hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【小道消息】屯馬綫可能分期通車(已公佈2020年2月14日 ...
開啟左側

【小道消息】屯馬綫可能分期通車(已公佈2020年2月14日通車)

s3n370 發表於 2019-2-13 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2019-2-13 15:20
公家JOB唔多?

應該話..落海水底既唔多...地面既呢... 我唔夠膽講亦唔夠膽諗...

公家job鐵飯碗,就算係RSS待遇同鐵飯碗唔大分別。
又唔駛追期趕完工。
做得遲唔會鑊,但出事就一定鑊,邊個敢搏呀?

而家好多工程根本係俾不合理工期玩死
mrm23 發表於 2019-2-14 13:58 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-13 14:08
前文一路係話"鋼根"無扎", 石屎"落唔足"

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0320_00822_001.html

紅磡隧道個 case 係 construction joint 位有問題,

簡單理解,CJ 位即係兩段石屎結構中間的碰口位
前段同後段結構會各自做,中間預留一段之後做碰口,
因為唔係重要野,通常一擺低就留到好後。

佢個 case 明顯似係臨尾先發現未做個 CJ ,然後搵人急急腳落左佢
呢個係幾離譜的錯誤,但應該不至於影響結構
(頭盔︰小弟並非 Structure 人及認可人士)

"獨立調查委員証人會話放竹都搞得掂" <~ 咁你又有冇睇過人地理據係乜?
//McQuillan則多次提及,東西走廊月台層板底部,在結構完整性上不需要鋼筋。中科興業代表大律師蘇信恩問,
是否意指該部分改用竹枝也可,McQuillan同意,更指在專家會議上,所有專家都同意毋須調查層板底部鋼筋接駁。//
佢個理據係月台層板底部接駁根本唔會影響個整體結構,
對公眾來說佢個解釋的確係幾難聽,
但佢所為一個註冊工程師,由佢簽名確認的 calculation,
只要有人有理據証明到佢條數係錯,已經分分鐘可以釘佢牌。
所以冇把握的 calculation,佢絕對唔會夠膽孭的。

BTW, 監工 (inspector) 一定冇十萬八萬一個月,
嚴格黎講亦唔係"專業人士" ,
最多只係適任技術人員 (Technically Competent Person) 而已。

053h4 發表於 2019-2-15 12:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
mrm23 發表於 2019-2-15 14:27 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-15 12:09
漏水漏到要搞拆路軌, 溝漿都止唔到漏, 拆信號系統電線去執漏, 要兩個月先得番掂, 你話"唔影響結構" 咪即 ...

改 structure model 係要入晒成盤數俾 BD 睇

ICE 簽 calculation 係推條數出黎,
即係計粗數同計到 exact value 的分別,
兩個根本唔同玩法。

至於"獨立第三方",本身角色就係用黎做核實,
核實個負責做核實的,咁核實負擔核實O個位人兄又駛唔駛核實?
核實負擔核實負擔核實O個個又駛唔駛核實?

佢個 CJ 唔得,要打掉重做係極度合理,
而個 cost implication (包括所有其他行頭重做費用) 亦一定會係 Main Con 食晒。

至於成套"監工制度",
不如你自己睇番屋宇署 【2009年監工計劃書的技術備忘錄】和【2009年地盤監督作業守則】內對各級適任技術人員的要求。
另外唔記得同你講,屋宇署對 Contractor 擔任"適任技術人員"的地盤管工要求其實非常清楚。
053h4 發表於 2019-2-15 14:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
mrm23 發表於 2019-2-15 16:32 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-15 14:31
而家屋宇署話無入則啊,前面話港鐵比政府D文件重要多次改動
憑咩驗啊,計左咩數出離啊,交完重要改唔肯定 ...

亂話人之前,
不如你自己睜大眼睇番清楚不同公司不同級別之"適任技術人員"之相關要求。

https://www.bd.gov.hk/doc/tc/res ... anuals/SS2009_c.pdf

T4 係要求承建商方面 T4 代表具有相關學位及 4年工作經驗。
T5 係要求承建商方面 T5 代表為註冊專業工程師。(簡單即持牌工程師)

重有,9 up 之前,不如搞清楚乜野叫入則,乜野係 bd amendment,乜野叫 ICE 先,
你咁多朋友一定可以答到你。
活響自己個世界的話,唔係同一個 level 好難溝通。

評分

參與人數 1iPower -1 收起 理由
admin91 -1 請注意用詞,多謝合作。

查看全部評分

053h4 發表於 2019-2-15 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層

tkwlee 發表於 2019-2-15 21:38 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2019-2-14 13:58
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180320/bkn-20180320001544264-0320_00822_001.html

紅磡隧道個 c ...

依你愚見呢單野應該點收科好呢? THX
s3n370 發表於 2019-2-17 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-15 17:27
我知你好熟wor, 你行內人離,實知啦。

我話監工係形容詞wor, 你唔係講到RSS, 同佢班啊頭啊,其他顧問啊, ...

唔係想回應閣下,只係懶得找"相信前線道德操守"嘅出處。故响度借題發揮。

工程就係生意。生意嘅本質就係逐利。由做生意嘅利潤,到打份工嘅[手豆]份糧甚至搏紥,都係逐利。
由循規蹈矩,到剪鐵上瞞下騙,都係利字而起。

從香港以至全球眾多慘劇意外,繼而導致嘅一切有形無形損失。
全世界大致有共識,不論慘劇係大意或瀆職而起,短線賺得幾多,都唔夠出事一鋪輸突。
係循規蹈矩去做,先至可以長搵長有,唔輸就係贏。

咁點確保唔出事(不論係疏忽定瀆職)?就係賞罰分明,有效嘅監督制衡機制,以利去促使各人正當,穩陣去做事。好聽D咪叫道德操守囉。

(題外話,好多人,尤其是某日賣過百份大報,
經常插政府部門架床疊屋、各自為政、互相卸膊等等等,
當然有部份係積習難改,但大部份係要限制權力、互相監督制衡)

現代管理就係响點樣監督,同時點樣簡化程序中平衡。或曰鐘擺兩邊揈。天下太平時可能覺得綁手綁腳,出事後咪查找不足亡羊補牢。

講完咁多廢話,回正題。正如小弟認為,不論係剪鐵定監管失當,
離不開利之所在。小弟甚至認為,剪鐵隱瞞等等嘅利實在太少。
背後有更大嘅利驅使,一尐都唔出奇。

而家牌面有三位高層被炒,更基層要祭旗嘅應該唔少。
佢地至少因呢件事承擔後果。

而家香港有一班人,做乜衰野衰都唔會有後果,奈佢唔何。
响呢班人口中,有邊單口中話為你好,
為良心做大義凜然嘅事,唔係跣到攤攤腰嘅?
DIH 發表於 2019-2-17 15:21 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-2-17 13:32
唔係想回應閣下,只係懶得找"相信前線道德操守"嘅出處。故响度借題發揮。

工程就係生意。生意嘅本質就係 ...

關於「更大嘅利」:
-之前有人講過,因為價低者得,承建商入標時價格太低,要靠之後不斷修改延期的申索來開飯(或者落格),可推斷出部分改動在工程上可能並非必要,即係開工後的改動(圖則及/或臨場施工)可以係一場戲,而家衰在可能有個無飯盒食的尹天仇出來搞禍場戲;
-至於前線工人點解會肯出手去做偷工減料之事,可能就係太多工程搶人,以致良莠不齊(地盤工有好多係輸入外勞,可能做完單工程拍拍屁股就走,於是不太顧慮萬一被發現的刑事責任),人的天性就係懶,施工又懶監工又懶可能根本冇認真check過,結果就搞出大頭佛。

以上純屬揣測。