hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 科大新增旺角穿梭巴,291P開線無望?
開啟左側

[問題] 科大新增旺角穿梭巴,291P開線無望?

MCMoore 發表於 2018-11-24 10:37 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2018-11-24 00:14
咁至少可以一步步退既,91M 出將軍澳少左客咪cut 黎做 91P
或者將來用 91 名義開特車都可以

91個車費觀感太差,如果下次加價91加1毫,91M加4毫可能無咁多人專登等91M
shakugan2005 發表於 2018-11-24 11:56 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2018-11-24 10:37
91個車費觀感太差,如果下次加價91加1毫,91M加4毫可能無咁多人專登等91M

條路明明差唔多但91去到井欄樹個分段先同92同價, 又唔計下人地小巴去到井欄樹個分段幾平, 鄭植之個分段幾平,

以九巴加價既經驗只會將D不合理既收費愈拉愈遠, 將平線加多D咁未擺到明仲可惡, N60/N68/N82等線唔加加哂落48X/73X好唔好?

更何況91仲要貴過小巴, 到時未更多人只等小巴, 校方已經係咁叫人搭大巴唔好搭小巴, 因為載客量高D, 點知九巴依幾年唔好話冇加車仲要減車, 連每架車既載客量都不升反跌, 由53+32+39跌到全線51+27+28, 遲下可能再跌到47+23+20, 小巴都由16人加到19人啦

MCMoore 發表於 2018-11-24 13:29 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2018-11-24 11:56
條路明明差唔多但91去到井欄樹個分段先同92同價, 又唔計下人地小巴去到井欄樹個分段幾平, 鄭植之個分段幾 ...

91想佢唔好貴得過小巴老九肯定唔同你濟,幾多人叫咗幾多年91減到6.8,or at least UST分段6.8出彩虹,老九都係當你水魚咁想用7.4做科大到彩虹。另一方面,其實老九一直都想12m格硬上舊清
shakugan2005 發表於 2018-11-24 14:29 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2018-11-24 13:29
91想佢唔好貴得過小巴老九肯定唔同你濟,幾多人叫咗幾多年91減到6.8,or at least UST分段6.8出彩虹,老九 ...

所以咩都唔洗搞維持原狀未算囉, 要91加少D價比91M加多D價只係搞事! 要死等小巴既未死等小巴, 唔理91定91M照上既大有人在, 死等91M既都唔會等太耐, 只不過就係因為小巴載極都載唔哂, 而九巴果D咁「優質」既車隊同班次, 校方一早應該要開校巴而唔係係咁叫人搭大巴, 以科大個客源91定91M都係冇肉食, 最好連91都唔好咁多人搭, 少D人搭跟手減班到一小時一班仲好, 但個問題就係小巴大巴都咁多人想郁都郁唔到

miklcct 發表於 2018-11-25 17:43 | 顯示全部樓層
rollywang1022 發表於 2018-11-22 19:23
希望港大都可以參考下,開返條旺角線,
等港大師生免受970之苦

最好由數碼港四期開,經醫學院,上本部,之後去旺角,掃哂成個HKU嘅校園(除牙醫學院之外)
進智公交
Quanta 發表於 2018-11-25 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
學生客一啲都唔好做。人流集中,又唔係一年12個月都有客。你覺得佢爆好好搵,其他好多班次無客
lsc04d11 發表於 2018-11-25 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層

我唔知科大啲堂點 我當年讀u 如果日日都1830先落堂 我會趁add drop period搞搞佢囉  所以如果真心主打學生 一至五每日都訂嗰個時候 只有每日幾個course既放學朋友岩用(仲要睇下嗰科係local讀多定吸引外國生多)  教職員先可以一至五都搭同一班  或者可能科大所有學生都同時間放學 呢個制度我唔知啦 但大學生四大事件係包括走堂既。。。

反而宜家啲宿舍開到咁遠  浸大喺將軍澳 城大喺烏溪沙  整架校舍宿舍版將馬線可能仲有得做
尚德(唐明街分站)直達香港浸會大學站,兜入又一城總站,再經新田圍一站直達烏溪沙及城大馬鞍山宿舍
(不過呢類線最好都係等學校自己既穿梭巴做番,為增加其他客源肯接手就滿足某啲人既願望)
HV7025 發表於 2018-11-25 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2018-11-24 10:37

其實專登等91M嘅,大部分係要去新蒲崗鳳德,就算91免費都仍然會有人專等91M
去地鐵站或轉新界車嘅,大部分見車就上
返放學黃金時間,有車就要啦,仲理得你咩線、大巴定小巴
小弟讀書當年仲係三年制,91M有一半係11米車,但返放學服務已經好吃緊,巴士小巴各自排長龍,走到就算啦,邊有條件揀車搭
而家4年制,91M用車細埋,沿路亦有新增人口同地盤,巴士小巴做唔晒、要開校巴先疏導到,可謂相當合理,而唔係樓上有人咁話九巴可以抽身
KMB-ATE1 發表於 2018-11-25 21:30 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-11-25 19:22
我唔知科大啲堂點 我當年讀u 如果日日都1830先落堂 我會趁add drop period搞搞佢囉  所以如果真心主打學生  ...

你講緊嘅 BU 將軍澳宿舍,其實本身係 BU 同 UST 共用,
但係 BU 一早已經 quit 咗呢個計劃,
而座 hall 亦都已經喺前年起好,全座屬於 UST
KXEnviro | @KX675
KMB-ATE1 發表於 2018-11-25 21:38 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2018-11-23 19:35
老九 91/91M/91P 終於可以脫身,甚至好似 74K/275/275S 咁重組

多謝科大啦

UST 開繁時校巴同教大開全日校巴邊有得比?
九巴喺 UST 畀喜龍小巴打咗十幾廿年,每日開得幾班嘅校巴有咩威脅可言?
KXEnviro | @KX675