hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 突顯高鐵深港段的失敗
開啟左側

突顯高鐵深港段的失敗

巴士的膠 發表於 2018-11-5 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-5 11:17
高鐵本身唔廢,但比港鐵玩到呢,真係唔識講。

高鐵作為九鐵資產,其實港鐵無心做唔好勉強。還掂而家佢都 ...

唔駛咁複雜,反正香港得一個站,由九鐵判比中鐵做就得,到時有客就自然可以諗加班
s3n370 發表於 2018-11-5 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-4 09:41
高鐵做大影響東鐵收益,港鐵最想就係高鐵班班吉車問政府拎番七成錢,自己做的東鐵袋錢袋到手軟。

大陸港 ...

咁講,高鐵補貼只係餓港鐵唔死。
要食飽飯就要谷客量。
唔夠客會連累埋西九站同圓方租務收益呢個大茶飯。
況且東鐵同高鐵客量唔係零和遊戲。
所以在商言商,港鐵根本無誘因趕高鐵客搭東鐵。

西九站短途列車月台,根本設計係預佐用通勤模式運作。
而家就係被45min rule累死佐。
如果好似廣深線可以有車就上,
又或者澳門船候補早班座位,
成件事會差好遠
TM4922 發表於 2018-11-5 20:05 | 顯示全部樓層
好嘢!(我係保巴派嘅)
barking 發表於 2018-11-5 21:00 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2018-11-5 01:24
穗莞深設計時速得百四,仲慢過廈深,駁穗莞深盞拖慢高鐵
高鐵同港珠澳都超支咁多,仲話起珠西隧道,仲要同 ...

香港段其實...明明係動車速度...明明大部份廈汕班次用CRH1A...
深湛綫歸深湛綫,假如港珠之間有鐵路,客源亦不與深湛綫重疊。
簡單推問,深湛綫全通後,難道可分流港珠澳金巴客嗎?答案顯而易見,必否。

巴士的膠 發表於 2018-11-6 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2018-11-5 21:00
香港段其實...明明係動車速度...明明大部份廈汕班次用CRH1A...
深湛綫歸深湛綫,假如港珠之間有鐵路,客源 ...

點會分流唔到,依家坐鐵去珠西要廣洲南轉,動軏要三舊水人仔,貴直巴成倍幾,速度又快唔過金巴/廣珠澳直巴幾多,唔好忘記中轉都要預時間。

經深湛過珠江就係中山、再入就江門、四邑,呢堆位開到直達車應該唔駛兩個鐘,按現行機制,票價應該兩百人仔左右(香港-深圳北+深圳北-目的地)係貴過直巴,但無咁離地。

珠海澳門當然搶唔到,但珠西係有機會,類似潮汕車咁玩。
 樓主| ryumew 發表於 2018-11-6 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-11-6 10:30
點會分流唔到,依家坐鐵去珠西要廣洲南轉,動軏要三舊水人仔,貴直巴成倍幾,速度又快唔過金巴/廣珠澳直 ...

點止,將來行廣湛唔駛等換轉又可以行350速收300幾都有人捧場(反正香港坐大巴出發都是呢價位)
Kaix 發表於 2018-11-7 07:43 來自手機 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-11-4 10:36
高鐵係serve中長程客, 係有時間優勢, 係班反共分子唔會提的野, ok?
如果serve短途, 全部廣州南什至深圳 ...

短程原本都有優勢,但依家佢短途車都用搭飛機流程,又限定班次、班次又唔平均、又要呆等30分鐘咁就當然冇人搭,同政府當初宣傳港深間以地鐵模式乘車,完全係走哂數
Kaix 發表於 2018-11-7 08:00 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2018-11-4 10:55
勿論政治取態,中程如長沙武漢高鐵是有優勢,但長程及路線迂迴曲折者如北京上海則飛機更好。關鍵是北京上 ...

如果政府港鐵冇走數,短途係好有優勢,地鐵式營運,全日每15分鐘一班,不劃位不限定車次,唔駛提早45分鐘入閘然後呆等30分鐘,$50票價

本身港人就係去深圳最多,要高鐵特別多客去彌補特別高的興建成本,就一定要做埋深圳客

我一早已經講過,如果做唔到深圳客,高鐵客量只會有3-4萬,依家完全應驗,證明我估計冇錯
Kaix 發表於 2018-11-7 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-4 11:42
服務水平重差過直通車??

10.1黃金周直通車客量跌左2成啊好不?

如果直通車客量完全唔跌就死得喇,但你知唔知直通車咁疏,乘客量其實好少,2成客只係講緊二千人,完全幫唔到高鐵幾多

要怪就怪個貴到離譜的票價、45分鐘提前入閘,同傳媒長期誇大廣州南去市中心的車程
Kaix 發表於 2018-11-7 08:28 來自手機 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2018-11-4 14:10
問題係中距離,最有優勢既車太少, 短距離最冇優勢嘅 車就過多

短距離冇優勢係因為政府港鐵走數,車程15分鐘但要提早45分鐘入閘再呆等30分鐘,即係由入閘計60分鐘先到福田,班次又飄忽一時15-20分鐘一班,一時兩個鐘都冇一班車,平日尾車八點幾,咁搞真係搵鬼都唔搭

原本高鐵每日5萬港深客的估算,係建基於入閘過關至開車可以20內分鐘完成,而且全日每15-20分鐘一班,乘車不限定車次,票價50-60,依d對短途必需的條件全部走數

中距離都唔係經濟發達地區,需求非常有限

依家3-4萬客已經係長距離加中距離的極限