hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【小道消息】屯馬綫可能分期通車(已公佈2020年2月14日 ...
開啟左側

【小道消息】屯馬綫可能分期通車(已公佈2020年2月14日通車)

053h4 發表於 2019-2-4 09:26 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-4 09:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-4 09:31 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-2-4 03:20
但紅磡站工程係邊個設計先?
同埋過度設計目的係乜? 會唔會係加大承托,預留條件重建紅磡站或興建上蓋項目 ...

並唔係指單一建築物,香港法例要求超高安全冗餘,有時都幾考畫圖果個既功力

053h4 發表於 2019-2-4 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2019-2-4 11:04 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-2-2 22:29
如果係過度設計, 點解係開工前唔去搵港鐵講再改呢? 而係出左事後由所謂專家大放厥詞先?

過度設計唔代表 ...

Designer A: 驚唔夠鐵到時俾人 Claim 喎,加 50% 啦
Consultant B: 邊有計得咁準,驚唔夠會 crack 喎,加多一倍啦..
Resident Engineer C: 你改左我圖喎,加番鐵啦。
收貨 Inspector D: 呢度好似疏少少喎,又加密番 D 啦。

Consultant 驚俾人 claim 話唔夠,於是有理冇理 tender 落左先,
Contractor 驚落唔足俾人扣錢,又係有理冇理照落...個個都只會加唔會減,結果現場密到做唔到。
以前 D Structure 人傾開,某鐵 Job 唔好講話一倍,
講緊係比實際需求大四倍都經常見。

以前試過做一單 A&A job,要係原有地台開一個 300*150 slab opening,
正常 Re-bar 應該 150mm / 100mm center to center (簡單講每條鐵係 100mm /150mm 距離)
點知炮手打完石矢之後,係一排 T-16 rebar 一字排開..
睇圖完全搵唔到原因,結果最後重新搵過個位開窿算..

利申:非 Structure 人,但 BS 一樣係咁。
入行咁多年,做公務工程聽得最多嗰句就係“有大冇壞”。

Toz 發表於 2019-2-4 11:16 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-4 10:27
問題係錢又收足,貨交唔足呢。你估下下好似車廠出軌承托力不足單野咁好彩。 ...

車廠果單係連設計果個都計錯數

mrm23 發表於 2019-2-4 11:19 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2019-2-3 12:45
無錯,唔應該偷換概念
設計安全系數高係一件事
要跟合約圖、標準起貨係另一件事

非該合約,亦非 Civil /禮記人,但純以 Contractor 路人甲講幾句。

一千張圖有十幾張圖有問題可以響 Tender stage 提 Query,
但一千張圖有二三百張圖有問題就真係入黎都晒氣。
就算係入左,Client 會非常感謝 Tenderer 幫 Consultant 解決左 Design Fault,然後嗰張單 job 通常都唔會中。
一單半單 job 可以豪俾佢唔做,但全行既 job 都係咁,當然,大家可以選擇食西北風。

以前曾報某單過十位數 Tender,
全 Team 花左一年時間解決完堆 design fault 之後,technical 分贏晒,
然後張標俾左間平的去做。

而且涉及 Design Fault 通常都會有 cost implication ,
Contractor 一定會 claim 係 Design 問題要 Claim  EOT (extension of Time),而 Consultant 亦一定唔會認衰,
由於兩邊都錯唔晒,結果一定係口同鼻拗,
通常最尾都係玩到去落石矢前一兩日先肯 Accept 個 remedial proposal。

利︰非 Civil / Structure 人,只係一個經常要夾 builder work 的 BS 佬。
053h4 發表於 2019-2-4 11:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eternalflame 發表於 2019-2-4 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2019-2-4 11:04
Designer A: 驚唔夠鐵到時俾人 Claim 喎,加 50% 啦
Consultant B: 邊有計得咁準,驚唔夠會 crack 喎,加 ...

過度設計我見到嘅係成個設計流程上嘅問題
好多野一手交一手都預redundancy
但又似乎無一個party能夠做好把關
例如預嘅野合唔合理同是否可行
項目最大就係港鐵自己
如果港鐵係設計階段都做唔好
又點確保項目執行唔會hea住做?

但就算舊野redundancy預到起唔到嘅情況
點解唔係用正路入紙改
而係自己搵workaround又唔出聲呢?
053h4 發表於 2019-2-4 12:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽