hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴浪費左慈雲山南總站,上秀茂坪總站 ...
開啟左側

[問題] 九巴浪費左慈雲山南總站,上秀茂坪總站

horsedog83 發表於 2018-11-26 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我近排走慈雲山綫,走開慈中慈北,發現慈南總站得番E23,慈中經常無位擺車。慈中擺得太多路線。2個站長。但慈南有九巴設施,無九巴自己路線用,浪費左,其實可唔可以撥d路線用慈南。另一個例子,上秀茂坪,其實中秀茂坪擺得太多車,88其實可唔可以搬左上秀茂坪?
carson911 發表於 2018-11-26 14:03 | 顯示全部樓層
請說明已經隊爆咗嘅上秀茂坪點樣浪費資源。
88開線啦
6516 發表於 2018-11-26 14:05 | 顯示全部樓層
你想搬邊條落去?
山上面班區佬辛辛苦苦R晒D線上去
唔停正輝都係得9點前, 你仲想爭取成條線搬走
個難度真係大左少少wor, 頂多都係得3B可以郁
ne2059 發表於 2018-11-26 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層

慈中線踢落慈南,你想個個行落去搭車? 慈南仲有泊食飯車或者中段比蛇車dup車之用
andrewyl 發表於 2018-11-26 14:18 | 顯示全部樓層

又 係 呢 位 施 主 開 埋 D 既 毫 無 討 論 價 值 既 po ,
其 實 悶 唔 悶 既 遮 ?

ky927 發表於 2018-11-26 14:19 | 顯示全部樓層

慈南個站係不如俾城巴擺哂E23/A23同N23 啦

想九巴用慈南,一係要佢肯放條線來回都上落山一次;一係就就將5C拆碎(我諗唔到邊條慈雲山線密到可以拆),一條做落山特快,慈南起步個條就做返原本嘅服務;不過一拆個班次好明顯無以前咁密;同埋沙中開埋你都唔知會打成點

ky927 發表於 2018-11-26 14:29 | 顯示全部樓層

上秀/中秀個問題係 中秀真係最近商場,你拉走88,一係就要88兜大圈先上安達臣,一係即係叫中秀客行去上秀,似乎兩個都不可行;何況中秀個站又唔係細;南又走得快,咁郁黎做乜?
JX9097 發表於 2018-11-26 14:45 | 顯示全部樓層

慈南好明顯係位置問題
因為慈南開就做唔到大部份慈雲山位
所以拉得嘅都拉哂上去慈中同慈北

可惜嘅係慈北總站重建後比以前細
同時沙田坳邨重建又冇起總站
搞到慈北同慈中過迫

而且慈南都唔係完全冇九巴線用嘅
只係3P同3D特班(早繁+清明重陽短途)

上秀反而問題唔大
唯一係出站好難調頭走秀茂坪道
只可以做到秀明道走或者曉光街直落
依家11C同11X兩條線(連埋綠小34S)都用哂d坑
要再執都只可以將34S搬入去邨內迴旋處, 吉番條坑出嚟
不過番條坑之後又可以放咩線呢?

1A/ 88唔使諗, 除非完全放棄中秀/ 下秀
213D又唔太適合...因為調頭上安達臣有難度
(私牌得唔等於全日都可以)
ricky 發表於 2018-11-26 14:54 | 顯示全部樓層
放上113上去慈雲山南囉
前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2018-11-26 15:14 | 顯示全部樓層

慈南應該學慈北咁上面起樣野最實際, 特別係而家地荒, 最好起居屋/綠置居, 慈南向南景觀開揚, 下面巴士總站又可以重疊成新款總站, 本身身後慈康邨係居屋, 慈南總站適宜起居屋.

不過大前提係政府覓到呢撻地, 然後改變土地用途, 由G/IC改為R(A).