hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十一月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-28 23:16 | 顯示全部樓層

帶埋個達磨便當返去食,容器可以做錢罌

普茶料理風格

去到緑木檢車場參加Osaka Metroフェスティバル(Festival),要預先網上報名,憑入場卡先可以入場

四つ橋線23系做扯大纜活動用車,不過咁早就未開始

御堂筋線21系做場內穿梭班次既車,但由工程車牽引

車內望去工程車

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-28 23:23 | 顯示全部樓層
先睇部品販賣攤位

10同30系報廢之後出左好多部品

大阪市交通局民營化同樣有好多部品走出黎

唔少得交通局既地鐵標誌

站牌獨有既字體好受「もじ鉄(字體鐵路迷)」注目

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-28 23:50 | 顯示全部樓層
車頭緊急逃生體驗

穿梭列車

牽引車

車卡連接位個塊防止墮軌版既設計好有美國風格

1933年通車時引進既大阪市電氣局100形,大阪唔似東京咁有地下鐵博物館,所以只可以喺開放日睇到佢

之後再睇既時候就轉左方向牌

當年第三軌集電既絕緣用木頭造

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-28 23:56 | 顯示全部樓層

停站顯示,當年應該係每個站名分開著燈

佔車頭三分一空間既駕駛室

之前NHK晨間劇「ごちそうさん(謝謝款待)」喺檢修場有蓋車庫入面整左個月台佈景拍劇,部車就佈置成二戰年代咁,呢啲廣告都係電視台整,護國生命既字體明顯係電腦字

右邊字體太唔符合嗰個時代

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-30 19:15 | 顯示全部樓層
呢度保存左ニュートラム(New Tram)100系

當年揀錯用左鋼製車身,喺海邊行就搞到生鏽嚴重,要提早退役,有啲得十零年車齡

集電桿

車內舊廣告停留喺當年

88年上映既成龍電影——警察故事續集

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-30 19:36 | 顯示全部樓層
呢個小型有蓋車庫仲有200形模型

車門開閉示範

已經唔存在既車廠既俯瞰圖

車內報站機

隨便用膠紙遮住以前既日期同交通局隻字

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-30 20:09 | 顯示全部樓層

穿梭列車工作人員同小朋友打成一片

排長龍既親子迷你列車

御堂筋線既女性專用車一直都用白色系全廣告去比人識別

升降台體驗

車體吊起放下示範,工作人員跳住今年爆紅既USA出場,佢地仲會搞gag,充滿大阪搞笑文化既氣氛

特登移過去比喺上層走廊參觀既人睇

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-30 20:52 | 顯示全部樓層
可以睇到轉向架安裝落去個位

呢卡谷町線22系就比人做車底參觀

其他未翻新車卡

堺筋線既集電弓

好似都係木製絕緣

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-30 21:17 | 顯示全部樓層
塗裝室

比人咁畫

影相打卡位

特登整到咁吸引小朋友

換車輪

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-30 21:31 | 顯示全部樓層

長條狀風扇

以前人手剪票既時候每個站有唔同形狀既切口

歷史收藏品區

用郵戳去證明車飛收藏日期

今年民營化剪報

翻新中既21系

緊急出口體驗攤位暫時休息