hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 科大新增旺角穿梭巴,291P開線無望?
開啟左側

[問題] 科大新增旺角穿梭巴,291P開線無望?

Charon1999 發表於 2018-11-22 23:02 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-22 22:06
唔知係邊間公司會做呢幾條校巴線?去坑口免費咁著數?

其實好多時啲校巴係校方自己補貼嘅
尤其是啲咁短途嘅,收每人幾蚊同埋學校幫你比埋嗰幾蚊,差別唔係太太。
咁當然比較長途嘅就一定要收錢嘅,始終成本真係比較高,校方都冇可能無止境咁補貼落去
hihiman 發表於 2018-11-23 11:28 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-22 23:02
其實好多時啲校巴係校方自己補貼嘅
尤其是啲咁短途嘅,收每人幾蚊同埋學校幫你比埋嗰幾蚊,差別唔係太太 ...

將NDS 食我們的資助學位, 轉去FULL PAY學位呢筆$, 夠班學生免費搭好多年了

呢件事都睇到老九反應好Q 慢, 俾晒位佢,
入去科大收人$ 運車出市區打仗都唔識執, 淨係識加價
EX-TL 發表於 2018-11-23 11:38 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2018-11-23 11:28
將NDS 食我們的資助學位, 轉去FULL PAY學位呢筆$, 夠班學生免費搭好多年了

公家野係咁架喇, 咩都要諮詢, 詢完有技術問題要搵時間拆掂, 未掂之前有其他營運者提供服務係可以理解.
053h4 發表於 2018-11-23 11:47 | 顯示全部樓層

其實大學申請到車行校巴或廠車, 其實唔係壞事

講真, 九巴吉部車去科大, 做6:00/6:30出旺角, 去到旺角都7點, 都過左下繁最繁忙時段
簽名被屏蔽
wingho_cwh 發表於 2018-11-23 11:58 | 顯示全部樓層
rollywang1022 發表於 2018-11-22 19:23
希望港大都可以參考下,開返條旺角線,
等港大師生免受970之苦

2018 喇喎師兄,你呢句說話 2008 年講都仲有 d 用,現在? 成班學生頭也不回咁落晒地鐵啦,15 fall intake 打後嘅學生根本淨係識搭地鐵,你現在去問學生 23 同 970 係咩佢哋都可能答唔到,你架穿梭巴開嚟燒錢?

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
天空之神 發表於 2018-11-23 19:35 | 顯示全部樓層
老九 91/91M/91P 終於可以脫身,甚至好似 74K/275/275S 咁重組

多謝科大啦
不過果班學生就慘,遲早加價又話九巴不是

LM 食花生等睇免費車塞爆加班蝕死
.
MCMoore 發表於 2018-11-23 20:45 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2018-11-23 19:35
老九 91/91M/91P 終於可以脫身,甚至好似 74K/275/275S 咁重組

多謝科大啦

科大咁縮骨,肯同你開shttule到10PM先算
ccicoltd 發表於 2018-11-23 23:52 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2018-11-23 11:58
2018 喇喎師兄,你呢句說話 2008 年講都仲有 d 用,現在? 成班學生頭也不回咁落晒地鐵啦,15 fall intake ...

當年開過非法校巴由旺角往港大。
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... read&tid=202635

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GZ4031 發表於 2018-11-24 00:09 | 顯示全部樓層
老九其實想運車去打仗可以收$10 做條291X 出黎, 貼哂廣告入屋
開既鐘數咪1715 1745 呢類, 早過校巴又可以早d 出到MK打仗
淨係停科大, 井欄樹同白虹樓 (整個213D價分段) 彩虹站, 然後下一站太子站, 應該吸到學生客
天空之神 發表於 2018-11-24 00:14 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2018-11-23 20:45
科大咁縮骨,肯同你開shttule到10PM先算

咁至少可以一步步退既,91M 出將軍澳少左客咪cut 黎做 91P
或者將來用 91 名義開特車都可以

反正 91M 都蝕到入肉
.