hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴巴士調廠消息 (18/11 開始)
開啟左側

九巴巴士調廠消息 (18/11 開始)

GR1473 發表於 2018-12-14 10:41 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
macky 發表於 2018-12-14 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層
6301@969 發表於 2018-12-14 00:45
屯門受左幾多害?元朗廠點樣用哂d車?2013年,MMC面世初期。屯門960,961 2條九巴過海線都最先入哂ENU, ...

我又睇唔到元朗點會冇新車
轉歐5車都係先後次序問題
屯門換完未輪到元朗
968,68x,B1 尼類永遠都係換新車首選
屯廠有幾可待薄過元朗
開新綫加車永遠元朗優先
當初燈蛋元朗新車上牌,
你們元朗唔要全部嫌棄轉哂屯廠
宜家連最差咖251,69尼類都上哂高載車
61m.261所有低載去哂屯門
到宜家12800 一嘢比元朗全清哂
屯門12800 大部分食哂水塘車
人心不足蛇吞象係未元朗獨有
LN3210 發表於 2018-12-15 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2018-12-15 08:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HJ8388-S7 發表於 2018-12-15 18:01 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-12-14 18:16
我又睇唔到元朗點會冇新車
轉歐5車都係先後次序問題
屯門換完未輪到元朗

每次見到你都係嘈緊屯門無新車
你唔好講下屯門全批VT牌ATENU都放晒落去屯門?
早排元朗廠退一大批AP先多新車咋嘛

頭先略略咁睇HK2007數過屯門元朗S牌以後嘅車嘅分配,大約係咁:

全個屯廠/元朗/屯門
3ATENU 166/117/49
ATENU 490/188/302
橙蛋 48/26/22
AMNF 20/0/20
AMNE 1/0/1

總數 725/331/394

唔見得元朗高載車多過屯門喎

12.8米唔夠,邊一邊需求大啲就緊係放去o個邊架喇
都唔知有乜好嘈

話人貪心之前麻煩拎盤水照下自己先

98C290 發表於 2018-12-15 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2018-12-15 18:01
每次見到你都係嘈緊屯門無新車
你唔好講下屯門全批VT牌ATENU都放晒落去屯門?
早排元朗廠退一大批AP先多新 ...

其實成個屯廠仲有咩線唔係全橙牌啫?
52X, 54, 57M, 61M, 66M, 68A, 68E, 76K, 251B, 261, 268B, 276A
當中得 61M, 68A, 68E, 251B, 276A 有低排車

可見其實無論屯門定係元朗都係好多新車,佢係犀利到連成個屯廠都係得 251B 平均車齡高過10年,咁何必喺度鬥慘?

回應返上面,其實你有冇考慮過屯門同元朗總共有幾多部車?
384047x 發表於 2018-12-16 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層

98C290 發表於 2018-12-15 22:23
52X, 54, 57M, 61M, 66M, 68A, 68E, 76K, 251B, 261, 268B, 276A
當 ...

其實仲有53,77k,251a,269b,276.....

不過屯門又好元朗又好,整體派車已經好過其他廠,歐二/三得61m果三部豬、77K既ASV、276既 ATS、276b既ATR(車齡其實高過251b) 、68a既 ATR同埋251b、68e既 ATE同AVBE係上緊牌,夾埋得30部

望下荔廠幾多ATR,AVBE,ATE,ASV,ATS未甩牌
九廠沙廠3ASV,ATR,AVW,ATE都一大堆,ATENU 大部分 ZF波箱係屯廠 (即係差唔多有一半 ATENU) ,其實已經好好,真係唔明其他地區都冇屯門元朗區鬥得咁顛....
HJ8388-S7 發表於 2018-12-16 15:16 | 顯示全部樓層
98C290 發表於 2018-12-15 22:23
當 ...

根本U廠得好少舊車
所以我唔知佢有乜好嘈

我就絕對唔介意坐舊車嘅

用返同一方法數埋其他U廠有嘅車(除咗APM,可能有少少誤差)
全個U廠/元朗/屯門
單層
AAU 9/9/0
ASC 8/7/1
總數 17/16/1

短車
ATSE 17/17/0
ATS 20/20/0
ASV 9/9/0
總數 48/48/0

12米直梯
ATE 5/5/0
綠蛋 50/8/42
AVBE 2/2/0
總數 57/15/42

12米高載
ATR 19/18/1
3ASV 60/30/30
總數 79/48/31

屯門大約有468架車,低排高載車佔84%
元朗大約有458架車,低排高載車佔72%

我想強調嘅係,屯門元朗兩邊都係有咁多高載車
唔知佢係度嘈乜
低地台AD 發表於 2018-12-18 21:49 | 顯示全部樓層
見到咁多巴膠話要新車,歡迎拎哂L廠批又殘又垃圾既S牌啪
S牌都係新車
s3bl469@73a 發表於 2018-12-19 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層