無車。

點樣大把選擇?
鴨仔繁時20分一班;81派架單層你覺得上到?
99係南港島線通左車之後,減過幾多次班?
得返條77係最穩陣,但只限東行,除非你西行願意俾$7(或者你係廢老可用$2)。

你份人都幾好笑。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 或者你係廢老可用$2

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2018-10-17 09:34 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2018-10-17 08:19
呢個十分同意,九巴脫班率遠超於新巴~

兩個犯人,一個殺左人,

一個偷野。

係咪咁就代表偷野果個係好人,甚而可以無罪釋放?

讀好少少書,學好少少邏輯先上黎吹水啦。
neoplan720p 發表於 2018-10-17 09:37 | 顯示全部樓層

嶼巴B2P 發表於 2018-10-17 06:42
唔好玩喇 運吉set左限制 車只可以開咁多 出車又有限制 你想新巴唔想加車?出左事點計 依家新巴開短線車已 ...

新巴願唔願意加車,我地唔知。

但我只係知道,就算有車剩,佢都只係去左兩個地方——

(a) 垃圾載空線,如18X同8H;
(b) 過海線,如682系

港島線?莫講話2A、82呢d 無肉食的線,連2X、18系、720系都越做越衰啦。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 連2X、18系、720系都越做越衰啦

查看全部評分

roquelcm 發表於 2018-10-17 10:07 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-10-17 09:32
啊哥仔,無人話過要密到3分鐘一班,
但而家問題係佢經常十幾分鐘都無車。

你咁唔妥新創建服務嘅咪去搭鐵囉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
leo_ku + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

roquelcm 發表於 2018-10-17 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-10-17 09:34
兩個犯人,一個殺左人,

一個偷野。

咁脫班係咪犯法先,你呢個比喻會否太過誇張
roquelcm 發表於 2018-10-17 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-10-17 09:37
新巴願唔願意加車,我地唔知。

但我只係知道,就算有車剩,佢都只係去左兩個地方——

唔知閣下有乜高見,會將路線點改法?一來,係大公司都會顧及自己利益優先,冇乜錢賺嘅2A/82自然hea做。二來,港島路段設計係咁,唔係你想改就改
brianso198 發表於 2018-10-17 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2018-10-17 09:23

邊個話密就好?

roquelcm 發表於 2018-10-17 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-10-17 10:26
邊個話密就好?

耀東交通已經算好(除110外),如果咁都唔滿意,咁興華,杏花邨,叫乜?
neoplan720p 發表於 2018-10-17 10:34 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2018-10-17 10:07
你咁唔妥新創建服務嘅咪去搭鐵囉

中國人的思維:
1. 你咁鍾意批評,你去做丫?

2. 唔gur 咪過主囉!