hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [ 擱置 ]
開啟左側

[ 擱置 ]

expertuser2004 發表於 2018-11-7 22:24 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-11-6 02:10
將軍澳隧道個轉車站只係俾隧道線用,
其他線根本就唔唔打算納入去個網絡,但事實上經將軍澳隧道既線九龍 ...

改 93A/95M 依然解決不到聯合醫院沒平車上山的問題, 一條線也做不到一線雙程
雖然有條 106 去寶林, 但個營運商同 111 同一個奶媽生的(條線經常不準事開車), megabox 等15min 都沒車黎, 今日收工等到火都黎埋搭 89B 算

98A 沒有隧道車開出, 已不想再反駁, 坑口沒人搭是事實, 個個都去晒 $9.6 的 102, 上次地鐵四線故障沒鐵路出市區, 佢地迷又係要上 98A 行山線
心諗換做 102 上山, 塞條 15min 98A 入去比坑口, 看下佢地有沒意見先
「觀塘問題觀塘自己解決」,試問佢地沒車都解決到?

安泰條 213M/S 返工都自身難保, 由 0645-0715am 班班車都飛秀暉樓, 要 93M 幫手填洞, 要做埋轉車站心中有數

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2018-11-7 22:41 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-7 16:05
老實講,繁忙時間我會想留低去土瓜灣嘅巴士,105繁忙時間係嚴重唔夠載,但前提係93K唔該改快啲先

如果講 ...

297 上山只是遲早的問題, 106/111 個營辦商已想摺左不做, d 車又殘又舊, 開班不夠, 正路都諗到沒車運吉會拉第二條上去
理由同新巴 702 一樣, 運吉行政指令

93K 改快又做不到最多人的位, 幫不到 98A 清客, 下面APM 條5R 線沒人搭都要加班, 297 同 93K 一齊做九龍灣商貿區的話, 應是不太可能一齊跑繞道

10598C 發表於 2018-11-7 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-7 18:55
去尖沙咀嗰邊的確係比較難搞嘅,如果好似你咁講咁樣嘅話,的確係可以開拓去尖沙咀西嘅客源,咁但係就唔 ...

我啱啱改左少少野,但大致唔影響討論

當初93K改入九商,其實無論係區議員,定係本人都非常反對建議

議員認為冇車到德福一帶唔得,而我本人就就主要係考慮93K脫班問題、山上至土瓜灣車程等因素而反對,所以93K入九商如無意外係擱置

我本身諗緊如果可以的話,93K縮短去紅磡碼頭,中段轉特快抽15水做觀土特快,維持15/20一班,296D就延長上嚟康盛去尖沙咀 (其實296D係可以接受)

(BTW你口中嘅紅磡係指紅磡站、理工嗰邊,我口中嘅紅磡係指家維邨一帶,基本上係兩個地方嚟...)

但我最近諗緊,如果去盡啲,不如咁樣 (少少參考S3BL100版友)

95K 翠林至旺角東站/紅磡站
經安秀道、土瓜灣上路 (如果去紅磡站就入埋下路)
20/30分鐘一班 5車
去紅磡站主要避紅隧口塞車

295 翠林至沙田站
經樂華、淘大、老隧
20/30分鐘一班 5車

296D 拉上康盛 2部蛇轉正

幾個願望一次滿足
10598C 發表於 2018-11-7 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2018-11-7 18:48
「1. 議員要求維持全日車去九龍灣站/淘大
2. 個人覺得繁時必須留土瓜灣至山上巴士線」

最簡單固然係咁做,但30分鐘嘅觀土特快有冇人轉投都成問題,不過後面我諗緊其他方法滿足康翠幾個願望
S3BL100 發表於 2018-11-7 23:42 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-7 17:13
如果93K減淨兩繁,結果只會係又有人叫297上山
你知啦,有啲人嘅目的就係搞到山下面一架車都冇先安樂,有 ...

綜合呢度大部份山上版友既意見,係寧願用紅磡土瓜灣車換尖咀甚至沙田返來

紅磡同尖咀的分別係,紅磡而家雖然有條 105 做得唔係好,但至少唔係無,
但尖咀線而家係得兩繁幾班 98P

況且紅磡土瓜灣就算要人落觀塘轉 14 15,都只係同 93K 同路,唔見得會比起 93K 用多好多時間

我好相信而家 98A-215X 轉乘客好大機會仲多過 93K 既康翠土瓜灣紅磡客

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-11-7 23:52 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-7 10:24
先講93A
其實98A現時日間收到去15,我見都係大約40人左右,所以先推算拆完非繁12係夠載
而上下繁98A依家都 ...

你肯定 98A 觀塘上落乘客有兩成去坑口咁多?

同埋我建議你先參考一下而家各線實際行車時間,再重新評估一下你個建議入面
各線需要幾多行車時間先行得完

無咁大個頭,新 98A 就唔好戴咁大頂帽,夾硬都要開到 10-12 分一班,
尤其是根本未有客量數據支持有咁大需求。
學 LAK2 話齋,應該係新 98A 同新 93A 用車數調轉先係

而我評估新 93A 係應該要開 11 部車先應付到客量。
唔好忘記,11 部車,收下收下,分分鐘變到得返 9-10 部

至於尖咀線,我個人認為可以接受的方案有以下幾個:

1. 98P 全日,來回爬山,去程跟 297 入九龍灣,回程加停宏通街上繞道
2. 98D 自拆,一條康盛寶林將隧,一條康城坑口將隧
3. 同 213X 重組,213X 來回跑繞道滿足部份人願望,山上將尖經樂華跟 213X 走

三個方案各有其優點:

1. 食埋九龍灣雙向流水來往佐尖同康翠
2. 坑口有多條直出線,九巴可以食埋康城
3. 解決埋 93K 淘大德福問題

當中各方案無可避免要用到 93K 既部分資源(所以條 93K 呢方面真係好重要,係點都要拎來祭旗/陰乾),
但方案 2 要用既資源應該最少

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-11-8 00:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-11-7 23:42
綜合呢度大部份山上版友既意見,係寧願用紅磡土瓜灣車換尖咀甚至沙田返來

紅磡同尖咀的分別係,紅磡而家 ...

至少繁時留返土瓜灣線來往將軍澳,或者等沙中線唔知幾多年後通車或者情況會有改善

而14/15轉98A最大問題,係本身98A已經好爆,而一般繁忙時間如果有得揀15X,根本唔想搭14/15轉98A

但我比較有興趣知道98D拆康盛+寶林、坑口+康城會用多幾多資源,同埋仲可唔可以維持到而家嘅班次

否則係296D兜埋尚德總站都係同98P現時走線差唔遠嘅前提下,拉296D做尖沙咀線(98P時段內縮返去尚德,基本上只係蛇轉正),再分拆93K做土瓜灣線同沙田線,可能會比較好

樓主| Charon1999 發表於 2018-11-8 07:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-11-7 23:52
你肯定 98A 觀塘上落乘客有兩成去坑口咁多?

同埋我建議你先參考一下而家各線實際行車時間,再重新評估 ...

行車時間呢......
用98A計,93A大約66.2383分鐘,所以留咗68分鐘,10部
而新98A就94.6分鐘,但因為康城段冇乜燈又唔使爬山所以留得85分鐘
咁計似係98A要加時......

至於尖咀線
98D自拆我同105有同一個諗法,我都怕維持唔到而家嘅班次,尤其98D
而同213X重組係OK,但參考13X隨時一句「89A 89C唔夠載要靠213X」就可以Byebye,所以我傾向TKO内搞
而98P全日比較可取,用車有限兼可以將寶達推到上$9.90,比個$8.90分段都好,九巴都有賺

咁93K cut淨上下繁,泊紅磡
叫人用98P<>28同93A<>11X/14/15,咁嘅話大致上OK嗎?

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-8 07:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-8 00:30
至少繁時留返土瓜灣線來往將軍澳,或者等沙中線唔知幾多年後通車或者情況會有改善

而14/15轉98A最大問題 ...

296D照咁睇都係....始終先天劣勢太大
而拆93K做土瓜灣線同沙田線
因為我仲有下半Part,咁下半Part就有叫做解決咗沙田線,不過就會耐少少先出到市區
咁所以我要同另一份夾夾
93K拆山上就798B入康城
798A上山就康城上將隧轉

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
expertuser2004 發表於 2018-11-8 23:12 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-7 17:13
如果93K減淨兩繁,結果只會係又有人叫297上山
你知啦,有啲人嘅目的就係搞到山下面一架車都冇先安樂,有 ...

問題一
是 93K 撳晒都得11架車, 仲要補 98A 雙繁, 除非空降資源, 收車山上人一看 APPS 就會通天, 特別是雙繁

問題二
基本山上客都會捉住隻 93K 長命貓換其他野, 不可能沒任何補償就交出條線

93K 轉雙繁換 98P 全日上山又點玩法?

不用打沙中線的主意, 紅磡站個月台短樁螺絲頭咁嚴重, 起碼要遲多三幾年解決