hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E34A E34B 今日 (28/12) 起削減班次 (追加:E42) ...
開啟左側

[路線消息] E34A E34B 今日 (28/12) 起削減班次 (追加:E42)

053h4 發表於 2018-12-29 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2018-12-29 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2018-12-29 00:19
E42 真係慘,已經開四個字一班,仲要嚟架大快活車,早幾日見到佢頂閘飛過青馬,留低成堆 E42 客,一睇 ETA  ...

爭取開A42 / A46仲好啦
樂仔〞 發表於 2018-12-29 01:02 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-28 22:50
睇下幾時減埋E33

睇 app 好似都減埋
kitarolo 發表於 2018-12-29 05:53 | 顯示全部樓層

唔知係唔係城巴大部分
E線都用緊12.8米,定係A線
有員工價,呢類爭議無咁明顯。

有一段時間,唔知
而家仲有無,E34系
平日下繁有東涌起載
返新界西北特車(豬紙
無列出,亦無另設路線號)
既然E線一律撤出GTC阻力
太大,咁樣做都係一個方向。

龍運E線用車全不再設
行李架,空勤員需先乘A線
再轉S64由GTC搭返轉頭,
此外有部分E線非繁客少得
可憐,理論上做得一個得一個。

有時真係想搭A線
但實際上往往貴得嚟
仲用多咗時間,先去上游
車站搭E線錢同時間仍較抵。
AtrHenu 發表於 2018-12-29 07:04 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-12-29 05:53
唔知係唔係城巴大部分
E線都用緊12.8米,定係A線
有員工價,呢類爭議無咁明顯。

長勝E車一定無可能拆行李架啵,你唔俾有乘客坐收費較平的E車去機場返工或坐飛機公幹/旅行;
如果龍運真係想將拆普通車行李架,唯一辦法係將E車改為後勤區直去AWE做總站並完全脫離GTC
(杜絕機場客)先有機會這樣做.(但目前博覽館總站位置有限,可否放噤多條都係一個問題)
kitarolo 發表於 2018-12-29 07:39 | 顯示全部樓層

有唔少人接受唔到行李
要另外收費,問心A線嚴厲
實施行李唔准放輪椅位或
走廊空間,大約都係放到20
隻喼左右,再而有引伸問輪椅
乘客要唔要收「佔用空間費」
的士搭載傷健人士用器材也是
不會計算行李收費的。

我建議要隔開係出境客
同通勤/東涌居民,而唔係
E線劃一不停GTC。

至於「旅客俾貴啲」
同樣視為萬惡,公幹應
由僱主資助嘛,離境最密
三日一行好未? 通勤客巴士
公司會預計到條數,例如上面
話NA線仲密過日間E線,月票
某程度上都係做緊常客便宜而
少搭者較貴,不過由於港鐵比起
龍運A線無競爭力,所以日間A線
除A43外無員工價。

一陣又有GTC要有職員證
先准上E線嘅建議,我想知往
機場方向點樣執行。
99MAN 發表於 2018-12-29 07:54 | 顯示全部樓層

冇心做E比老城做啦。
053h4 發表於 2018-12-29 07:55 來自手機 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2018-12-29 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-29 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層