hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 98A特別班次 改道建議
開啟左側

98A特別班次 改道建議

心繫香港 發表於 2018-11-30 17:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
日出康城區陸續入伙,客量有望逐漸上升,故RDP已建議98A特別班次延長至日出康城開出。但由於現時98A特別班次需要繞經坑口北、寶林,故仍屬迂迴,所以按RDP延長至日出康城,並建議減少繞經上述路段:

取消以下車站
- 坑口 坑口北(將軍澳醫院)巴士總站
- 坑口 重華路
- 坑口 厚德邨
- 寶林 景林邨
- 寶林 欣明苑
- 寶林 英明苑
- 寶林 寶仁樓
- 寶林 茵怡花園
- 寶林 寶康公園
- 觀塘 觀塘鐵路站 (西行站)

新增以下車站 (按RDP走線而建議)
- 日出康城 康城鐵路站巴士總站
- 日出康城 峻瀅
- 日出康城 領都
- 日出康城 首都
- 百勝角 百勝角
- 百勝角 清水灣半島巴士總站

其他改動
- 改經銀澳路,不停站直達名成街,不再繞經坑口北/重華路
- 改經寶順路往將軍澳隧道,不再繞經寶林
- 改經觀塘道地下道,不再停經觀塘鐵路站西行站
- 因應更改走線,建議調整班次為07:20,07:30,07:40,07:50於康城鐵路站開出

以上。
expertuser2004 發表於 2018-11-30 18:23 | 顯示全部樓層
直出保證不夠客, 基本上可肯定, 兜埋坑口寶林又不夠快
一針沒二頭利, 而且又不停官工地鐵口直去創紀城, 坑口點解不搭港鐵/102?

架車 0720 先開, 預左不是轉地鐵D客坐, 是沒可能飛官工地鐵口
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-11-30 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層

平心而論,依家98A特班寶林段係停欣明苑,的確站位上唔係咁方便。而98A特班更加無埋山下往山上ge功能,所以飛寶林/改經欣景路2揀1我諗都係好ge。

而繁時102都經常載唔晒,連總站都持續長長ge人龍,再加上價錢上的確有好大ge分別,如果98A特班合理時間出得到觀塘+班次合理,配合康城應該有一定客量保証
EX-TL 發表於 2018-12-2 01:16 | 顯示全部樓層

我一直認為98A特延長到康城係做區內客居多, 尤其是學生客.

你諗下康城係港鐵頭站, 要上到車出城唔難, 但去厚德 景林 寶林要在將軍澳站轉車, 以區內通勤嚟講, 搭兩三個站都要轉車, 幾咁麻煩, 離開車站仲有一段路要行, 真係幾辛苦.

識善用98A特兜到寶仁樓再入番茵怡呢個特點去做區內通勤, 其實係幾聰明, 但係咪肯定班次發揮到呢個作用, 就要實際運作左先知道.

如果真係有心做區內通勤, 更應該提出繞入城內道路, 作為業主的家長們好應該支持, 一日得三班車, 就算驚架雙層巴士整爛條路, 阻塞交通, 製造噪音, 都唔會慘得過要自己仔女孭住書包行出垃圾車不停穿梭的環保大道等車.

肯定嘅係, 條線拉去康城, 目的唔係俾康城人搭出觀塘 牛頭角轉鐵.
ViviTse 發表於 2018-12-2 02:01 | 顯示全部樓層
如果有心搞好條98A特班,點解仲要開埋呢d咁__ ge班次?要做轉乘客,0650-0720都應該要有車。

而上繁10分鐘一班,整體我覺得合理,但問題在於唔停觀塘工業中心,0720打後ge班次唔停工業中心客量應該差好遠.......
ViviTse 發表於 2018-12-2 02:14 | 顯示全部樓層
另外想提出一個反建議:

98A特快班次 (0640, 0650, 0700, 0710 開)
- 將軍澳(康城開,不經坑口北/寶林) - 觀塘(不停觀塘工業中心,直達創紀之城) - 九龍灣站
- 扺達九龍灣站後,私牌至紅萼樓,作290/290A/290X加班車
- 用車由290系柯打

98A特別班次 (0720, 0730, 0740, 0750 開)
- 將軍澳(康城開,不經坑口北/寶林) - 觀塘(停觀塘工業中心) - 牛頭角折返觀塘
- 扺達觀塘站後,私牌至安達,開213S
- 用車由98A主班次抽調,亦可加派93K、95、213D、601柯打98A(如有需要)(因為98A亦同時服務寶達及安達臣乘客)
EX-TL 發表於 2018-12-2 02:51 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2018-12-2 02:14
另外想提出一個反建議:

98A特快班次 (0640, 0650, 0700, 0710 開)

796S九巴康城版?

796S曾經以清水灣半島為總站, 經將軍澳站同調景嶺, 後來換左796C入清半, 就係因為清半更想要旺角多於觀塘.

即使清半尾站出觀塘, 客都唔會多, 班班吉車點收科?

有車柯打不如柯正線只到觀塘站, 不設回程仲實際啦!
ViviTse 發表於 2018-12-2 15:07 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-12-2 02:51
796S九巴康城版?

796S曾經以清水灣半島為總站, 經將軍澳站同調景嶺, 後來換左796C入清半, 就係因為清半 ...

我意思係康城開,停環保大道、清半之後,經銀澳路不停站(連銀澳路/煜明苑都唔停)直達坑口站,唔洗兜坑口北/重華路,然後停厚德邨後改經寶順路,唔洗兜寶林。
同796S情況絕對唔同(清半用796S,2046都仲未出到區),而連坑口北都唔洗兜,對康城/清半係相當吸引,仲可以搶埋坑口站&厚德邨堆小巴客。雖然係貴過同區ge 796S少少,但至少唔係"天價",所以10分鐘一班有理由相信坑口班客會過檔,甚至由地鐵回流..... (2015年左右果時,唔好唔記得,同依家相比,九龍灣/觀塘係一個大客倉)

而康城段亦非常吸引,e.g. 98D特 > 98S,因為98D肯用寶順路但98S要狂兜,而今次個98A特會更吸引(連坑北都慳番5-10分鐘),甚至客量可比296A一d都唔出奇
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-12-2 16:42 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-12-2 01:16
我一直認為98A特延長到康城係做區內客居多, 尤其是學生客.

你諗下康城係港鐵頭站, 要上到車出城唔難, 但去 ...

康城通勤寶林,對居民而然當然係好,但要兜坑口的確唔吸引,而就算飛埋坑口,都估計只有每班小巴客量...... 所以開113特班/298E特班可能更可適。

另外,就算用98A特班改去做區內通勤都唔係唔得,問題係98系呢幾年都已經狂抽車/減班,290開線果時一次,290X開線再抽,先果排好似已經有康翠ge乘客投訴98系甩班甩得好勁,如果再抽車做區內通勤,睇怕難d......
EX-TL 發表於 2018-12-3 17:11 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2018-12-2 15:07
我意思係康城開,停環保大道、清半之後,經銀澳路不停站(連銀澳路/煜明苑都唔停)直達坑口站,唔洗兜坑口 ...

我諗你係想架98A特, 主要係俾人用黎出觀塘道轉巴士?

如果你願景係想做康城版296A, 似乎又冇必要, 康城唔同尚德, 尚德樓下就係總站, 康城雖然好多期都唔近地鐵站入口, 但亦唔係容易行到出去環保大道巴士站, 同樣都要行, 日曬雨淋唔夠有瓦遮頭吸引.

反而放棄康城, 由石角路(峻瀅)開出直去清水灣半島, 起碼峻瀅客有機會過檔, 但擺環保大道吸峻瀅駁鐵客就差D.