hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十月號

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 23:28 | 顯示全部樓層

裏面有E6同E5系

裏面係車軸轉動試驗台

車軸組裝裝置

仙山線交流電氣化50周年記念Head mark居然擺喺度

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 23:36 | 顯示全部樓層
轉向架交換工序示範用呢架E7系

遇到E926 形新幹線電氣軌道總合試驗車「East i」喺戶外展示區返入車庫

同埋喺外面正綫既高架橋行緊既E3系

戶外展示區

一直覺得呢個標誌為左融合秋田小町元素就加人既輪廓落去,搞到好怪

E2系

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 23:40 | 顯示全部樓層
E5系喺度洗車

E2系就走返入去

正想走人既時候忽然East i又出去戶外一陣,所以即刻返去影

佢真係停5分鐘左右就返入去

可以觀察下軌道檢測裝置

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-2 00:07 | 顯示全部樓層

去完開放日就喺東仙台站影下,好彩天氣開始放晴(E721系1000番台)

E721系

後面係「相馬野馬追」塗裝

後面係701系

一個鐘一班既仙石東北ライン(Line),用混能既HB-E210系

東北本線係交流電,仙石線係直流電,但連接兩者既連絡綫軌道唔整交直切換中性區,列車都唔洗對應交直兩款供電,可以慳啲

呢度另外兩條軌係通去宮城野貨物線(EH500形)

雖然月台向住貨物線嗰面完全用欄杆封住,不過呢架車黎既時候都有播佢既接近廣播

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-2 00:43 | 顯示全部樓層
去到長町站,呢列係直通仙台空港アクセス線(Access)專用既E721系500番台

可能02分嗰班因為唔知咩事延誤,比從仙台空港アクセス線直通過黎嗰班(11分)爬頭

02分嗰班仲係顯示板(仙台空港鐵道SAT721系)

又巧遇E3系R編成

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-2 00:48 | 顯示全部樓層
從宮城野貨物線轉返東北本線既EH500形

照到成架金色

喺仙台站又遇返呢架相馬野馬追塗裝既E721系

快速仙台City Rabbit

仙山線又係得呢啲車

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-2 00:52 | 顯示全部樓層

喺仙石線既苦竹站影205系3100番台

mind the gap

四卡都唔同色既呢款其中一個車廂有2 way seat

以前可以轉去2+2配置,宜家已經固定左

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-2 01:05 | 顯示全部樓層

用石巻市花杜鵑既紅色

用松島楓葉既橙色

用塩竃港既漁獲既紫色?

「杜の都」仙台既綠色

あおば通(青葉通)站既發車音樂係好好聽既青葉城恋唄

搭E5同E6連結,但全部車卡只係はやぶさ(隼)既班次走(呢班E6系唔係從秋田新幹線直通過黎),我特登揀E6系搭,因為佢少人

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-3 23:02 | 顯示全部樓層

去「きんてつ鉄道まつり(近鐵鐵道祭)」,上半part喺十月底舉行,開放五位堂檢修車庫同埋高安檢修中心兩個近畿區域既設施

先去五位堂檢修車庫,佢入場安排幾好,門口已經用圍欄分開人氣排隊項目,例如商品、部品販賣同兒童體驗活動派籌,我就先去排兩個會場之間特別團體班次既隊,之後就趁開車之前快趣睇下野先。

四十公噸吊臂示範用呢卡2410系

3200系

1201系

6400系,明明本身係行窄軌既南大阪線系統,居然換成標準軌轉向架黎到呢度

駕駛台、車掌體驗用9020系

呢列就有近鐵欖球隊塗裝

5820系

有人曬自己既戰利品

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-3 23:17 | 顯示全部樓層

車輛展示呢度朝早係背光既

2013系觀光列車「聚會」、8000系田原本線開業100周年復刻版綠色塗裝

21000系、22600系、2400系電氣檢測車「はかるくん(測試君)」

當50000系就黎通過既時候,會場會有廣播叫大家去睇

工程車輛吊臂「夾卡片」遊戲

影相位

近鐵前身——大阪電氣軌道創業時引進既1形

旁邊變成近鐵管樂團表演場地

奈良交通復古塗裝巴士

近鐵集團既OSAKA SKY VISTA觀光巴士