hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【小道消息】屯馬綫可能分期通車(已公佈2020年2月14日 ...
開啟左側

【小道消息】屯馬綫可能分期通車(已公佈2020年2月14日通車)

noname617 發表於 2019-7-20 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層

睇見都眼火爆。我唔係好明點解要咁執著一定要同時通車到何文田,宋王臺,問題唔得就唔得,無意義的話,你米唔好搭囉!唔等都等左咁多年,等多一年會死?
RyanPun 發表於 2019-7-20 22:22 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-7-20 21:24
東鐵下繁大圍站一定上到,因為現況說明,由東九搭去沙田以北嘅客係唔及大圍以南轉去馬鞍山線嘅客多
所以 ...

當然馬鐵呢個位對東鐵影響唔大,朝早同下繁馬鐵都冇乜幾可迫到要貼玻璃,當然少咗馬鐵轉車客係好事,加上城河東同馬鞍山嘅人出市區有巴士做競爭(巴士唔駛兜太多路而馬鐵點都要經大圍先到鑽石山)。不過你講得啱一點:

但喺東鐵愈來愈逼情況下,相信港鐵算盤係大部分人會直接搭出鑽石山轉車

呢個似乎係港鐵對沙中線非常有信心嘅一個重要因素。當然對港鐵嚟講分走咗馬鐵堆客就覺得改善咗問題,但有細心留意嘅,往往未到沙田就已經迫到貼玻璃嘅係大埔墟以北開出嘅班次,而大埔墟或以南嘅特車冇乜幾可會迫到貼玻璃,最多係企滿人。

而我擔心河西(東鐵) 或者 河東同馬鞍山(馬鐵) 嘅沙田,而係北區開嘅車未到沙田已經迫到貼玻璃北區人經九龍塘轉綠線嘅方向所佔嘅比例,係直接影響緊沙中線分流成效。唔好忘記沙中線原本原意係主要想改善東鐵過分濟迫嘅情況,同時間提供馬鐵直出市區嘅服務,否則馬鐵當初起嘅時候唔會以重型鐵路規格去起。

假設區人經九龍塘向西走佔大多數嘅80%,淨低嗰20%就有機會經鑽石山向東/向西走。假若設真係經九龍塘向西走佔絕大多數嘅情況抵下,九龍塘下繁北上依然會迫爆個南大堂。

而且馬鐵直出鑽石山呢個factor,係間接影響緊東鐵迫嘅情況,最有機會會遇到嘅情況係,經鑽石山向西走比經九龍塘向西走嘅車程多出少於5分鐘嘅,咁馬鐵直出鑽石山呢個factor就有可能改變東鐵迫嘅情況,車程分別唔大,又可以容易上車,同時有機吸引原有北區出發經九龍塘向西走嘅客改用經鑽石山向西走。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
ArnoldC 發表於 2019-7-20 22:34 | 顯示全部樓層

最重要係佢個 model 有無考慮舒適度、轉車次數以至心理因素,定還是純粹睇車程。同埋佢有無拎起啟德<>紅磡一段之後再 run 過。
GK3258 發表於 2019-10-8 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層

WHYB630 發表於 2018-10-18 13:04
好濕碎嘅問題...落"膏藥"咪搞掂

唔知係咪old news,最近見有車已加多左塊膏藥
alexleechaksum 發表於 2019-10-9 02:55 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2019-10-8 19:08
唔知係咪old news,最近見有車已加多左塊膏藥

東鐵綫部分車嘅路線圖已經換咗新
大圍站轉乘馬鞍山綫個位係膏藥嚟
下面寫住 「屯馬綫一期 Tuen Ma Line Phase 1」
字體依舊係華康儷中宋 CE6B8612-579F-4A30-A611-C8BC9FAB2644.jpeg

(圖片來源: Railic Facebook Page)

紅磡站1/4月台都換咗吊板嘅路線圖
新路線圖用地鐵宋字體
相係我之前喺4號月台影嘅

至於觀塘綫月台幕門上嘅路線圖都換咗部分
所有嘅龍字第一個筆畫都改咗做豎點
吳宗錡 發表於 2019-10-13 01:48 來自手機 | 顯示全部樓層
個「一期」真係好多餘
qunow 發表於 2019-10-13 02:44 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-7-20 22:22
當然馬鐵呢個位對東鐵影響唔大,朝早同下繁馬鐵都冇乜幾可迫到要貼玻璃,當然少咗馬鐵轉車客 ...

東鐵南行往東除咗目的地鑽石山之外我唔覺得有人會專登轉多次線去前地鐵系時沿線
qunow 發表於 2019-10-13 02:53 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-7-20 18:05
呢個位幾乎冇得搞咁濟,始終冇方法可以快得過搭東鐵到九龍塘轉綠線去太子/旺角,唔通叫人搭多個站落旺角東 ...

正確分流方法是分流經九龍塘出港島嘅人
但而家東鐵自己用咗個線位
qunow 發表於 2019-10-13 02:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-7-20 17:20
馬鞍山線大圍7分鐘直達鑽石山,繼續搭東鐵線仲喺九龍塘轉緊車...
除非已經坐緊,否則去東九一邊轉車誘因 ...

鑽石山轉線步行距離和九龍塘相約吧?
alexleechaksum 發表於 2019-10-13 02:57 來自手機 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2019-10-9 02:55
東鐵綫部分車嘅路線圖已經換咗新
大圍站轉乘馬鞍山綫個位係膏藥嚟
下面寫住 「屯馬綫一期 Tuen Ma Line Ph ...

補埋新直版路綫圖嘅相