hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴264R延長路線消息
開啟左側

[路線消息] 九巴264R延長路線消息

letter_li 發表於 2018-12-4 10:05 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-11-27 20:22
對264R加經天水圍冇意見,不過比較傾向用天瑞做總站,北上頌富後跟276B出元朗。 ...

我都覺去天耀有點多餘.
去天瑞已經足夠.
andy92 發表於 2018-12-4 11:17 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2018-12-4 10:05
我都覺去天耀有點多餘.
去天瑞已經足夠.

天耀客行去搭西鐵轉64K 會快過搭 264R 慢遊天水圍+元朗
士刁拔尼.奧 發表於 2018-12-4 12:54 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-12-3 23:07
264R 最大問題係太貴,收返平少少都有唔少 64K 全程客肯搭
而家好多客見到個價錢就即刻等返 64K
...

比對269D vs 巴+鐵模式巴(276*)+東鐵 = 9.2+7.5 = 16.7
269D = 16.4

以呢個原則
巴(276*)+東鐵 = 9.2+4.5 = 13.7
元朗大埔紅小 = 13
265S = 15.1
264R = 15.8

264R就算收平,空間大約都係響13.5-14.2左右...
CZ_6686還錢!
tonyng 發表於 2018-12-4 13:24 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2018-12-3 18:28
去大埔唔停濕地公園反而回程停?預班客行完食埋野先上車?

睇通告英文版, 中文版有錯
VA52-HN6509 發表於 2018-12-4 22:48 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2018-12-3 10:42
如果九記肯調低元朗入天水圍分段就真係正, 不過我諗可能性係零

如果佢轉左全日,分段應該有機會同 269D 一樣的...收 $4.3 既話一定大把元朗短途客幫襯
但為何一畢業才知 一世我也要考試
VA52-HN6509 發表於 2018-12-4 22:52 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-12-3 23:07
264R 最大問題係太貴,收返平少少都有唔少 64K 全程客肯搭
而家好多客見到個價錢就即刻等返 64K
...

264R 貴一件事,最致命我覺得反而係班次累事。而家 30 分鐘一班,仲要經常唔準時,呢樣的確令人卻步...

講真,個人認為元朗加埋天水圍絕對可以養得起一條大埔線
只要班次唔好太疏的話

但為何一畢業才知 一世我也要考試
YY487 發表於 2018-12-4 23:47 | 顯示全部樓層

VA52-HN6509 發表於 2018-12-4 22:52
264R 貴一件事,最致命我覺得反而係班次累事。而家 30 分鐘一班,仲要經常唔準時,呢樣的確令人卻步...

...

之前 20 分鐘一班都唔見得 264R 多人坐
事實上,對大埔嚟講,只要條線其他方面有競爭力,就算貴同疏都吸到客
307 收 $20.3 由 20/30 分鐘一班開始做,一樣好多人搭
264R 最大問題係貴同疏得嚟,競爭者太強
64K 又平又密又有位坐,時間亦唔太差,大埔去元朗車程大約一個鐘,慢 264R 大概 25 分鐘
要快亦有平過 264R 嘅小巴

簡單講,即係 264R 成個 package 唔夠吸引
簽名被屏蔽
maomao221 發表於 2018-12-5 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
而家條線都成四十幾公里,參考翻其他線已經唔貴囉,冇乜可能再減
YY487 發表於 2018-12-5 10:47 | 顯示全部樓層
maomao221 發表於 2018-12-5 09:11
而家條線都成四十幾公里,參考翻其他線已經唔貴囉,冇乜可能再減

企硬唔減再加 30 分鐘一班咪繼續載空氣囉
簽名被屏蔽
樂仔〞 發表於 2018-12-5 12:35 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-12-4 23:47
之前 20 分鐘一班都唔見得 264R 多人坐
事實上,對大埔嚟講,只要條線其他方面有競爭力,就算貴同疏都吸 ...

之前 20 分鐘一班係有 64K 街客見到想上,但望見價錢即刻排返去 64K 條龍到
如果收貴 64K 1.5 倍,即係 $12.6 - $13.0 應該有客肯比 4 - 5 蚊買 25 分鐘
但 $15.8 嘛 ... 幾乎係 64K 一個 double,緊係唔想上啦 ...