hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【FF味濃】沙荃葵綫及荃灣區間
開啟左側

【FF味濃】沙荃葵綫及荃灣區間

YY487 發表於 2018-11-22 09:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| ATENU135 發表於 2018-11-22 10:08 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-11-22 09:48
河西一百年前已經有鐵路

豐和冇站
tonychow 發表於 2018-11-22 10:22 | 顯示全部樓層
你條線某 d 位轉彎都好似轉得幾急,例如荃灣區間,荃灣站附近再去荃灣西站附近再去柴灣角,可能真係得輕鐵先轉到。
同埋路線亦未必要咁行。荃灣段有無諗過象山 <-> 大窩口 <-> 德士古 (海濱) <-> 青衣 <-> 長康? 可以起喺德士古道地底,當然前提係無樁柱問題。
至於沙田段,我諗唔到好好方案。如果真係想做豐和,我會想香粉寮 <-> 沙田 <-> 豐和 <-> 火炭 <-> 大水坑。
 樓主| ATENU135 發表於 2018-11-22 19:55 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-11-22 10:22
你條線某 d 位轉彎都好似轉得幾急,例如荃灣區間,荃灣站附近再去荃灣西站附近再去柴灣角,可能真係得輕鐵 ...

彎轉得幾急我都知,荃灣西可否放喺如心,彎就好轉D
JH_LE4612 發表於 2018-11-23 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-11-22 10:08
豐和冇站

我個立場係你唔做河東只做河西好難做到 2-6 分鐘一班,巴士你只係直接影響到條 48X,食得幾多客?所以先話,要做到呢個班次,最基本都要停多少少位,就走線而言就梗係過馬鞍山啦,河東係多人但你要做火炭就過唔到河。
 樓主| ATENU135 發表於 2018-11-23 08:52 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2018-11-23 08:27
我個立場係你唔做河東只做河西好難做到 2-6 分鐘一班,巴士你只係直接影響到條 48X,食得幾多客?所以先 ...

有埋白石角,火炭西同沙市都做唔起?最多先6分鐘一班
 樓主| ATENU135 發表於 2018-11-23 08:54 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2018-11-23 08:27
我個立場係你唔做河東只做河西好難做到 2-6 分鐘一班,巴士你只係直接影響到條 48X,食得幾多客?所以先 ...

同埋我嘅2-6係可以開2分鐘一班,也可以開6分鐘一班,所以最疏係6分鐘一班
tonychow 發表於 2018-11-24 11:05 | 顯示全部樓層
有無諗過部分區間用輕鐵來做,咁樣走線會比較上靈活。
例如大圍 <-> 香粉寮 <-> 象山 <-> 大窩口用重鐵,新田圍 <-> 新翠 <-> 大圍 <-> 美林 <-> 銅鑼灣村 <-> 沙田 <-> 豐和 <-> 第一城 (北) <-> 第一城 <-> 牛皮沙 <-> 恒生大學 <-> 廣源 <-> 黃泥頭 用輕鐵。當然會唔會蝕錢亦係另一問題。
做白石角,亦可以開輕鐵。例如 白石角 <-> 科學園 (北) <-> 科學園 (南) <-> 馬料水碼頭 <-> 大學 <-> 大水坑 <-> 欣安 <-> 恒安 <-> 頌安 <-> 耀安 <-> 馬鞍台
當然咁樣好似 FF 更濃,但亦有唔少好處,例如可以代替好多地方駁腳。例如吸走第一城落東鐵 811 客、馬鞍山落東鐵 87K/807 系客、282/83K 沿線 (新田圍同小瀝源無鐵路) 客源、第一城部分座數遠離鐵路站等。
JH_LE4612 發表於 2018-11-26 08:30 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-11-23 08:52
有埋白石角,火炭西同沙市都做唔起?最多先6分鐘一班

On second thought 其實你條線冚得好多荃葵嘅工業區,加埋荃灣嘅商場,單向客源一定有嘅。

啲翻工嘅人由邊度入荃葵呢?北區大埔平時搭開 278X 73X 279X轉,呢班客驚左沙田塞車嘅可能會鐵轉鐵。沙市直出嘅話都吸引到啲沙乙博一帶河東人搭巴士轉(視乎你沙田站擺邊),但大圍嗰啲似乎就唔太會 (46系一直過又唔塞),富豪第一城一帶要睇沙田到時仲塞唔塞,小瀝源石門馬鞍山就唔會搭架啦(不過 40 43X仲慢遊源禾都唔會爭太遠)。學生客有半價就一定會大吸。

至於入沙田,因為隧道冇咁塞(早繁),都係鐵路沿線最有利,火炭工業區有幾多荃葵人去呢(北面要落沙田轉,倒不如火炭落算)?多年嚟只靠條小巴,要斬哂小巴同廠車先夠客。沙市只有商場,轉 83K入工業區倒不如一程 43系,翻商場又撞唔撞得正繁忙時間呢?白石角得科學園(唔覺天賦海灣出到好多客),姐係同 43P爭,非繁預視到冇客。

睇翻佢搶到咩巴士線嘅客:47X沙市葵涌客,48X驚塞車嘅客,481小巴,43P同部分 73X 278X 279X客。除非塞車惡化,否則唔見得會吸到好多客,至少兩分鐘一班頗難。比我畫嘅話,加源禾,大學,科學園後拉去馬記(停馬,烏,十四鄉,當然有錢先過海啦,冇就科學園停都得,白石角靜到咁就用巴士轉算),四至五卡(科學園開嘅話四夠架啦,但貪心想搶馬記落沙田嘅客),繁時四分一班非繁七至八分就夠。荃葵線幾好,不評。
 樓主| ATENU135 發表於 2018-11-26 16:38 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2018-11-26 08:30
On second thought 其實你條線冚得好多荃葵嘅工業區,加埋荃灣嘅商場,單向客源一定有嘅。

啲翻工嘅人由 ...

沙荃葵綫仲有另一客源,葵涌葵盛轉鐵