hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [ 擱置 ]
開啟左側

[ 擱置 ]

樓主| Charon1999 發表於 2018-11-1 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2018-11-1 18:58
協和街日間得番半粒鐘一班93A
真叻仔

觀塘區嘅問題觀塘自己解決。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-1 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2018-11-1 19:04
6K的距離和性質同9、10、20、95、203E差不多,收$7.2係天價。

其實本來佢哋都係比緊呢個價

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-1 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-1 22:06
如果係直接斬短嘅話,我寧願93K九龍灣至土瓜灣中間跟15X回程咁唔停站飛橋

至於有冇必要留93K土瓜灣至旺 ...

因為其實佢依家最重要嘅用途都係土瓜灣出旺角

而93K回程行橋呢個都有諗過,我聽朝改一改
S3BL100 發表於 2018-11-1 23:59 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-1 23:15
觀塘區嘅問題觀塘自己解決。

我唔認為協和街同曉光街沿途往返將軍澳既買餸客同學生客係觀塘區自己既問題

同埋你將 98A 改坑口尾站仲入埋康城,不如索性同 298E 合併左佢算喇,
俾工業邨有車出觀塘,效益會大好多

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
LAK2 + 1 曾經以為佢係正常人

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-11-2 00:11 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-1 23:20
因為其實佢依家最重要嘅用途都係土瓜灣出旺角

而93K回程行橋呢個都有諗過,我聽朝改一改  ...

我指93K來回程九龍灣至土瓜灣中間飛站

同埋沙中線開左真係冇必要做土瓜灣至旺角
5504~NK3640 發表於 2018-11-2 00:18 | 顯示全部樓層
我都係覺得樓主建議用車數計得太盡,例如:

98A 要做埋康城清半,都只係比296A多一架車咁大把
296D 要拉上康盛兼拉去西九龍站,反而要扣一架車
293 每單80分得6車

重點係樓主倒多左幾條線落隧道,繁時又會再塞D,用車數一定要預鬆,否則等斷纜
反建議樓主可以抽走一D線唔行隧道,例如690,甚至E22A (到時同A29P再執)
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-2 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-11-1 23:59
我唔認為協和街同曉光街沿途往返將軍澳既買餸客同學生客係觀塘區自己既問題

同埋你將 98A 改坑口尾站仲 ...

我以為係協和-->KT... sor...
買餸客同學生客呢,買餸我諗落到物華就唔差在行落多少少啦
不過我認係有少少疏忽,我再改改
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-2 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-2 00:11
我指93K來回程九龍灣至土瓜灣中間飛站

同埋沙中線開左真係冇必要做土瓜灣至旺角

I mean行太子道條橋,咁回程一樣九龍灣至土瓜灣中間飛站

而沙中通咗佐敦油麻地仍然係缺口,加上咁已經係6K自己嘅事(笑
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-2 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2018-11-2 00:18
我都係覺得樓主建議用車數計得太盡,例如:

98A 要做埋康城清半,都只係比296A多一架車咁大把

我的確係計到好盡 ( @_@||| )
我睇下今晚再砌下,同再計下先
Snoopy@FB8617 發表於 2018-11-2 10:48 | 顯示全部樓層

改完95M後
山上<>聯合醫院?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過