hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290X全日服務翌日,290班次資訊被消失至今! ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴290X全日服務翌日,290班次資訊被消失至今!

poondriver 發表於 2018-12-31 01:18 來自手機 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2018-12-30 23:41
當然冇晒啦,因為 290X  抽 290 車
你唔係以為額外資源呀?

本身用緊既4定5部車已經係新加既 再加埋全日化之後加4部車
可以話成條線既車都係額外資源冇錯
10598C 發表於 2018-12-31 01:39 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2018-12-31 01:18
本身用緊既4定5部車已經係新加既 再加埋全日化之後加4部車
可以話成條線既車都係額外資源冇錯 ...

冇記錯290X開左之後,290加班車少左好多...
換句話,290X仲係繁時嗰陣,好大機會就係抽本身290嘅加班嚟做
 樓主| hz6751 發表於 2018-12-31 02:36 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-12-31 00:32
唔明點解成日有人話 290A 有加班車而 290 收車,
如果 290 都唔夠車行,你真係覺得會扔架車去 290A 加班都 ...

同你講,事發當日我在大河道分站等290返坑口,開住ETA親眼睇加企係街上等車,荃灣西站開出290脫班時,290A竟有加班車至10分鐘一班,
荃灣西站站長真的無做調車去維持290正常班次。

2018年9月14日晚上7點幾就是發生此事,19:15有車由荃灣西站開出,剛送車,慣常下一班開19:30,但ETA顯示下一班要延至19:45才由荃灣西站開出,
19:45 ETA顯示有車開出,約4分鐘便到站,但該班次無出現,實情是假的。19:50 ETA顯示再有車由荃灣西站開出,至19:55才真的有車到站
同時間290A班次,ETA顯示荃灣西站開出為持15分鐘一班。當晚一上車至回家,我在手機/網頁不停觀察290/290A荃灣西站開出班次至尾車,
290班次一直脫班至尾車,根據班次表19:30-23:5020分鐘一班應有14班車,但實情只有11
(19:50/20:10/20:30/21:00/21:20/21:45/22:10/22:30/23:00/23:30/23:50)同時間290A班次為持10-15分一班,
一直有加班車至22:40才回到正常20分一班,21:40-22:40更加密至10分一班。

絕對不是你所講「返到將軍澳 ETA 隔 10 分,好多時只係兩班車一快一慢就搞成咁」,ETA我全部根據荃灣西站開出真實班次

我已向TCU投訴但到現在還未收到回覆,向九記投訴就hea回覆賴話當晚塞車車務調動。

自此事後我日日一有時間就用ETA觀察290班次,到現在3個多月才留意到290慣常脫班時段

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解
214P_world + 10 多謝分享

查看全部評分

053h4 發表於 2018-12-31 07:34 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2018-12-31 09:18 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-12-31 01:39
冇記錯290X開左之後,290加班車少左好多...
換句話,290X仲係繁時嗰陣,好大機會就係抽本身290嘅加班嚟做 ...

未開290x個時 290 d加班都一直cut 緊

應該話本身290 同290a d 加班車係好平均咁搵外面d車做
但慢慢咁變成繁時外面加班車全部做290a 290就搵返自已車做

有時少左加班並唔係部車冇開 而係部車響龍翔塞車回唔切車
而290a 會開得足加班既原因係d 車一早就響晒總站standby 等開車...

有次試過7點等極都冇290
再等下有班車返到 睇住個佬落車打卡之後跑返來開車 真係咪話唔慘..
214P_world 發表於 2019-1-2 01:54 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-12-30 23:47
係啦~學到野。
最後轉用了另外的方法去目的地,無再等下班290X。

仲記得290X一開線果時,將南係個個由290轉晒去搭果一班290X,亦由290X開線前ge「290梁潔華坐爆上下層/最誇果次厚德邨已坐爆上下層」,變到290X開線後ge「290寶達邨仲有位坐」。

然後290X改道上安秀道,初時客量分別不大。

但隨達泰入伙+將南繞路(調景嶺及彩明),「290X將南坐滿窗口位」已不再復見。

根據個人經驗,290現時相對2015開線初期,ETA實在唔準,而脫班問題亦逐漸浮現(印象中見過5次以上下班40分鐘,見過1次下班60分鐘)。
而290上繁,最近搭親都到寶達仲有位。而搭親290X,將南段都只見小巴般ge客量。
而以前290 ge客源去咗邊,我更無從稽考,無論290、290X都不再復見將軍澳段坐爆ge景況,唔知係咪落晒地底。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +8 收起 理由
心繫香港 + 1 + 8 將南堆客唔見晒 XD

查看全部評分

214P_world 發表於 2019-1-2 01:59 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-12-30 23:47
係啦~學到野。
最後轉用了另外的方法去目的地,無再等下班290X。

其實有準d ge ETA都幫助不大,
之前可以隔黎板有人講話「班客嚇走咗,需要一段時間先翻翻黎」,
如果冇記錯,好似講緊102小加價加到機場巴士價位,而趕走咗ge客要幾年先逐漸翻翻黎。

好似我上面咁講(大家同意又好,唔同意都好),
290當初係可以寶林(甚至寶林之前)坐滿,
而依家290X兜調景嶺+兜安達+兜安泰,我個人認為好趕客,
甚至290唔知係咪因為290X全日而脫班問題又再現。
所以我會首選MTR,其次290/A/X。

而290X亦唔係想像中咁快,就算我去富康/將廣,我都一係290,一係290X(單車館行過去),而唔喺將廣落。
10598C 發表於 2019-1-2 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2019-1-2 01:59
其實有準d ge ETA都幫助不大,
之前可以隔黎板有人講話「班客嚇走咗,需要一段時間先翻翻黎」,
如果冇記 ...

將廣搭290定290X都係咁上下兜
繁時的話一個兜坑口寶林同埋塞寶達埋站,後者就調鐵尚德之後停完寶康路堆燈再上安秀道,咁將廣搭290車程似乎會比290X穩定

至於調景嶺同尚德,唔塞車淨車程290X一定快過290,係繁時安泰落彩虹一段新清塞到290X同290冇乜分別
EE9255 發表於 2019-1-2 14:52 | 顯示全部樓層
以為隔離講290X全日個post可以係全日後3日停戰,原來戰場搬左黎呢度
B.B.B. 發表於 2019-1-2 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴唔想做就交返條線出黎啦