hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何優化沙田小區(六美/水泉澳/火炭)往返荃灣葵青區路線 ...
開啟左側

[問題] 如何優化沙田小區(六美/水泉澳/火炭)往返荃灣葵青區路線...

樓主| S3bl430 發表於 2018-12-28 22:43 | 顯示全部樓層

關於方案6(改經青沙),我覺得在以下的情況下,將城隧線改經青沙公路(荃灣區依290系路線行走)會比較理想
1.需要方案1配合,即本身小區有頻密接駁線前往沙田市中心,而且不會大幅增加乘客往返葵青區的時間,亦有相應的轉乘城隧路線優惠(沙田小區而言,水泉澳區/火炭區符合以上條件,六美不符合),
又或者對城隧轉車網絡的依靠程度不大(例如北區)

2.路線不會進一步投放資源,並維持20分鐘以上一班
3.葵青區路線沒有獨市位
4.服務地區欠缺具競爭力青沙公路轉乘接駁服務

我想到以下幾條線有潛力改行青沙公路,可行性順序排列
47A(符合條件1,2,3)
278X(符合條件1,3,4)
馬鞍山40X或者可以重組一條類似的青沙隧道線,但重組涉及很多地區持份者利益,例如葵涌邨,源禾路
一條沙田區定線依49X經青沙往返長沙灣及荔景區/葵芳的路線(須縮短46X配合)

至於強行將既有的城隧線改行青沙線就免了,肯定會破壞城隧轉乘系統
錯字連篇
ccchhhuuunnn 發表於 2018-12-28 23:23 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2018-12-28 18:42
城隧其中一個成功要素係轉乘收費模式比較公道,
只係去較遠地區需補$1-$5不等差額。
但青沙轉乘係需要付兩 ...

除咗49X特別騎呢之外
城隧一樣係需要付兩線中較高的車費
短綫為46/7/8X $8.1,去馬鞍山補$1就係40/3X全程價$9.1 ,去大埔補$2就係73X全程價$10.1
另一向263/269D一樣

至於價錢問題,只係九巴近年用盡上限里數收費去開青沙綫
而且當年城隧綫全冷特別用x1.25計,而非一般x1.3計
令到差距更大

我唔認為特別要因為價錢問題去放棄更好嘅路綫設計
咁樣係本末倒置
反而應該去爭取更合理嘅價錢,令到青沙綫收費貼近城隧綫
正如268P/269S可以成功爭取到同268/9C同價,而258/9X不能同258/9D同價

ccchhhuuunnn 發表於 2018-12-28 23:29 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2018-12-28 22:24
城隧轉乘收費模式比較公道之餘,重點係佢個轉乘網絡比起新一代啲轉 ...

城隧效率高但已見飽和
荃灣方向繁時排隊入站條龍已幾乎倒灌入隧道出口

如果疏返少少,分流不入轉車站或分流到青沙
效率反而更高
 樓主| S3bl430 發表於 2018-12-28 23:38 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2018-12-28 23:29
城隧效率高但已見飽和
荃灣方向繁時排隊入站條龍已幾乎倒灌入隧道出口
同意
城隧飽和的話,其實可以在早上繁忙時段開不停城隧特別班次去減輕城隧壓力,
例如是計劃中的46S,又或者大埔區往葵芳的路線
至於分流去青沙公路,個人覺得弊多於利,主要因為里數增加的問題
錯字連篇
ccchhhuuunnn 發表於 2018-12-28 23:45 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-12-28 22:11
( A ) 方面,事實上美田 / 美林都係 286X 客倉位之一
除左出長沙灣 / 深水埗外,仲有客用作區內用途,由 ...

稍為疏車可能等耐咗,但唔使兜咁多,車程短咗又係有得有失

第一城而家有客搭一程車出深水埗好正常
至於要轉車係咪接受唔到,甚至轉車更受歡迎
其實好難講
如果新綫會多客過現有綫的話,咁究竟係少數服從多數去摺舊綫開新綫,定係原有既得利益者贏?

荔景山道上青沙,車程短咗
但係轉車選擇少咗,班次少咗
但如果有綫肯踏出第一步,做大青沙個餅令到綫更多班次更密去紓緩城隧,甚至獅隧,又會唔會係一件好事?

至於係咪等價交換或值唔值得,或者邊到落墨
又係另一個問題
clivetock 發表於 2018-12-28 23:59 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2018-12-28 23:23
除咗49X特別騎呢之外
城隧一樣係需要付兩線中較高的車費短綫為46/7/8X $8.1,去馬鞍山補$1就係40/3X全程價 ...

其實只要長途青沙路線喺轉車站開返合適分段已經好好多,例如286C南行轉車站跟286X收、249X北行轉車站跟287X收已經可以比轉車客叫多幾飛,正如263同269D往沙田去到城隧都可以免費轉呢兩條長途線
clivetock 發表於 2018-12-29 00:18 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2018-12-28 16:08
九巴唔會加幾架車幾個人去263/269D去遠啲運凳,可以死咗條心
如果做八仔雙向轉乘就仲論盡
但如果話兩繁單向 ...

方案A入面有個問題就係46X本身流水客唔少,有一定乘客來往荔景同梨木樹以及葵興芳,根據我搭46X嘅觀察呢類流水客數量隨時拍得上真正來往荔景同新界東嘅乘客,尤其荔景一帶最密嘅巴士線就係46X
雖然我覺得唔應該因為流水客妨礙跨區路線重組,但係始終要諗辦法補償佢哋,286X來往顯徑同四美流水都係咁

RyanPun 發表於 2018-12-29 00:52 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2018-12-28 23:38
同意
城隧飽和的話,其實可以在早上繁忙時段開不停城隧特別班次去減輕城隧壓力,
例如是計劃中的46S,又或者 ...

城隧的確係飽和,同時間原有城隧線冇乜邊條線一埋站冇上/落客(唔計兩條大西北線),要繁忙時間唔停轉車站都冇乜可能嘅事,除非好似89P咁唔停大隧嘅同時,轉車站落九龍灣/觀塘可以有幾條相近走線嘅巴士線揀、以及同時間原有路線及主線乘客不受影響,否則好似你地咁講沙田新住宅區出荃葵青區,要唔增加城隧轉車站壓力同時又唔影響原有城隧使用者嘅話,唯有另起爐灶行青沙出荃葵青。

唔可以話最好解決辦法但要識得取捨一樣嘢係:行青沙換取荃葵青巴士線服務,收貴啲、轉車站少巴士轉 定還是 行城隧去換取轉乘網絡、收平啲,但犧牲原有城隧線因飽和而增加嘅班次壓力。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RyanPun 發表於 2018-12-29 01:12 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2018-12-28 16:08
九巴唔會加幾架車幾個人去263/269D去遠啲運凳,可以死咗條心
如果做八仔雙向轉乘就仲論盡
但如果話兩繁單向 ...

今日放工時間沙田總站263條人龍長到已經圍著咗成個總站,差在未屈返轉頭排到落樓下排頭街,淨係沙田站條人龍九巴都好頭痕,仲點會得閒踩你拉上水泉澳,你估九巴未領教過比屯門區議員罵過咩,263自己成日回唔切車都未搞掂,拉上水泉澳盞倒走啲客比地底公司-.- 做263係龍運嘅就有機會一齊癲,九巴唔係蠢 :
)
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
ccchhhuuunnn 發表於 2018-12-29 01:49 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2018-12-29 00:52
城隧的確係飽和,同時間原有城隧線冇乜邊條線一埋站冇上/落客(唔計兩條大西北線),要繁忙時間唔停轉車站 ...

同綫部份班次唔停好難實行
實畀鹹魚port 到傻

最簡單就係46/8/9X繁時減班,換新綫大圍來往荃灣不停轉車站