hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十一月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-4 23:29 | 顯示全部樓層

外面都可以影到繞場一周既小火車

柴油機關車牽引

喺入口一角既守車

發售峠の釜めし便當既おぎのや(荻野屋)本店就喺車站出面

本店對面有紀念館

歷代包裝

容器開發

海報,佢喺京王百貨店既鐵道便當大會好受歡迎

以前曾經有SL釜飯號慶祝信越本線同埋創業130周年 ,下面Head mark就係文化村20周年記念設計

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 15:47 | 顯示全部樓層

入面都有舊部品,例如手提燈、剪票鉗、路籤金屬板

下層中間既工具係幫木製枕木兩端塞金屬環,防止腐蝕(呢個金屬環唔係固定路軌)

碓冰峠登山模型,不過前面個列甩卡

沿著縣道222號線行落少少去影EL,當日都有唔少鐵路迷係路邊等佢

由EF64形牽引既ELぐんまよこかわ(群馬横川),呢個位既平交道就係縣道222號線轉入國道18號線(中山道)既第十五中仙道踏切

牽引舊形客車

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 15:55 | 顯示全部樓層
後面連住C61形20號機

佢以前復活後既試車曾經唔夠力上呢度,所以營業時只會擔任落山班次

同灰色版211系合照

和太鼓表演

呢邊211系係正常黑色

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 16:01 | 顯示全部樓層

舉高啲影就有咁既效果

佢一直會停係度,準備下午落山班次

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 16:38 | 顯示全部樓層

站外展示EF63形動輪

齒軌渠蓋

先喺本店食峠の釜めし(戶外都有攤位賣,不過本店就可以食到熱辣辣既)

之前喺日比谷公園鐵道Festival食過用紙碗裝既環保版本,但當時覺得好難食,特別係盒漬物既酒粕,不過喺呢度熱食就好正

入去文化村,門口有記念齒軌登山轉去黏著式登山既紀念碑,齒軌年代當時從蒸汽齒軌火車到第三軌電氣化、建設架空電纜已經有70年歷史

189系

側面係特急「微風」,但車頭Head mark係浅間

車內

重現第三軌電氣化齒軌年代既配置

呢班小火車用蒸汽火車頭牽引

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 16:44 | 顯示全部樓層
有蓋車庫入面有EF63形

EF62形

呢部好難影,而佢另一邊車頭變成模擬駕駛器,不過好似已經故障左好耐

好多Head mark

以前應該係釘喺電纜柱既標識板

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 16:57 | 顯示全部樓層

歷史照片

唔能夠操作既發車顯示

齒軌年代既ED42形

第三軌集電

對應齒軌既齒輪

最初同改良後既齒軌設計

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 18:33 | 顯示全部樓層
個「現在」都已經起碼係二十幾年前既事,紅色係公噸重量

呢度都有好多Head mark

將交流電轉直流電既回轉變流機,當年登山呢段路電氣化既時候都用呢類設備,不過呢部係熊本市交通局送過黎展示既,原本佢想係山腰既丸山變電所展示,但變電所唔係常開

啲閒散地區路綫通常用直接吊掛既架空電纜,減低成本,而高崎支社發明左呢款適合吾妻線多彎路段用既半斜吊式

返到山腳既EF63形動態保存機,右邊登山小火車都會共用同一條路軌上山

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 18:51 | 顯示全部樓層
去到戶外展示區(DD51形1號機)

DD53形1號機,佢鏟出黎既雪同以前其他車一樣都係噴到側邊,但鏟雪速度同力度快到到整爛附近建築物。後面係操重車ソ300,負責搬運同起鐵橋

D51形96號機

EF80形63號機

翻修中既EF59形1號機

EF53形2號機、EF63形1號機

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-5 19:00 | 顯示全部樓層

EF30形20號機、EF58形172號機

當初為左行関門隧道而登場,用不鏽鋼車身去防止生鏽。左邊係12系座敷客車

EF60形501號機、キハ20系

試驗不鏽鋼車身既キハ35 901

右邊就係操重車

喺山丘上荒廢既EF63形

同呢部189系