hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E34A E34B 今日 (28/12) 起削減班次 (追加:E42) ...
開啟左側

[路線消息] E34A E34B 今日 (28/12) 起削減班次 (追加:E42)

JC8385 發表於 2019-1-11 11:07 | 顯示全部樓層

都係一如所料嘅官腔回應啦

為配合乘客需求,並更妥善運用及調配現有資源,E34A 線在二零一八年十二月二十八日起修訂服務時間表,在上下午繁忙時間加強班次服務,非繁忙時間部分班次則因應客量作出調整。有關調整符合運輸署的《巴士路線計劃中有關改善及減少服務的指引》,並經由運輸署審批。龍運會繼續密切留意各巴士線的客量變化及運作情況,及和運輸署保持溝通。

呢D咪雙重標準官商勾結囉
你係咁跟足指引嘅,A33X A37晨早變兩味線都得啦
A33X更加唔計任何企位都足以符合取消路線標準
不過當然大家都知睇嘅係錢箱載客率

053h4 發表於 2019-1-11 11:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
arfung 發表於 2019-1-11 11:21 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-1-11 11:07
都係一如所料嘅官腔回應啦

為配合乘客需求,並更妥善運用及調配現有資源,E34A 線在二零一八年十二月二十 ...

A33X如果不是繞路咁勁,只由市中心直往機場計,根據另一post所提供表格,只收40公里頂位$18.9。
肯定客似雲來,A36同樣情況,以元朗西起計。

A33X區內路線設計有問題,又收得貴(收到頂位$27.7),人地A41都識得收市場接受價去吸客。

上星期搭A33X,車上有數人(似係第一次搭)討論呢條線好繞路,極浪費時間,又收得貴。
聽佢地對話,應該是良景或之前上車,佢地結論是以後屯轉搭E33仲好(反而無聽佢地提E33P)...
JC8385 發表於 2019-1-11 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-1-11 11:21
A33X如果不是繞路咁勁,只由市中心直往機場計,根據另一post所提供表格,只收40公里頂位$18.9。
肯定客似 ...

A33X一日搣唔甩VIP區都唔會有運行㗎啦
shakugan2005 發表於 2019-1-12 06:58 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-1-11 20:26
A33X一日搣唔甩VIP區都唔會有運行㗎啦

你想飛起市中心更加冇運行, 正如上面話, 屯門市中心直去收$18.9睇下會唔會好似依家咁拍蚊?

053h4 發表於 2019-1-12 08:38 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-1-12 21:26 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2019-1-12 06:58
你想飛起市中心更加冇運行, 正如上面話, 屯門市中心直去收$18.9睇下會唔會好似依家咁拍蚊?

...

市中心唔係問題,安友先係問題拎住港珠澳半獨市生意都做唔起就知咩事啦
arfung 發表於 2019-1-12 21:57 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-1-12 21:26
市中心唔係問題,安友先係問題拎住港珠澳半獨市生意都做唔起就知咩事啦
...

話時話,安友客是否多數只等E33而無視A33X呢?

上星期搭乘A33X往機場方向,當時E33開緊15分一班,我車大約在上班E33開出後約6-8分到市中心,到達市中心時車上約有20人,紅橋和屯門站各上5個算是客倉。
市中心約5人上車,但安友只得1人,兆麟只有2個,豐景園好D有3個,但全車就多行了11分鐘才上公路。

該車是接近中午非繁忙時段,由總站起計,28分鐘出到紅橋,34分鐘到市中心,45分鐘轉出屯公。沿途燈位一般,司機手車也正常穩定,但給乘客的感覺是很兜和成日要停(燈和站)。
好彩該車無降級,目測E33起碼有2部車升級。

A33X後車隔了37分鐘才到機場2號大樓,即是仲慢~(30分一班)

不知同時段的E33P表現又如何?
arfung 發表於 2019-1-12 22:02 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-12 08:38
加埋九巴轉A車減六蚊,屯門重有人會上車?

A33系列得一小時一班的A33停屯轉,如用A33X減6蚊轉九巴,受惠的小區不多,因為公路後第一站跟E33一樣先入了VIP區。
A33X拉直和提供優惠最實際,好過燒錢。港珠澳開了後A33X整體都不覺得有大起色。

識得一些要往返港珠澳的屯門朋友,去程用E33/P東涌轉B6,回程就B4到機場轉E33/P,大家普遍都覺得A33X貴唔值,除非回程超趕時間就另計~
都係走線和收費累事。
 樓主| GU9338 發表於 2019-1-12 22:38 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-1-12 21:57
話時話,安友客是否多數只等E33而無視A33X呢?

上星期搭乘A33X往機場方向,當時E33開緊15分一班,我車大 ...

返中更嘅通常係中午出門口搭 E 線 , 所以 E 線係幾旺場
之前坐過 1230 E33P 去到龍門居係要企 , 不過都要 40 分鐘先上公路

大家都係慢不用分那麼細 , 差在 A33X 應該可以打橫瞓
請用文明來說服我。