hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 粉嶺公路轉車站早繁無人轉車
開啟左側

[經歷分享/報告] 粉嶺公路轉車站早繁無人轉車

KC3555 發表於 2018-12-28 11:39 | 顯示全部樓層

s3bl469@73a 發表於 2018-12-28 10:46
呢個陳惠達早日收檔啦,叫佢快點走,呢個議員係北區4年交委會完全無做過嘢架 ...

又唔可以話佢無做嘢,至起碼73經拿打素係佢首先提出,N373唔經大埔都係佢先主動出聲。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
s3bl469@73a 發表於 2018-12-28 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-12-28 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2018-12-28 12:13
呢個議員我留意咗佢4年係交委員提案,幾乎10隻手指都數得哂,73事件係北區個個議員郁有提出,至於978加車 ...

首先,佢做左議員之後提案係比較少,呢個的確係,但你講既其他野,公道講,70X取消係2013年北區巴士重組所發生,佢當時仲未係北區區議員,根本無參與到,而73繞經那打素的確係佢第一個首先提出,之後劉議員佢地先執人口水尾
barking 發表於 2018-12-28 22:29 | 顯示全部樓層

在粉嶺公路,絕大部份巴士需行走中綫,現在卻為了出入轉車站cut左cut右,影響交通安全。
GM 發表於 2018-12-28 23:57 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-12-28 13:15
首先,佢做左議員之後提案係比較少,呢個的確係,但你講既其他野,公道講,70X取消係2013年北區巴士重組 ...

陳議員的提案仲有:
1.76K回歸華明 (比261X貼地 實際)
2. 978早繁過華慧園後直上公路
3. 吐公設立巴士專線

等措施

相反ITALK大批 巴士迷人 贊成起粉公轉車站依D大白象
大家知唔知醜?

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +14 收起 理由
JasonKwok2851 + 1 + 5 精闢見解
nelson72A + 1 精闢見解
99MAN + 1 + 7 精闢見解
KC3555 + 1 + 2 我好少評分,但呢D的確係客觀事實,中肯,.

查看全部評分

常備TCU 出行唔洗怕
流星☆雨 發表於 2018-12-29 08:55 | 顯示全部樓層
個站新開,仲要暫時得單向,無人轉車唔出奇
當年青沙都無人轉車,搞左幾年到依家班次係就係仍然唔夠密,但起碼多左唔少人轉車先
趕客路上 理_得你
GM 發表於 2018-12-29 09:10 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2018-12-29 08:55
個站新開,仲要暫時得單向,無人轉車唔出奇
當年青沙都無人轉車,搞左幾年到依家班次係就係仍然唔夠密,但 ...

依家講南行 北行都未知搵唔搵到地
青沙轉車站沒有替代的轉車地點
粉公轉車站有

常備TCU 出行唔洗怕
99MAN 發表於 2018-12-29 09:29 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2018-12-28 23:57
陳議員的提案仲有:
1.76K回歸華明 (比261X貼地 實際)
2. 978早繁過華慧園後直上公路

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1107139&page=1&extra=#pid3914110

用得好就或者可以避免大白象。

要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
流星☆雨 發表於 2018-12-29 10:07 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2018-12-29 09:10
依家講南行 北行都未知搵唔搵到地
青沙轉車站沒有替代的轉車地點
粉公轉車站有

青沙唔係無替代轉車地點,而係無替代轉乘優惠
趕客路上 理_得你
ryandroid 發表於 2018-12-29 13:43 | 顯示全部樓層

冇人轉車好合理啊
因為入轉車站嘅大部分綫都係行百和路
繁時得673p同277E唔係行百和路
百和路搭277 X 早就喺華明圈轉車
連W3/270C/D/278A 繁時都唔入轉車站
火車軌以北勁少選擇去轉車站
火車軌以南本來就應有應有
使鬼用粉公轉車站
加埋得單邊轉車站
基本上就預咗係俾何家園公屋用多過俾火車軌以北居民用
除非政府肯再推區域重組
以沙田城隧綫模式分小區直出市區就多人用啦