hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴建議 X962 起點改為香港站
開啟左側

[路線計劃/RPP] 城巴建議 X962 起點改為香港站

jaclam 發表於 2018-11-3 13:36 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-3 12:54
本人指吉車去金鐘東起載呢程會受塞車影響

本人知道金鐘出往中環方向唔係點塞車。

X962 兩班係西隧入港島
兩班係堅城過中環
一班係柴廠過中環

前兩者行前少少其實唔會加幾多時間
紅棉道個燈位識 cut 線基本上好快可以到金鐘道
基本上唔會點塞
後者去金鐘都係

所以最大原因應該係留位畀中環客
要知道條線而家班班都頂閘
開到金鐘就會吸到某啲新客
令到座位減少
中環班客就會 ___

所以喺唔加班嘅情況下
搬去香港站應該係最佳選擇
反正香港站有咁多位
躺在你學校的操場看星空
053h4 發表於 2018-11-3 13:49 | 顯示全部樓層
jaclam 發表於 2018-11-3 13:36
X962 兩班係西隧入港島
兩班係堅城過中環
一班係柴廠過中環

搬去港交所先係對乘客影響最少方法,原有乘客過條橋就得。

搬去香港站,佢自己都預多成8分鐘。咁真係好趕客。

簽名被屏蔽
JCTK 發表於 2018-11-3 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-3 13:49
搬去港交所先係對乘客影響最少方法,原有乘客過條橋就得。

搬去香港站,佢自己都預多成8分鐘。咁真係好 ...

趕咩客? 而家個站會無得上車咩?
053h4 發表於 2018-11-3 14:01 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2018-11-3 13:57
趕咩客? 而家個站會無得上車咩?

香港站轉出,IFC到港交所一帶路面都受塞車影響。

如果係由干諾道頂番轉頭,IFC對出,港景街同出番干諾道都塞,即係塞足三段路。
個站由有位變無位,或者要去香港站先有位唔會耐左?
港交所而家下繁得幾部車擺係站,調下位都有位排隊,影響相對而言係細好多。

簽名被屏蔽
JCTK 發表於 2018-11-3 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-3 14:01
香港站轉出,IFC到港交所一帶路面都受塞車影響。

如果係由干諾道頂番轉頭,IFC對出,港景街同出番干諾道 ...

你想講交廣總站? 無啦啦叫咩港交所個總站咁多年都係叫交易廣場.

香港站個總站收到咁埋講到會一站坐爆咁. d客趕得去邊, 最多咪趕去對面交易廣場排隊.
053h4 發表於 2018-11-3 14:35 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2018-11-3 14:26
你想講交廣總站? 無啦啦叫咩港交所個總站咁多年都係叫交易廣場.

香港站個總站收到咁埋講到會一站坐爆咁. ...

又唔算收得埋, 恒生總行行過去唔係慢好多

好似元朗等968咁, 大馬路就算又新街批客, 星期日都會行去元朗西上968, 日日都一站打爆
批客預期總站差唔多上滿, 要坐都要被迫行過去
租庇利街個站而家962X少人, 都只係因為個個行番去砵甸乍街上,  想有位多數人會行多幾步

結果車程多8分鐘, 行又多幾分鐘, 都咪話唔趕客

我相信改去香港站反對意見會好大, 起碼前面已經有人反對
簽名被屏蔽
JCTK 發表於 2018-11-3 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-3 14:35
又唔算收得埋, 恒生總行行過去唔係慢好多

好似元朗等968咁, 大馬路就算又新街批客, 星期日都會行去元朗 ...

咁總行行去交易廣場都唔遠.
當然最好就係交易廣場比條坑佢一站打爆. 客又唔洗企係街迫, 車又可以一早開定門慢慢上客. 車接車咁上客可能反應更好要私下加班添.

不過取消原本總站一定過唔到, 所以先好似比d甜頭你拉到去香港站. 再迫條街d客入交易廣場. 過多一兩年就可以話個分站使用率低取消個分站.
浸大小晴 發表於 2018-11-3 18:59 | 顯示全部樓層
將農行門口果堆濕 _ 村巴搬晒去交廣/香港站, 已經可以讓出大量位置比巴士上客
053h4 發表於 2018-11-3 19:50 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-3 18:59
將農行門口果堆濕 _ 村巴搬晒去交廣/香港站, 已經可以讓出大量位置比巴士上客 ...

關農行咩事

農行門口都上唔到橋。
簽名被屏蔽
浸大小晴 發表於 2018-11-3 19:57 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-3 19:50
關農行咩事

農行門口都上唔到橋。

其實直行不停站, 就算唔上橋, 其實時間都唔差得去邊