hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海線948快將重組
開啟左側

[小道消息] 過海線948快將重組

Charon1999 發表於 2018-11-7 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-7 15:29
其實我就唔係好覺新城有開新線而其他線有班次受影響的情況

所以人手就唔似好緊張

人手唔似好緊張?
你係認真定講笑
基本上依家嘅狀況係十個茶壺八個蓋,萬一塞下車或者多幾個司機缺勤,都已經要重新搞過堆班次
基本上依家都只係剛剛好。

796P點解得上繁,係因為下午繁忙時間啲司機已經用到盡。如果再要加嘅話,就要喺X嗰度開刀。尤其是講緊依家只係得四班車嘅情況之下,只要嗰日稍為有擠塞,796X嘅班次已經要即刻重新編過,甚至要大量踢車去用短棍維持班次

當抽4至5個人出嚟行796P都成問題嘅時候,我唔見得佢有能力抽6個人去行到948或者682B......
053h4 發表於 2018-11-7 16:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Charon1999 發表於 2018-11-7 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-7 16:18
南港島線減左58車, 唔知邊個叫啦

綠字好明顯就係運輸署有審批權, 佢明確用左"審批"呢個字眼

如果冇記錯嘅話,新創建係自願減車嘅。
要明白養一架車嘅成本唔低,如果請唔到司機返嚟開,架車放喺車廠入面鋪塵,但係你要繼續去維修同保養佢,開支唔會少。
咁樣情況之下,放棄呢批舊車係合理嘅。

更加重要係講緊,當其他區嘅路線開始有得做嘅時候,沙中線理論上係差唔多通車,咁到時喺土瓜灣黑洞入面嘅車就可以抽返出嚟,咁就有能力去加班(至少佢條數係咁樣計)
就算佢當年留住個批舊車喺個車廠入面對去到呢個時候都係要退,就算你照樣退然後入新車入嚟,部車只會早咗兩年到,然後早兩年退,又唔見得可以用到盡18x360日。
咁嘅話倒不如盡早拋棄,等到時候有一批新車落地,咁唔係更加好咩?

尤其是講緊依家冇司機,就算你再多車都好,都只係放喺車廠入面,霸佔空間又耗用資源
053h4 發表於 2018-11-7 16:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Charon1999 發表於 2018-11-7 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-7 16:20
塞車同缺勤無關係

而家城巴機場日日加車, 無咩車非繁支援962系/969系, 又唔見佢無加班或者港島線收車

就咁樣嘅,一般嚟講以往個年代夠人嘅時候
塞車嘅話將軍澳站係可以有人即刻出嚟開到車嘅,796C試過無數咁多次。
咁但係依家講緊係已經冇後備人手比佢再咁樣加落去,基本上架車遲咗返嚟,一係就中載一係就繼續延遲落去,係冇任何後備人手可以攝到時間。

而城巴,以我所知以往南區有好幾條路線都有私底下加班,而家係開咗減班之後嘅表定班次,淨係咁樣已經可以慳咗一堆車
Charon1999 發表於 2018-11-7 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-7 16:29
被迫定自願就唔敢講啦, 不過減車數目係"少過預期", 你認為係巴士公司爭取, 定係運吉責成巴士公司唔好減咁 ...

問題係依家冇人呀嘛
你架車唔識自動駕駛㗎嘛
唔係你架車放喺紅隧口,冇人嘅情況之下佢會自己載人過海㗎嘛 .___.
053h4 發表於 2018-11-7 16:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2018-11-7 16:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Charon1999 發表於 2018-11-7 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層
同埋另一個問題係
我先假設948有一個唔太差嘅人數
收十六蚊,仲要行西隧,行車時間唔短
如果有車的話,其實放落全程一個鐘唔使、唔需要行隧道、而且已知客量唔會太差嘅720,又或者係行車時間更短、但收費相約嘅8P,會唔會更加好呢?
仲未計延長服務時間之後未必真係每班車都咁多人,萬一有一兩班車空住過海呢?
796P就話可以同平時796X過鐘私嘅車夾下啫,但係948可以同到咩其他路線夾呢?

或者會有人話,西隧日後會有隧道費津貼,咁但係呢個係日後嘅事,咁等日後出咗詳情係點樣,先至再跟住佢嘅詳情安排全日,好合理喎

都係嗰句,巴士公司係睇盤數做人嘅。你哋居民嘅面色佢基本上唔會睇。你可以繼續洗反對、聯署。
咁但係事實就係事實,巴士公司都係繼續睇住盤數做人
ricky 發表於 2018-11-7 16:42 | 顯示全部樓層

kps19862008 發表於 2018-11-7 13:26
邊止中巴,跟本九巴都唔想做,條線差啲成條冇埋,梨木樹咪又係捱咗10幾年先有番少少機會,點知又還原基本 ...

936已逐步延長服務時間﹐但兜路趕客先係問題。

前荃葵青區居民