hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵線2019年減卡討論
開啟左側

東鐵線2019年減卡討論

GM 發表於 2018-11-9 15:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

立法會鐵路事宜小組委員會委員田北辰表示...沙中線明年中必然要局部通車,原因是東鐵線明年將試行12卡變9卡車,屆時將令每卡車更擠迫,在沒有選擇之下,必須局部通車以起分流作用

田二少都間接承認東鐵線混雜率將進一步上升,
反而政府同不少版友很樂觀

原文:
沙中線明年中局部通車至鑽石山站
常備TCU 出行唔洗怕
053h4 發表於 2018-11-9 15:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2018-11-9 16:16 | 顯示全部樓層

政府無得唔樂觀啦
認衰定係嗌被欺凌?

民間推測我唔再重覆
觀點,可自行爬文,我只
總結假設一夜之間可以
減卡嘅同時換晒所有列車
咁都係勉強應付到現客源
新增嘅都係救唔到「任何人」
都知無可能一夜換晒啦。

由於實施繁忙時間
附加費會視作懲罰
就算自願提早出門班次
又無咁密,放工時間更加
無理由被延誤……非常時期
就只好非常措施啦。
groom1002 發表於 2018-11-9 18:09 | 顯示全部樓層

開玩笑,勿當真。 2019年9月9日起東鐵9卡新車投入服務。
估計首日2列9卡車暫時擔當火炭短途車,若運作良好,第二星期再多2列9卡車行大埔墟車。第二星期某個跑馬日再有2列新車經馬場,第3個星期一先有2列新車全日行走落馬洲/羅湖車。
RyanPun 發表於 2018-11-9 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-11-9 16:16
政府無得唔樂觀啦
認衰定係嗌被欺凌?

所以話就算講到幾理想幾成功分流都好,都只不過係理想,正如啱啱我收工係旺角東搭東鐵一樣,我入閘時間一定係啱啱好食正6點開出果班直通車經過旺角東,後班東鐵入到旺角東都企滿最少半卡人,而一如既往九龍塘迫滿人,上得十條友就完全滿哂,就算比你沙中線通到鑽石山,東鐵冇咁迫得咁恐怖(絕對可以用恐怖嚟形容),甚至好似你咁講一晚就換曬車換曬信號都好,都只係理想。一日紅磡站未接到馬鐵,一定會繼續發生一個站上滿人然後旺角東同九龍塘上唔到人嘅情況

所以我完全同意你咁講,未爆紅磡站剪短鋼筋件事之前,好可以話政府非常之樂觀地睇沙中線同東鐵分流嘅成效,明顯地依家幾時處理好紅磡站單嘢都未知,政府根本冇得揀唔局部通車。
但我就咁覺得,政府其實係知道東鐵係有機會因爲轉9卡而導致更加迫嘅問題,然而因爲樂觀地睇好沙中線嘅分流而認為未必會導致咁嘅情況發生,加上政府高估交通/乘客流量都唔係第一次。

不過講起東鐵轉9卡,真心轉9卡之前,可唔可以執走6點班直通車,每次搭後面跟尾果班東鐵真係好辛苦,旺角東上都已經好迫,入到九龍塘根本迫癡線,再到大圍轉車冇分幾兩分鐘都唔旨意落到車,若果第時唔係班車車長關門,而係由電腦控制,應該落得三四條友班車已經關門準備開車走。