hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68開辦和68F重組消息(19/11起)
開啟左側

[服務調整] 九巴68開辦和68F重組消息(19/11起)

Choi 發表於 2018-11-19 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-11-15 20:56
碼頭區往長康就真係K52轉140M兩程搞掂好過啦,鬼同你兜荃灣同大窩口咩。
...

搭59M直出荃灣再轉M線入青衣吧
lsc04d11 發表於 2018-11-19 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
但我幾部機今日都有68資料 仲要有eta wo....
eternalflame 發表於 2018-11-19 22:19 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-11-19 22:15
但我幾部機今日都有68資料 仲要有eta wo....

係講緊網頁版唔係app版
arfung 發表於 2018-11-20 08:16 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2018-11-19 15:19
青衣入元朗冇問題,但元朗出青衣就慘了,而家條279X南行班次神神化化,冇20分鐘都唔駛有車,係欖隧餵蚊仲 ...

這個我同意,自己也多數不好彩經常欖隧等好耐。

試過有一次在元朗大馬路上車去到形點,見前面有68E,仲畀佢放甩一盞燈,最後僅僅一齊到轉車站 (前後腳剛趕及轉68E)。跑上前轉車時見到下一班279x顯示23分鐘,那次已經是最好彩。

加上往青衣方向無回贈,轉乘唔想蝕錢只能等平價線68M。
arfung 發表於 2018-11-20 08:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2018-11-19 22:02
搭59M直出荃灣再轉M線入青衣吧

荃灣入青衣的4系M線要行好耐, 燈位多,人多上落,多塞車位,長安以外通常起碼要20至30分鐘。

反而68A荃灣十分鐘就可以到青衣站。
見到都唔少人單方向當佢 青衣特快 咁搭。
就岩班次,隨時轉埋249M都有著數。
kingprowm 發表於 2018-11-20 10:02 | 顯示全部樓層
青衣來往元朗廣場就算搭 68A 都只係慢少少,一程過舒舒服服好過在欖隧這些惡劣環境等車,好佩服你地咁鍾意叫人轉車

同樣道理,將來 948 就算上完長宏才落返青衣邨行回原線,也總好過轉來轉去,架車行好過用我去行
solomon 發表於 2018-11-20 12:32 | 顯示全部樓層

青衣站入元朗,一定279X聯合68E大欖轉,班次有譜,欖隧選擇多,時間叫做有得預算,快呢其實68A係唔慢嘅,我搭過同大欖車駁車轉車爭10分鐘左右,比想像中快。

至於返去青衣呢就慘了,大欖等兩飛其實有時係單飛68E!279X班次有時難預,而且有機會爆車頂閘,結果餵蚊坐返68E,元朗去又真係等返68M抵,結果去大欖返青衣可用災難級去形容,而68A自從有屯轉,班次好咗,行車穩定,當然唯一問題係大馬路返去車站唔就腳啫。不過依家要入洪福邨,會唔會用多咗好多時間就無搭過,請大家回報下了。

以前一車到大馬路係好,不過班次確難頂,如果當時有ETA都起碼有預算,唔使痴痴等待。
kingprowm 發表於 2018-11-20 13:14 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2018-11-20 12:32
青衣站入元朗,一定279X聯合68E大欖轉,班次有譜,欖隧選擇多,時間叫做有得預算,快呢其實68A係唔慢嘅,我 ...

來往元朗廣場就一程過 68A,如果恆香咪唯有死等 68E 囉
大欖隧道轉車環境咁差,又多蚊,又試過發生貨櫃車失控撞死人事件,冇乜必要都唔好在大欖隧道轉車

我作風就寧願慢都唔願意轉車,除非轉車環境好和轉車價錢優勢明顯,例如 A21 vs 41A / 44 轉 A31呢類平 $10 以上,長安候車環境不太差咪轉囉
arfung 發表於 2018-11-20 14:11 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2018-11-20 12:32
青衣站入元朗,一定279X聯合68E大欖轉,班次有譜,欖隧選擇多,時間叫做有得預算,快呢其實68A係唔慢嘅,我 ...

完全同意。

看來大家都認為[青衣入元朗]比[元朗出青衣]使用欖隧方便。

如果大馬路較東既位置出青衣,我通常會睇時間漫步到合益路等68E。
逼不得已才使用欖隧轉車。

68A方面,如大家所講,青衣入元朗,在元朗廣場落車都幾方便。
但去青衣方向,就要步行到家計會或水邊村等車,比較遠離旺的地方。

出青衣方向,洪福圈快則3-4分鐘,慢既話,7-8分鐘都是有可能既。
因為橫過輕鐵路軌兩次仲要係右轉,等得比較耐;加埋上落客及洪天路掉頭又等燈…
不過大窩口直入青衣又比行另一方向行荃富街來得快。
班次方面,日間定點15分算係理想,但注意傍晚後經常收車到25-30分一班,加上有車直接私青衣站,一定要睇ETA。
arfung 發表於 2018-11-20 14:18 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-11-20 10:02
青衣來往元朗廣場就算搭 68A 都只係慢少少,一程過舒舒服服好過在欖隧這些惡劣環境等車,好佩服你地咁鍾意 ...

一直以來68A只係慢少少,師傅們功勞都不少。
較長年資的68A司機好多由以前68/68M過檔,平治/冷龍都操唔少,極多「快馬」,屯公逢車過車。
近年退休潮已經少了很多「超積極」師傅,新加入既雖然都唔太慢,但已比以前果批穩健。
和以前比,唔計入洪福,都要多行5分鐘左右,計埋洪福繞圈,現通常最快約55分青衣元廣。

68A早更有一位師傅超慢,班次若密過10分鐘就會給後車追過,若開15分,兩車就會好近或追貼。
因為佢好出名,同線司機係會爬佢頭,然後返總站就泊埋一邊等佢返黎,連站長都熟知佢d野。

想牛河68A既師兄要留意