hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新巴士訂單 (2019下半年-2020初)
開啟左側

[小道消息] 九巴新巴士訂單 (2019下半年-2020初)

HV7025 發表於 2018-11-28 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-28 18:12
應該唔關事。估計係兩軸要裝冷氣,全車安全帶又上歐陸的話,可能座位數大幅減少,費事為幾十部order重新 ...

香港版E400車重、機械佈局等本身已經有唔少限制
新巴訂38xx都較原本換車期提早落訂,兼一次過訂晒要換嘅60架,先夠錢同時間做R&D
之後嶼巴照單執藥其實係bonus

去到歐六年代,同歐五分別甚大,E500都要做唔少改動,volvo就索性砍掉重鍊出新款,可見並唔係玩四驅車換摩打咁簡單
E400要出歐六版,相信都要做大幅改動
但九巴並無提早表達興趣,ADL、volvo都唔會同你事前煲無米粥吧
呢次訂得嚟ATS都趕住上路,現時市場上就似乎只有架streetdeck合資格

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
KY5393 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

clivetock 發表於 2018-11-28 22:09 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2018-11-28 16:52
用返而家新巴嶼巴個設計, 加高返個車身唔得咩?

新巴嶼巴嗰啲係歐五,未必咁易上到歐六,甚至可能要成個底盤執過,所以一來ADL未必願意為呢張唔算大嘅單做R&D,二來就算做都未必應付到ATS退役期
KC8249 發表於 2018-11-28 22:26 | 顯示全部樓層
咁ASV1-50會搵咩車代呢?
3ASV174 發表於 2018-11-28 22:36 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2018-11-28 21:52
香港版E400車重、機械佈局等本身已經有唔少限制
新巴訂38xx都較原本換車期提早落訂,兼一次過訂晒要換嘅6 ...

其實我唔太同意有o的人總係覺得 ADL 肯做就必定會中標,即使依家港版 Streetdeck 都唔係照搬英國規格,亦唔係只係換左副偈,而都係 tailor-made 出黎,
講到 E400 上歐六要完全重新設計呢個講法根本唔多合理,佢地似乎唔記得左英國 E400 本身已經係歐六。

而甚麼訂單少就索性唔整呢個講法又係自圓其說,
造 E500H 時唔通又會以為加到幾多單?以九巴計,短車仍然有可能加單,當新巴矮仔張單都接,數量少都唔見得係理由唔做。

而無現成貨都唔係重點,反正中左標直接量產又唔係未試過,何況呢間係 ADL。時間上九巴買車都無乜可能係急住買,佢出標時間短,唔等於之前無 approah 過車廠,
反而九巴似乎對 ADL 歐六車興趣麻麻就真,港九兩邊公司,得九巴係試左一排車先落單買,仲要專登安排行同一條線拎數據,但結果 12 米連龍運都係買 B8L,似乎九巴試完車都心裡有數吧。

如要討論,請先自貼差餉單一次
HV7025 發表於 2018-11-28 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-11-28 22:36
其實我唔太同意有o的人總係覺得 ADL 肯做就必定會中標,即使依家港版 Streetdeck 都唔係照搬英國規格,亦 ...

英版E400同港版本來已經分別不少,走到上車坐低直頭覺得係兩款車嚟
而當幾款三軸歐六車都要改動迎合歐六,港版E400要做改動係預期之中
反而港版streetdeck係由無到有,本身就要tailor made,係咁啱呢期要歐六,夾埋落去順理成章
Wrightbus本身未有三軸車,而家呢架streetdeck原意應該同AMC差不多,都係開拓市場嘅先鋒
但命運同AMC唔同,streetdeck剛巧遇上呢次換車期
至於ADL同volvo唔知係懶得做、未有時間做、定係出唔到一個比wright吸引嘅方案,就不得而知了

但新城短車已經喺歐五階段提早換晒(唔等歐三33自然退役),嶼巴鐵巴都應該唔會再添食
港版短車餘下市場有限係事實
而之前一兩年ADL應該都唔知九巴之後想買歐五定歐六短車,真係未必會為一架大貨都無嘅市場做野

同E500H個case唔同,E500H本身已有北美版,雖然細節同香港有分別,但起碼都係三軸空調,分別應較英版為少
當年施政報告一話要試雙層hybrid,都大概估到ADL贏在起跑線上,而且單價成4百幾萬一架,易回本好多
九巴呢個時候先訂,Wright已經有架現成喺手,價錢同技術優勢係比較大機會有
lokwah2a 發表於 2018-11-28 23:17 | 顯示全部樓層

睇番招標結果
有一點很明顯的問題看得出來
如果 Volvo 出埋12.8米
ADL 根本就冇份

* * 佢副 Euro6 衰咗啦 * *
* * 九巴係大客 , 你要的話 , 冇錢賺都做部俾你 * *
* * 你用現在 Euro 6 技術出部 E400 就係唔買啦 * *
GK9141 發表於 2018-11-28 23:28 | 顯示全部樓層

isay 發表於 2018-11-28 16:21
唔係巴士公司冇興趣,而係製造商冇興趣

你見到而家係得Wrightbus好有誠意咁出部樣板比九巴 ...

ADL會對九巴依個老牌舊客無興趣?唔好玩啦
睇黎都係ADL趕唔切研製港版E400 MMC,九巴先改買streetdeck
不過streetdeck都幾勁,搞到過重又拆位都贏到50架
isay 發表於 2018-11-28 23:29 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-11-28 22:36
其實我唔太同意有o的人總係覺得 ADL 肯做就必定會中標,即使依家港版 Streetdeck 都唔係照搬英國規格,亦 ...

其他廠有興趣早就派樣板過黎,從來都係Wright贏面大
訂單少唔整當然只係猜測(話時話今次張短雙單係招標定直接訂?),就算到後期先有興趣,落標書有成品同紙上談兵都好大分別,事實上九巴真係冇咩選擇

兩部歐6 E500係英國搞左幾耐先送黎,使唔使重新設計好難講,但肯定需時,學你話齋係要tailor-made新巴矮仔好似係直接搵ADL傾完落訂,最麻煩嘅底盤冇改,內籠小改大部分共用E500件,再計下structral嘢,搞掂

混能e500冇記錯又係一撥完款即刻搵ADL傾出黎嘅產物,有招過標?

3ASV174 發表於 2018-11-28 23:30 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2018-11-28 23:12
英版E400同港版本來已經分別不少,走到上車坐低直頭覺得係兩款車嚟
而當幾款三軸歐六車都要改動迎合歐六 ...

北美 E500H 係左軚,分別已經係另一樣野,
未計北美版 E500H 係 MMC 前產物,電池之類擺位都係完全重新設計,分別隨時比英國同香港既 E400 更大,更似一個全新車款。
不過有樣係係事實,就係政府俾錢,車價唔係問題,自然有貨交。
如要討論,請先自貼差餉單一次
fatpear 發表於 2018-11-28 23:35 | 顯示全部樓層

lokwah2a 發表於 2018-11-28 23:17
睇番招標結果
有一點很明顯的問題看得出來
如果 Volvo 出埋12.8米

有無知情人士知道點解Volvo唔出埋12.8 B8L?
照道理短車就話麻類,空間短咗底盤好多嘢要重新佈局,
但長0.8M技術上應該無咩難度?