hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港珠澳大橘應否分拆獨立B線
開啟左側

[問題] 港珠澳大橘應否分拆獨立B線

053h4 發表於 2018-12-17 15:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2018-12-17 15:32 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-17 15:30
深圳叫長途, 你睇下城巴深圳堆線去邊先啦, 東門, 香密湖, 大梅沙, 咁叫長途, 而定A/E線除時都長佢
...

你又偷換概念

我講一架45分鐘内出到旺角嘅A21
仲要係架機場就坐滿3/4位嘅A21
053h4 發表於 2018-12-17 15:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2018-12-17 15:36 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-12-17 14:50
重點就係港珠澳大橋唔一定要用紅車
咁樣嘅話,其實冇必要刻意將啲A車放喺佢哋身上
拆條B21收你$30,出E車 ...

A20個角色本身唔應該用來分流A21
雖然而家好浪費
但我覺得如果可以group埋何文田同紅磡
用類似12A行法去自己做班客
或者會更加好

當然現階段唔拉埋A23/A22重組下
用A20分流點都好過吉車
純粹覺得A20用來分流有點兒浪費
053h4 發表於 2018-12-17 15:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2018-12-17 15:43 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-17 15:35
間中斷縺, 有晒相就代表啱

幾時先, 有晒相就代表全日都係咁? 你知唔知如果出問題係咩先? 隔離台即係咩 ...

以我咁多年平日下晝碧海藍天上車去旺角可以好肯定話你知
A21經口岸之前已經可以坐滿所有位
我碧海藍天上車好多時得返上層零星散位
仲要唔計有人落車

口岸開之後就更加難揾位
有時甚至會頂閘
要等黃車(無錯平日都有黃車)先上到

你話其他人唔識我算
但連平日都搞成咁
星期六日會點?

你唔好彩,問著個經常搭A21
053h4 發表於 2018-12-17 15:44 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2018-12-17 15:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2018-12-17 15:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-17 15:36
當日城巴就係中港碼頭/沙田站頭做站頭, 去皇崗.文錦渡先幾耐啊?

紅車坐得80人, 比你坐到3/4即係60人,  ...

我所有野都係同口岸通車前比
A21口岸通車前後實際上班次無太大變化
我九龍等車完全唔覺得有明顯密到

多出來的用車好多時係因爲停站耐咗
整體運作效率差咗

所以你所有前切
1. 機場唔夠客上曬架車
2. 班次加密,機場人等車時間明顯縮短
3. A21夠載

完全可以被否定
唔好再用以上三點反駁

koneotis 發表於 2018-12-17 15:51 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-12-17 15:46
"以我咁多年平日下晝碧海藍天上車去旺角"
可見D料有幾準啦

但點解你講到下晝無咩港珠澳客出市區
但我今個星期三先見到有班黃車呢?

(前2班紅車頂閘,黃車坐滿但無咩行李,估計港珠澳起載)