hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 270B將於30/12轉為全日服務
開啟左側

270B將於30/12轉為全日服務

C.K.F. 發表於 2019-1-15 17:26 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-1-15 12:58
其實旺區回程實有班客寧願坐
反而我覺得係30分鐘一班唔想等居多先搭東鐵
...

係, 呢樣係好影響喲人的搭車意欲.

要人等成幾個字先有班巴士, 幾個字都已經去到火車站同上埋車了.
kay 發表於 2019-1-15 22:31 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-1-15 14:55
正如373A未全日時非繁忙時段客量慘淡,全日後同一時段都番左番,呢個係全日既效應
其實普通乘客真係唔會 ...

培養乘車習慣,無論全日定幾班車
半年已經將個龍門擺到好後

大部份線捱得過半年唔會衰過第一日

好似934,非繁服務時間咪又垃圾
但半年後又積到客

我只覺得今日北區同5-6年前北區已經係另一世界
以前北區開新線都好多人唔睇好,依家都唔係了
世界很簡單 人類很複雜
C.K.F. 發表於 2019-1-17 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
琴晚坐咗程10點由奧運返上水的一班車, 我在旺角道上車, 上車時目測已坐了3人, 在旺角道包括我上咗7人, 到弼街上咗8人, 太子站上咗8人, 黃竹街上咗6人, 北河街上8人, 宜閣苑上1人, 長沙灣遊樂場上0人, 長沙灣徑上0人, 長荔街上10人, 饒宗頤上0人, 清沙轉車站上1人, 結果全車共52人。
C.K.F. 發表於 2019-1-17 09:28 來自手機 | 顯示全部樓層

似乎旺角至太子一段, 較夜時段反而多番啲客。
leo_ku 發表於 2019-1-17 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-17 09:40 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-17 09:33
半年根本非常合理,你估條條線好似40P一開線無耐就爆?

NO,正常係3個月,呢個係TD指標(鐵路通左等3個月重組)
本人是不同意搬龍門

巴士賺蝕短既可以 以小時計,難道每小時員工錢,油錢唔係錢?

賺唔返係咪你比先?
世界很簡單 人類很複雜
neoplan720p 發表於 2019-1-17 09:45 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-1-15 16:15
佢唔擺奧運可以擺邊…
欽洲街設計又唔係好…
72,86C而家都唔密…

本身擺奧運係無問題。

但同68X往九龍一樣問題,既然有268X cover 太子,根本無必要入去旺角兜個圈,
直接南昌街衝落大角咀已可。

同樣地,如果270B專心做長沙灣同SSP,亦都無必要經旺角,搞衰班次。

講得詳細少少,
我唔係反對北區有巴士服務來往旺角、太子,
只係我唔認同要用一條經哂成條長沙灣道的270B去hea做。
掉轉講,有左270B,以後就更加難要求開一條新線去做直達旺角,同埋補返270A係北區的空位(如聯和墟)。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
leo_ku 發表於 2019-1-17 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-17 10:12 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-17 09:45
咁270B呢個唔係鐵路通左車後的重組wor

咁巴士公司好多試辦線都係3個月,又唔見你提下
不過咁,最自相矛盾個位似乎係你

呢頭又話6個月,自己LIKE既線龍門搬到無限遠

轉個頭講D自己唔LIKE既線,單刀直入話CUT
又好似914咁,有客都屈人地無客,自己都N重標準

憑咩話人?
世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2019-1-17 10:37 | 顯示全部樓層