hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 本來想搭巴士返工,點知連西隧都塞車,只好投降 ...
開啟左側

本來想搭巴士返工,點知連西隧都塞車,只好投降

miklcct 發表於 2018-11-2 11:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我而家住旺角(近豪華戲院),返工西營盤半山,我以前讀大學嗰陣搭開905搭咗好幾年(旺角街市上,均益大廈第二期落)都好快到,諗住而家返工可以照用呢條特快啦。

我返09:00,新工頭3日俾預期早咗少少出門口,點知西隧入口塞車,第1日係咁,第2日係咁,第3日都係塞車,搞到要成09:00先返到辦公室。結果第4日開始逼鐵轉車,一邊開Google Maps睇,西隧口繼續塞。做乜而家西隧口日日塞呀,我淨係搭段特快都唔掂,最終都係要保鐵收場,咁條905重有鬼用?引伸落去,咁所有西隧線繁忙時間都無用啦,最後咪搞到逼爆荃灣線同東涌線。

西隧唔係出名暢通嘅咩?近年東隧線係咁分班去西隧喎。如果連西隧都塞咁重做來做乜?
進智公交
浸大小晴 發表於 2018-11-2 11:19 | 顯示全部樓層
 樓主| miklcct 發表於 2018-11-2 11:28 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-2 11:19
干諾道支燈累事, 倒塞囉唉, 成日都係咁, 好彩既就慢行, 唔好彩直頭停低, 真係如果上繁開條西區特快, 行堅尼 ...

905係行西環個出口,咪一樣塞入口,有鬼用
進智公交
238X 發表於 2018-11-2 11:31 | 顯示全部樓層

出西隧上繁塞車呢個現象已經出現咗至少十年,你而家先知?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ky927 發表於 2018-11-2 11:36 | 顯示全部樓層
其實西隧個出口設計得唔好;上環個出口要同4號幹線個入口共用,東邊街支燈就會頂死後面。

個人覺得中灣繞開左分分鐘仲會衰過宜家,因為4幹條直去斜路封左,去中環隊哂落上環出。反而堅尼地城出口keep少車。

TankKingEH9697 發表於 2018-11-2 11:37 | 顯示全部樓層
塞返去九龍真係狗也不x
坦克王EH 9697
Andante_EG 發表於 2018-11-2 11:37 | 顯示全部樓層

樓主| miklcct 發表於 2018-11-2 11:37 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-11-2 11:31
出西隧上繁塞車呢個現象已經出現咗至少十年,你而家先知?

我三年前讀大學,搭905返朝早堂都無問題;返數碼港intern嗰排,搭員工車行西隧都無問題喎。

我而家係講西隧塞車,唔係出西隧塞車。出西隧塞車我知,所以我已經唔搭970好耐,主力靠904同905。
進智公交
238X 發表於 2018-11-2 11:42 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-11-2 11:37
我三年前讀大學,搭905返朝早堂都無問題;返數碼港intern嗰排,搭員工車行西隧都無問題喎。

我而家係講 ...

其實都係同一樣嘢,只不過近年條龍返咗去西隧入口而已。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
peterkwan 發表於 2018-11-2 11:44 | 顯示全部樓層

朝朝 8:20am 左右就入口開始塞o架啦. D 車多數臨入口果度 cut 埋o黎慢線,加上車海既巴士龍,唔塞至奇。