hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴47A路線改行尖山隧道
開啟左側

建議九巴47A路線改行尖山隧道

kmbdennis 發表於 2018-12-7 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

過尖山隧道後:落返葵涌道、青山公路荃灣段、大河道...並以荃灣如心廣場總站!咁樣既話?路線可以覆蓋面更廣!包括:葵芳、葵興、大窩口同荃灣區!惠及既人數更多!
ate214 發表於 2018-12-7 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層
大大個城隧俾你吞左?
S3bl430 發表於 2018-12-7 12:57 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2018-12-7 12:10
大大個城隧俾你吞左?

我反而覺得樓主建議可行,
47A/288和主要城隧線(47X/48X/49X/263/269D)都經沙田鐵路站/市中心,
只要提供相關轉乘優惠,除了水泉澳往返石圍角,梨木樹需要轉多一次車之外,
對大部份由水泉澳往返荃灣青衣新界西的乘客個,47A唔經城隧的影響純粹只係換左轉乘地點

我覺得,47A咁疏車,對於水泉澳往荃灣的人來說,轉小一程車,點都好過在城隧可能等30分鐘才有車回家吧
在47A班次長時間維持30分鐘一班的前題下,我就寧願佢經青沙公路同時服務更多葵青地區

錯字連篇
sq285 發表於 2018-12-7 16:28 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2018-12-7 12:57
我反而覺得樓主建議可行,
47A/288和主要城隧線(47X/48X/49X/263/269D)都經沙田鐵路站/市中心,
只要提供相 ...

水泉澳青沙已經有287X
以青沙響沙田coverage唔太大嚟講

如果要用青沙做埋荃葵應該用38B/240X之類處理

至於47A,留返畀城隧好過
青沙做唔到大西北,要用城隧處理

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
S3bl430 發表於 2018-12-7 16:37 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2018-12-7 16:28
水泉澳青沙已經有287X
以青沙響沙田coverage唔太大嚟講

我反而想問,在沙田市中心不能轉263/269D嗎?為何一定要在城隧,他們在沙田市中心都有巴士站,只係263要行多幾分鐘才能轉車
另外,我認為經青沙至少有一個優點,
就係可以合理定線一線服務荃灣和葵涌區最多客源的地方,用城隧反而一定要用轉乘,一程過點都好d

錯字連篇
sq285 發表於 2018-12-7 19:00 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2018-12-7 16:37
另外,我認為經青沙至少有一個優點,
就係可以合理定線一線服務荃灣和葵涌區最多客源的地方,用城隧反而一定要用轉乘,一程過點都好d

個人係反對要青沙做埋去荃葵,因為用城隧資源做青沙,但班次又唔會夠城隧密,到最後只係玩班客,睇吓249X就知

退一百萬步,就算青沙要條荃葵全日線
點解唔係做埋第一城小瀝源而要重疊做埋有287X嘅水泉澳先?

做哂荃葵嘅青沙47A做唔做到大部份時間10分鐘內轉到車?
呢個就係城隧轉車站做得起嘅原因

S3bl430 發表於 2018-12-7 19:27 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2018-12-7 19:00
個人係反對要青沙做埋去荃葵,因為用城隧資源做青沙,但班次又唔會夠城隧密,到最後只係玩班客,睇吓249X就知
...

你就當我既建議係唔停青沙公路轉車站啦,我原意唔係想用47A擴大青沙轉乘網絡

我想講,既然條47A現在是30分鐘一班,
點解仲要依賴轉乘網絡,而唔直接擴大服務範圍方便乘客呢,
行青沙就係可以又可以服務葵涌,又相對唔兜路直去荃灣的方法
但行城隧就只可以二揀一

你都識講,班次疏到最後只係玩班客,249X就係例子,
同樣,現在的47A都係依個例子,
走左班47A,我諗班水泉澳客都唔會在城隧口等30分鐘一班既47A
到最後都要返沙田轉車(至少佢地都可以轉288),
咁47A在城隧轉乘網絡既功用又有幾多?
難道你想班去水泉澳的荃灣客用ETA計下在城隧轉唔轉到47A才決定是否坐47A嗎?

既然水泉澳客搭城隧線到沙田轉288更方便(至少班次密好多)
咁點解仲要強調47A的城隧轉車的功能呢?

47A如果加密班次至15分鐘一班或者更密,我會認同你的觀點
但47A現在大部份時段開30分鐘一班囉,這就是現實

可以轉乘係一個Bonus,定線才最重要
錯字連篇
bennyho1004 發表於 2018-12-7 21:21 | 顯示全部樓層
47A開既原意係俾水泉澳有全日車去城隧,
青沙有287X.
反而可以考慮改去做石籬/荃灣特快取代49X荃灣服務

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 1 + 10 有諗頭

查看全部評分

99MAN 發表於 2018-12-8 09:04 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2018-12-7 21:21
47A開既原意係俾水泉澳有全日車去城隧,
青沙有287X.
反而可以考慮改去做石籬/荃灣特快取代49X荃灣服務 ...

47A去海濱花園已經足夠,東北葵可以改為由38B服務。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
sq285 發表於 2018-12-8 09:48 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-12-8 09:04
47A去海濱花園已經足夠,東北葵可以改為由38B服務。

沿依家49X走線就話冇位響荃灣做總站啫
如果做循環落荃灣兜個圈又有冇得諗?

即係...>荃錦交匯處>德士古道>楊屋道>大河道>青山公路>西樓角道>蕙荃路>荃錦交匯處...