hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 陳年線皇905下繁到底趕走幾多客比鐵? (#266最新統計) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 陳年線皇905下繁到底趕走幾多客比鐵? (#266最新統計)

石頭 發表於 2018-11-21 01:21 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2018-11-17 22:02
而家都係11/12班車其中有三班同前車垃開咗去就西環特車啫, 其他都係5-6分一班. 絶對冇你講既等3,4架先上 ...

如果西環尾站班客都係等905,係咪904唔夠快吸引唔到人搭?

JX9097 發表於 2018-11-21 07:51 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2018-11-21 01:21
如果西環尾站班客都係等905,係咪904唔夠快吸引唔到人搭?

應該係同習慣有關
始終905咁多年都係密過904
慣性會寧願等架密D嘅易上車

miklcct 發表於 2018-11-21 08:04 來自手機 | 顯示全部樓層
我習慣上水街就等904,山道等905,睇邊條快啲過到海。
kingprowm 發表於 2018-11-21 08:21 | 顯示全部樓層

905 密車收 $9.3
904 疏車收 $9.8

係人都揀 905 啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

JCTK 發表於 2018-11-21 08:41 來自手機 | 顯示全部樓層

905 車海班次又平d, 904 貴d又cut 到18分鐘一班
miklcct 發表於 2018-11-21 08:44 來自手機 | 顯示全部樓層

喺未有ETA嘅年代,我喺水街就一定排904嗰邊,因為兜少個站就過到海。
當時我就係咁講嘅:
(由九龍)
上西閘就904去,905返
上東閘就905去,904返
ctb234 發表於 2018-11-21 09:49 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2018-11-20 10:37
地鐵未通之前仲有班5:45pm, 同有埋站長係西環睇場.

不過特車可能趕唔切到站攪到唔準時, 甚至冇開. 昨晚6 ...

試過好多次俾白頭趕,有次6:15果班去到6:25先到皇后街,同6:30果班相差5分鐘.
另外皇后街特車有穩定班次作用,有時正線班次因為塞車,搞到好耐無車到,就係靠皇后街特車救西環客,一個皇后街站隨時上5,60人.

JCTK 發表於 2018-11-21 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2018-11-21 09:49
試過好多次俾白頭趕,有次6:15果班去到6:25先到皇后街,同6:30果班相差5分鐘.
另外皇后街特車有穩定班次作 ...

九巴下繁時段係由下繁前開始. 路面情況慢慢越來越塞. 後車同前車班次越拉越開. 所以皇后街特車係好重要.

星期一既1722班次只需23分鐘就到皇后街. 1727/1733班次已經要27分鐘. 1745班次要30分鐘. 1751班次更要去到36分鐘先到皇后街. 之後三班都要31-33分鐘先去到皇后街.

但係正線收車時間太怪. 星期一係收咗1739, 1756 同 1816 去就皇后街既1800 1815 1830特車. 根本唔Make sense. 只收1733 同 1751 好似合理d. 1816 後開8分一班.
JCTK 發表於 2018-11-21 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
11/21:
灣北ETA估計開: 1722 1727 1733 1745 1756 1801 1806 1811 1816 1828 1840
(註: 除咗1822就真係脫咗班冇寫出嚟, 基本上九巴寫曬全部班次包括收咗做西環特車既班次, 要睇之後分站有冇實際到站去推測開車時間)

到皇后街時間:
1744 (九巴頭車)
1747 (新巴尾車)
1756 (皇后街上十幾人)
1758 (特車埋站上十人)
1758 (正線飛站, 部車得約十個客)
1814 (皇后街排五十人, 部車黎到已企人, 上十個頂閘走, 留後三十幾人)
1825 (ETA冇出依班車, 黎到已企人, 留後四十幾人)
1830 (1827特車埋站, 部車1812到西環, 皇后街上60人, 正街上到企人同時部正線包係外面上十幾個. 1836拖住到水街, d客已經啱啱跑曬過對面上904, 904企人, 905上5客. 山道兩部都頂閘走)

之後皇后街ETA報約:
1831 1839 1840 1855 1902 1910

今日1815西環特車無咗.

感想:
1800前到西環既班次太密. 但係1800開次放工時西環班次就出曬事, 加埋灣北總站唔make sense 既收車時間, 西環客等好耐都冇車上. 今日1830特車既客好多1810已經排緊隊, 1830前黎兩部正線都清唔到.
皇后街特車應該改到1810 1820 1830. 咁樣開少部都唔會太大影響. 1800班特車成日跟住兩部正線都唔會有客.
miklcct 發表於 2018-11-21 19:27 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2018-11-21 18:55
11/21:
灣北ETA估計開: 1722 1727 1733 1745 1756 1801 1806 1811 1816 1828 1840
(註: 除咗1822就真係脫咗 ...

頭先喺水街等成十分鐘一部905都唔見,之後重要來部頂閘嘅飛埋站,咁搞法想趕客咩?!
(我18:22落到水街,雖然ETA見十幾分鐘但呢個時間好多隱形班次,點知等成10分鐘先出現重要客滿嘅,結果要到下班904先上到;由辦公室跑到落去山腳再等多10分鐘嘅時間,換轉保鐵嘅話?!已經過咗海啦!)
進智公交