hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴向運輸署建議11X同13M延長至安達臣
開啟左側

[路線消息] 九巴向運輸署建議11X同13M延長至安達臣

S3BL100 發表於 2018-12-6 14:19 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-12-6 09:54
我反而覺得唔係太關事。
如果要去九龍西又或者係新界嘅地方,咁的確係出彩虹轉車會方便過藍田㗎喎
我覺得 ...

往西走當然彩虹轉正路,但過海果班呢,213M 上繁 20 分一班要吸到佢地唔易,
分分鐘好多都係彩虹轉…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-12-6 14:22 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-12-6 12:36
行協和街落山, 日間還可以, 朝早繁時條路塞滿晒車, 燈位又奇多, 就應該開特班用將軍澳道衝落觀塘道. ...

觀塘而家只係得觀塘道?

如果要開安達臣觀塘線,而只開一條既話,係應該行協和街,方便返學買餸
fb.com/scientisthk2usa/
Charon1999 發表於 2018-12-6 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-6 14:19
往西走當然彩虹轉正路,但過海果班呢,213M 上繁 20 分一班要吸到佢地唔易,
分分鐘好多都係彩虹轉…

呢個就係另一個問題
我成日都話,根本咁大個區再加埋個藍田,開多一條過去港島北岸嘅路線係唔過份嘅,那怕只係上下午繁忙時間先有

咁但係運輸署係一直都冇意欲去做呢樣嘢,甚至回覆話可以613轉603,咁佢咁都講得出口我都冇嘢可以答....

但係整體嚟講,對於人數唔算話太多可以MTR解決嘅地方,推人向左走向右走可能係一個幾好嘅分流方法
Charon1999 發表於 2018-12-6 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-12-6 14:22
觀塘而家只係得觀塘道?

如果要開安達臣觀塘線,而只開一條既話,係應該行協和街,方便返學買餸

呢個就係個客源嘅問題
一直係講緊觀塘道,係因為大家心目中都係預計係觀塘道轉車又或者係返商業區嘅人,但係(包括我)都忘記咗協和係有一批返學又或者要去買餸嘅人。

所以我始終覺得,要用現有路線解決安達臣去觀塘嘅問題,最理想一定係用11X,因為佢嘅行法剛剛好可以用最直接嘅行法去KO協和同觀塘道嘅人,只要順便修改埋回程嘅行法,成件事就合理好多
leeallen 發表於 2018-12-6 15:36 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2018-12-6 10:56
符議員阻住左呀
連一個23, 26M 合併, 消滅2線20分鐘齊齊埋站的德政都俾佢BAN 左, 仲話加密?
23,26M 合併 ...

你係順利人? 順利人睇唔到係德政
合併唔係問題, 走線係問題所在

ATENU1198 (UR1585) @ 619
kitarolo 發表於 2018-12-6 15:58 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2018-12-6 13:54
安達臣起完兩條新移民邨 上面仲有堆地起緊私樓/首置樓,交通規劃要諗埋佢哋。嗰邊會多要去市區返工嘅香港人 ...

維基百科睇嘅東九龍
鐵路最高嘅水平面都係
寶達,仲未計出口要到幾深
先至到鐵路月台,安達安泰
仍然要排長龍搭電梯落去

如果計埋再上啲嘅私樓
首置盤就更加大問題。
EX-TL 發表於 2018-12-6 16:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-12-6 14:22
觀塘而家只係得觀塘道?

唔係一直講緊落彩虹/藍田轉車唔方便, 所以要增設觀塘巴士!

早繁落觀塘行將軍澳道快快趣趣好過鬥塞協和街, 非繁你鍾意點行都得.

返學係需要路線, 去秀茂坪範圍可以行落去或者落到去搭車, 唔鍾意11X淨係做觀塘道, 用13M將軍澳道落觀塘站, 之後再逆走協和街返上山都可以, 一樣係做到協和街.

至於買餸, 早繁黎講班師奶都好通氣, 唔會同班返工的後生仔女迫車, 一係一大早落去, 一係就遲少少先落去.
hihiman 發表於 2018-12-6 21:11 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2018-12-6 15:36
你係順利人? 順利人睇唔到係德政
合併唔係問題, 走線係問題所在

走線不一定要到你家門口的

就正如新區咁, 一定要落下有車落KT?
就如蔡議員所講, 冇話唔歡迎你落來, 但你唔加資源落4順, 先係問題

方向報都講得岩, 110K 的人住上面, 不停推D 人上來,
但轉頭又話服務足夠, 班官個個搭私家車番工嗎

P.S, 我不是順利人, 所以我的交通旅程每天也不(順利)

053h4 發表於 2018-12-6 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
s3m234 發表於 2018-12-6 21:16 | 顯示全部樓層

226M落彩虹一定要開