hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【小道消息】屯馬綫可能分期通車(已公佈2020年2月14日 ...
開啟左側

【小道消息】屯馬綫可能分期通車(已公佈2020年2月14日通車)

tkwlee 發表於 2019-2-2 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2019-2-2 13:48
何為「過度設計」?即係起到剛剛好唔會倒塌就係唔過度?有一個地方唔安全就已經可以牽連甚廣,亦唔可以因 ...

過度設計然後「亂起」係姚松炎提出的

https://www.inmediahk.net/node/1061928
EW9016 發表於 2019-2-2 22:04 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-31 09:28
本身係工程記錄及驗收記錄。行外人都知會個關鍵步驟例如扎完鐵,倒完石屎要做測量。

而政府根據各工程記 ...

正常扎完鐵釘好板main con係要自己做inspection同入RSIC from比constluant RE睇OK咗先可以落石矢、而現場RE睇係根據批則圖去對
而家明顯係批則圖大判, sub仔,constluant同業主各揸自已既圖去而當時又冇人發現有問題

eternalflame 發表於 2019-2-2 22:29 | 顯示全部樓層
tkwlee 發表於 2019-2-2 17:06
過度設計然後「亂起」係姚松炎提出的

https://www.inmediahk.net/node/1061928

如果係過度設計, 點解係開工前唔去搵港鐵講再改呢? 而係出左事後由所謂專家大放厥詞先?

過度設計唔代表要唔跟圖紙做野喎, 根本就係格硬將兩樣野拉埋黎講

Toz 發表於 2019-2-3 02:01 | 顯示全部樓層

所謂過度設計,應該係講緊法例規定既超高既安全冗餘,同埋"僵化一刀切"既安全要求(即係某專家話某面牆根本唔洗落鋼筋,係呢個個別例子,其實係正確的,只係法例規定有理無理都要落)

但降低安全冗餘,唔通工人就會醒醒定定同你做到十足十?幾時用機械人取代左人手再講
靈活既安全要求,一單半單大家睇到實係無問題,不過,件件工程都得就...

如果設計話左要落,佢就真係要落,唔可以偷雞又唔出聲
始終任何建築物將來都有可能改建,無關緊要既位置可以變左重要既結構支撐,改建睇返原先既圖紙去做野,當左有落足鋼筋,咁就死得人多

HV7025 發表於 2019-2-3 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-2-2 22:29
如果係過度設計, 點解係開工前唔去搵港鐵講再改呢? 而係出左事後由所謂專家大放厥詞先?

過度設計唔代表 ...

無錯,唔應該偷換概念
設計安全系數高係一件事
要跟合約圖、標準起貨係另一件事
落得標簽得合約,即使要求幾難幾無謂,標書有寫、業主政府有要求,就應該要做
唔practical嘅要求時有出現,但正路係落標前就好講,就算途中發現,都應該用正路方法處理
盡快通車都重要,但未去到唔通車香港就玩完嘅地步,急嚟做咩?

用個日常啲嘅例子
我想食碗非常正宗嘅九州拉麵,篩選過市場上n間拉麵店,見某一間啱晒要求,有晒我想食嘅配菜,就算100蚊碗我都肯俾
落得柯打嗰刻,對方就應該跟圖起貨
唔應該係煮到埋嚟,先同我講話今日無買竹筍呀,求其俾條蔥當替代,話唔影響成碗麵結構
係,無竹筍我一樣食得飽,但我根本唔係要呢樣野,仲要我俾足足100蚊,實在唔可能係合理
雖然我肚餓,但未去到餓死,我係不接受呢個offer的
noname617 發表於 2019-2-3 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2019-1-11 11:33
如果要重建新紅磡站, 其實有無得改善訊號系統, 可以俾列車以何文田站做總站?
因為常理諗, 紅磡站唔應該會 ...

睇一路,真係最盡去到鑽石山站先,鑽石山至紅磡每個站都有各自問題,啟德唔通係留黎掉頭
Toz 發表於 2019-2-3 20:53 | 顯示全部樓層

所謂過度設計, 我覺得係, 畫圖果個見要求高, 只係教條式將鋼筋排得更密, 牆起得更厚, 唔考慮實際可以點起
搞到前線工人普遍做黎做去都搞唔掂, 又要趕起貨, 乜野都會發生, 監工監得幾多?
s3n370 發表於 2019-2-3 23:35 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-1 11:20
今日新聞話沙中線北面連接隧道得27%測量記錄。當然,鋼根無扎石屎倒唔足通晒天,本人當日已經話肯定有人疏 ...

唔後補咪唔涉及虛假文書囉...

工程師學會又真係0既,涉事者蛇咬都唔會認果陣,
仲咁多口?唔出聲無人當你啞
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
tkwlee 發表於 2019-2-4 01:02 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-3 20:53
所謂過度設計, 我覺得係, 畫圖果個見要求高, 只係教條式將鋼筋排得更密, 牆起得更厚, 唔考慮實際可以點起
...

Exactly 就係X登討論區班工程佬既意見。
jpoon 發表於 2019-2-4 03:20 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-2-3 20:53
...

但紅磡站工程係邊個設計先?
同埋過度設計目的係乜? 會唔會係加大承托,預留條件重建紅磡站或興建上蓋項目?
http://jpoon9394.blogspot.com/