hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海線948快將重組
開啟左側

[小道消息] 過海線948快將重組

JU2541 發表於 2018-11-7 11:23 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-11-7 11:14
除左碧海藍天無左直車出港島外(因為本身係諗住905、914重組的時候先會加返入去),係持份者眼中會有幾多 ...

934A 因為有地區勢力同運輸署偏幫
所謂現有持份者係指相同/近似走線 ..同站呀之類

類似既持份者反對開唔成
呢區多數係金色果間
持住自己大, 豎哂敵架喇

你用 935/936 去處理 948
唔理有冇客肯咁行...都會有所謂持份者反對

所以....發少 d 夢啦..
你九巴搞少 d 亂檔 特別係新創建咪好話為囉

人一九,腦便殘
alsonchc 發表於 2018-11-7 11:26 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2018-11-7 09:11
長安開繞經長宏?? 即係保鐵??...會否 skip 了青衣邨 / 楓樹窩嘅中途站 ??!!

之前講長安>長宏>楓樹窩路原線
咁行法明顯想取悅晒所有區
剩係喺青衣起碼行20-30分鐘

擺長安做總站而唔放長宏,
一來無位擺, 二來根本覺得長安一帶可以放棄
之前講話948P長安客佔得唔算多

咁既走線, 唯一可以同佢有得揮既只有N241
理性討論+互相尊重
alsonchc 發表於 2018-11-7 11:31 | 顯示全部樓層

唔想做就放棄經營948把啦
聯營對大家都痛苦
理性討論+互相尊重
tonychow 發表於 2018-11-7 11:32 | 顯示全部樓層

好老實,橙公司係咪好有資源 (司機/車),我又唔覺得係。
本身除咗過海線之外都無咩線係特別密,如果延長埋 948/682B 時段的話,我估最終只會喺 2A/82 抽車做。
至於 948 如果九記獨營/做埋大部分班次又唔係唔得,不過只係將收車問題搬咗落去其他路線度,例如荃葵。
最後一問: 如果新增時段都係九記派車,橙公司有咩理由可以反對? 如果最後變咗獨營路線,會唔會即刻加到 $18?
kingprowm 發表於 2018-11-7 11:37 | 顯示全部樓層
cc11112222 發表於 2018-11-7 11:11
作為青衣居民, 睇住由348 一日幾班 ->948都仲係幾班 -> 有延長回程到晚上9:00 -> 再延長到00:00 -> 開埋星 ...

唔知運吉班人係咪鍾意做雞,鍾意俾人插,定係鍾意 948 這組號碼經常出現在 RPP

一早搞真全日唔肯,係都要擠牙膏逐少逐少加,明知一日唔轉真全日,青衣居民和區議員一定繼續爭取不會罷休
neoplan720p 發表於 2018-11-7 11:38 | 顯示全部樓層

又話說當年九巴hea做948,有傳新巴想自己另開新線(949?)做青衣。

咁係咩原因導致近年新巴反而會唔想948全日呢?特別係948盤數應該比以前更加好、更加爆,無理由呢個時候先唔想發大948架喎。

你話新巴有好多線等住佢做,咁就話頹做948,投放資源落去其他更賺錢的線到。

但而家新巴仲有咩有潛力的線?
除左682系、798同796P仲係發展緊之外,好似都無啦喎。

西、南港島線已經搞到新城無左批賺錢線,跟住2013年之後又整臭埋18同720,黎緊仲要沙中線開通,批隧巴線點都無可避免會少左客,咁新巴仲可以靠咩賺錢?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
leo_ku 發表於 2018-11-7 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-11-7 11:47 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-11-7 11:42
笑話,成條590同914任你抽唔嬲,無車? 笑死人咩?

幾時 590 無人搭? 914 無人搭? 你去實地考察下先啦。一日沙中線未通車 590 都仲未完歷史任務,914 最盡都係飛佐敦,但唔好唔記得仲有高鐵站任務。
同埋一條線唔係要去到下下逼沙甸魚先唔使 cut。
就算有車都應該加落 2/2A 先。

樓主| FBI2 發表於 2018-11-7 12:01 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-11-7 11:47
幾時 590 無人搭? 914 無人搭? 你去實地考察下先啦。一日沙中線未通車 590 都仲未完歷史任務,914 最盡都 ...

914就真係有人搭
590? 兩繁單向叫做好d囉

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kingprowm 發表於 2018-11-7 12:05 | 顯示全部樓層

應該要加返之前減左既 quota 俾佢啦