hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運巴士E42新增特別服務
開啟左側

[路線消息] 龍運巴士E42新增特別服務

martin2000 發表於 2018-12-22 23:46 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-12-22 23:28
如果沙中已經坐滿, 咁好應該獨立成線

E42博康開經田園閣, 乙明, 秦石, 返回原線

贊成E42最少兩繁徹出青衣
與其開E42青衣特,不如249X加班算啦
博康至新翠一段(除左市中心), 249X已經改到同E42一樣
美林早繁本來已經難上車,286P轉249X仲穩陣啦
GU9338 發表於 2018-12-23 03:47 來自手機 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2018-12-22 16:57
唔該收返埋你d窮人思維
去得旅行我緊係想舒舒服服, 要我同班通勤客一齊逼又要左兜右兜, 仲唔係超錯? ...

0710 半滿嘅 A29P 以及企到黃線嘅 E22P/X 應該話到俾你聽香港人鐘意舒服定係鐘意錢
s3n370 發表於 2018-12-23 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-12-23 03:47
0710 半滿嘅 A29P 以及企到黃線嘅 E22P/X 應該話到俾你聽香港人鐘意舒服定係鐘意錢 ...

一架只係做國泰城同客運大樓,另一架仲去埋東涌同其餘後勤區。可以直接比較?
GU9338 發表於 2018-12-23 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2018-12-23 15:01
一架只係做國泰城同客運大樓,另一架仲去埋東涌同其餘後勤區。可以直接比較? ...

E22P X 經東涌 後勤區???
 樓主| THomas20010808 發表於 2018-12-23 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
martin2000 發表於 2018-12-22 23:46
博康至新翠一段(除左市中心), 249X已經改到 ...

其實E42青衣山上比249x快好多,就算249x特別班次逆走也是E42快

E42青衣特其實好難處理,如果係兩班正班入邊加一班特班,基本上啲人都照上,費事之後上唔到,真正要去青衣班人就GG;如果特別班同正班一起開,青衣又唔夠客塞滿一班車
AVW28 發表於 2018-12-24 10:33 | 顯示全部樓層
martin2000 發表於 2018-12-22 23:46
博康至新翠一段(除左市中心), 249X已經改到 ...

我覺得龍運未必肯咁做,就算做最多都係一班正常加一班飛青衣特咁做。
雖然E42和249X既公司都算是同一個大老細,
但問題係E42比249X收貴4蚊(離開沙田,回程則貴$1.7),
比着係龍運,就梗係做東涌機場客時,順便執去青衣既乘客(搏有生客唔睇價錢),
尤其而家249X去青衣個站位搬到咁遠既時候。
而家249X係沙中其實都算無着數,
根本除左青康路獨市外,青衣西路和長安一帶都有比249X更方便就腳的巴士服務來往沙中。

至於E42P既問題,如果for機場既,龍運(甚至城巴)都係傾向開A線。
就算加強E線服務,應該都係用E11A、E23A和E32A呢招。
LL3850
浸大小晴 發表於 2018-12-24 13:22 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-3-15 14:16 | 顯示全部樓層
維記鮮奶 發表於 2018-12-22 23:04
因為大部份機場貨運區都係返9點左右, 小弟亦是, 0830 到美林的車, 0900 先去到青衣或者過緊青馬橋, 因為 ...

與其咁怪雞加特車 不如好似277X咁拆線算啦

1. 水泉澳開跟287X到新翠 - 海福 - 城隧 (不停沙市, 帝都, 博物館, 大圍道)
2. 沙市 - 帝都 - 美輝街 - 大圍道 - 城隧
 樓主| THomas20010808 發表於 2019-3-15 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-3-15 14:16
與其咁怪雞加特車 不如好似277X咁拆線算啦

1. 水泉澳開跟287X到新翠 - 海福 - 城隧 (不停沙市, 帝都, 博 ...

1.我怕到頭來可能要加班

2.最好拉埋火炭,如果唔係應該唔夠客
T277 發表於 2019-3-15 21:58 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2019-3-15 16:21
1.我怕到頭來可能要加班

2.最好拉埋火炭,如果唔係應該唔夠客

1. 為何加班? 會有人比$13.9喺新翠落車嗎? 同埋本身水泉澳客要去機場都要落山坐架啦

2. 而家繁時隨時沙市企人, 秦石可以頂閘, 拆線絕對得, 就算唔係好似277X咁拆, 至少都要學286X/286P拆幾班。同埋火炭客都係去沙田坐