hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 非繁新東過海線速度討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 非繁新東過海線速度討論

tonychow 發表於 2018-11-27 13:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今朝有事,由大圍去銅記走咗一轉,去程搭 985,回程搭 170,發現 170 其實真係唔慢。
朝早 0805-0807 (唔肯定實際時間) 喺大圍街市上 985 (6020,前車如果無睇錯應該係 12m Facelift),窗口位接近滿,最尾仲有一兩排。
然後兜顯徑圈。講真拆 985A/B 線真係會差好遠,0819 先兜完顯徑圈,0823 青沙轉車站 (目測全部站位加埋得 13 人等車),0830 圓方。
塞入西隧,0850 中環街市,0902 先到灣仔消防區。
回程,我 1054 上 170 (8301,喺百德新街),景隆街小規模塞車,灣北中等規模塞車,過海後基本上沿線得好少人上落,而且無塞車,1125 過緊獅隧,1130 到大圍站。
我想討論關於速度問題。咁樣望落好似 985 輸,不過其實我都知無得咁比較,因為一來繁時同非繁比,繁時塞車同上落客多好多。另外唔同方向亦唔可以直接比較,因為紅隧北行比起南行無咁塞。
但非繁其實銅記會比中上環金鐘多客 (行街客為主),如果非繁要開過海線,170/182 走線其實唔會輸得去邊。
而如果真係拆 985A/B,我又擔心兩樣野。其一,係客量唔平均。目測顯徑線會多客過四美線 (唔知平時點,呢點要其他版友補充),但沙中線一通,顯徑線可能玩完。
而就算扣埋兜顯徑圈時間,無錯對中上環依然係青沙西隧快,但架車都要用 40 分線甚至更多 (今朝軒尼詩道東行唔塞,但平日非繁可以塞得好勁) 先到銅記,基本上同紅隧走線可以係打和 (其實以上例子依然係 170 快,不過考慮埋繁時紅隧車流量,同埋繁時可以 182X 式飛橋,我暫時當打和先)。
我唔肯定 985 有無機會全日。如果有,非繁行青沙西隧好似唔多吸引 (我唔反對保留繁時服務)。而 182 依家都係紅隧過海,如果去銅記的話,過完海仲要唔使塞車落橋,只係站位差少少。當中環灣仔繞道通車後,告士打道塞車情況應該會有改善。如果係咁,982X 亦未必有可能代替 182 全日。

Snoopy@FB8617 發表於 2018-11-27 13:29 | 顯示全部樓層
明知冇得比但又要比

都係個句
170/182北行都可以接受
南行搭過幾次真係不了

而其實好多人都有共識
新東過海線
金鐘以西甚至灣仔跑西隧
東邊入紅隧/跑東隧
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
alsonchc 發表於 2018-11-27 15:44 | 顯示全部樓層
哩個正正係點解巴士公司好唔想開982X全日
金鐘開正正係樓主講左銅記既顧慮,
加上只係上下繁來往中上環先係最多人,
其他時間都係好麻麻,
至於北行, 大部分都唔趕時間,
加上任上一架上紅隧轉鐵依然比例都唔少, 亦唔慢
982X全日實在係唔睇好
理性討論+互相尊重
ATENU135 發表於 2018-11-27 17:27 | 顯示全部樓層

985較有本錢全日,但要執一執其走線,作青沙過海重點轉乘線,較有作為
 樓主| tonychow 發表於 2018-11-27 19:38 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-11-27 13:29
明知冇得比但又要比

都係個句

明知無得比但係又要比,啱架,因為一來方向唔同 (北行 VS 南行),二來時間唔同 (繁時 VS 非繁)。
不過我諗緊係咪觀感問題真係咁大影響。講真如果 985 開全日而且銅記頭站回程,我都可能會等 985 而唔係 170。
而我又諗唔明其實 170 觀感係咪真係咁差。非繁 170/182 南行我都搭過幾次,無錯係塞 (特別係過咗愛民邨至銅鑼灣落車,而 170 仲要塞多段),但觀感上 9 系西隧線塞灣仔同樣都可以好塞,軒尼詩道灣仔段可以塞 N 次燈。有次搭過 280X 轉 968,真係嚇走咗。
另一個走線方法係行東隧,例子有 680。但 680 同樣要面對塞車位,例如東廊落北角,同埋清風街天橋附近。
而我今日行程來回大圍,大圍過海往返銅記,路線無理由行東隧,得返紅隧同西隧選擇。
火車轉鐵唔係唔得,不過當沙中線一通,我就唔信班客會咁神心搭落紅磡又上返地面等 112/116,上到車果陣火車應該到金鐘。
所以如果巴士要搶客,一係價錢入手 (而呢樣好難同東鐵鬥),一係就速度入手 (繁時好難同東鐵鬥),一係就定線入手 (站位好,塞車少)。
而我今日搭 170,全車加埋 20 人都唔知有無,仲要有好多都係流水客。當然我唔排除呢個係時間問題 (朝早非繁北行),但以 170 35 分鐘返到大圍速度,其實真係唔差,可惜又吸唔到客。

S3bl430 發表於 2018-11-27 19:51 | 顯示全部樓層

個人的觀察
第4班到第9班(早上7:40-8:05)
架985未到顯揚樓大多已經坐滿,
有時我會為左有位坐行出雲疊花園等985,雲疊花園同時段每班大概20人上車
果幾班車田心村已前的客量較多
顯徑到灣仔約40-50分鐘,唔算快

第10班有一班新巴到顯徑時比較多位坐(只坐滿窗口位),通常最後會頂閘出港島
Charon1999 發表於 2018-11-27 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層

根本非繁新東出CWB行西隧0優勢
又貴,又遠,又唔見得快好多

相反紅隧又直接又平,塞完都快西隧少少
根本982X全日完只會同914一樣,奈何講極冇人理zzz

基本上新東過海,想食北角就東隧,想食灣仔就紅隧,想食中上環就留翻上下繁先好很西隧,非繁東紅2揀1啦

另外唔好成日拎962X 968 969講,只係因為新西行西隧最順路先咁,加上仍然有唔少人喺寧願西鐵轉112/116,只係冇新東咁多。
S3bl430 發表於 2018-11-27 20:26 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-27 20:17
根本非繁新東出CWB行西隧0優勢
又貴,又遠,又唔見得快好多

同意,以前坐305過海過何文田要塞20-30分鐘車,
但顯徑到灣仔的時間其實都係50分鐘,
和現在的985差不過
THomas20010808 發表於 2018-11-27 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層
但是紅隧塞車基本上無定向,已經嚇怕左唔少人,反而305改985 182P改982X行西隧去灣仔又有一定客量 當然北行紅隧快
浸大小晴 發表於 2018-11-27 23:20 | 顯示全部樓層