hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 以前覺得耀東線平,依家覺得唔係……
開啟左側

[經歷分享/報告] 以前覺得耀東線平,依家覺得唔係……

053h4 發表於 2018-10-22 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-10-22 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-10-22 10:29 | 顯示全部樓層
首先回返樓主,其實耀東線真係唔算貴,特別係東行。
我住荃景圍,九巴做成點,可以同耀東比較下。
你話城記港島西流水收緊 $3.4,我搭落地鐵站都要 $3.5。
你搭 2A $4.1 西程或者 77/99 $4 東行,我 $4.3 先落到荃灣西站。
如果對面海公司做會唔會做得好? 肯定唔會。
最起碼九公司唔會整長途線雙向分段落山,落咗山唔會有咁多轉乘優惠。你見 234X 轉 39M 都有排爭取,耀東起碼加咗 720 轉上山先。
你望下美孚 40 大把客,九公司會唔會開條 $6.4 美孚至九龍東雙向特快?
同樣道理,分分鐘九公司 cut 剩 18X,加轉乘然後成堆人逼落條 $8 線。
其次提及新城網絡有幾多賺錢線...962 系我諗應該無 967/9 系蝕得咁勁。非繁 967 呢類路線真係無咩客,仲要過多條對家隧道。
除咗 W1 同 B5 之外仲有條 22 都放緊血,目前我覺得只有 B3 系城二部分 A 線做到穩賺,例如 A21。港島線例如 592 仲收緊咁平果陣,唔蝕都偷笑。
新記呢...8H 係的確有需求,同埋其實唔係收得特別貴。106 過咗海收 $5.7 咪又係大把人上,新記有車想 upgrade 不如加落 106 短棍仲好啦,又唔見佢咁做...?
西九線就仲慘,流水 $3.7 仲要大循環塞車,將南線又唔係收得貴。至於 682,其實真係無想像中咁多客。
新城都有同一特點,就係長途線好鐘意開密車。112、970 系等等經常拖卡。當然大家都有得坐對乘客有好處,但其實咁樣好浪費資源。
基本上 682 非繁唔會坐得滿窗口位,如果話 682 系係最賺錢路線的話咁新記執得笠。
個人只睇好 798 同 796C。當然 796C 收得平同多塞車位亦係問題所在。
 樓主| roquelcm 發表於 2018-10-22 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-10-22 10:29
你話城記 ...

我冇話耀東線貴,冇話682系列最好賺,不過係賺錢線行列
ahken 發表於 2018-10-22 13:24 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-10-22 07:56
有人想城巴唔好開咁多特車出市區吹到屯門線成本高所以蝕

真蝕你信?

我都覺得962系成本的確唔低但未至於會蝕囉
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Quanta 發表於 2018-10-22 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
962系賺就實有 不過成本高 唔係條條線個個時段咁多人 拉上補下 無啲人想像中賺咁多啫。相反耀東呢啲線 收費平 行車時間長,旺丁唔旺財 年中應該蝕唔少錢
 樓主| roquelcm 發表於 2018-10-22 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2018-10-22 13:53
962系賺就實有 不過成本高 唔係條條線個個時段咁多人 拉上補下 無啲人想像中賺咁多啫。相反耀東呢啲線 收費 ...

2A微賺,722可能蝕
ma212223 發表於 2018-10-22 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
SB6206 發表於 2018-10-20 23:08
耀東啲線不論平定貴都係咁_廢!

正解
價錢係就係平啲
但質素之差幾平都冇用

我相信唔少人唔介意俾$5.8換2A加車加時
不過新巴拆多條2P又唔加車
乞兒兜搶飯食
新巴優先保8 8P 2X後
仲要保埋2P
先到2A有車就不了
 樓主| roquelcm 發表於 2018-10-22 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
你話城記 ...

講開18x,我有獨特見解,以往好憎呢條線,又慢走線又白痴。冇錯,冇人會由筲箕灣(晨早柴灣)碌到落北角再四號幹線,或者咁諗,18x係除A12外唯一往來東西嘅路線,要快就搭鐵都唔會搭佢,搭佢就一定唔係趕時間,所以一定有佢嘅存在價值
 樓主| roquelcm 發表於 2018-10-22 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層

你話城記 ...

不過認真,耀東線價錢的確合理,朝早搭2A返工康怡QB落俾full,夜晚搭77/99返去3.1,當係一蚊回贈,咁諗都得