hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運計劃開辦A42
開啟左側

[小道消息] 龍運計劃開辦A42

s3n370 發表於 2018-12-30 00:41 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-12-29 14:35
所以就係龍運做咁多野"新A線" 推唔起而"舊A線" 做唔起的原因

返工的收入入自己袋,自己決定點用之餘家庭 ...

D錢點用當然係因人及家庭狀況而異,但亦唔係唯一因素

對於一D有家室嘅打工仔黎講,慳到嘅時間往往可以全家受惠,
用人頭計嘅成本其實仲低。
可以做到嘅野更加唔一定可以用錢衡量。
比較起黎,明顯價值觀係一個重要的因素
就算唔睇A/E之別,放諸全港,乘客都係以快為先居多

做唔做得起明顯係主觀成份居多且無客觀標準。
小弟就唔知閣下乜標準為之做得起啦
客觀咁睇,將屯、元、天各組AE線响客運大樓嘅客趕哂去A線,
頂多係繁時要開多班。非繁時就根本連半粒一班都未必坐到半滿。
更何況乘客係快慢平貴有得揀。

至於車耐D可以休息耐D呢個point真係得意。
巴士張櫈點舒服,都唔夠屋企張床舒服掛?
同樣都係休息,响屋企休息耐D唔係對健康更好?

JH_LE4612 發表於 2018-12-30 05:16 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-29 14:35
所以就係龍運做咁多野"新A線" 推唔起而"舊A線" 做唔起的原因

返工的收入入自己袋,自己決定點用之餘家庭 ...

NA 有員工優惠,前提係條線唔賺嘅話可以有機管局補貼呀,必賺嘅生意嚟,就算機管局冇附帶條件要龍運比員工優惠,龍運做埋都冇損失,反正有補貼,好過啲人齊腳去夾的士一蚊都冇得賺。唔係反對A線有員工優惠,你叫機管局補貼埋日間 A線,龍運可能會打個八折比你嘅。NA密就梗架啦,深夜食正廉航加大堆中程機,NA34 做到十分鐘一班添,全香港邊條N線夠佢密,總之有補貼就係萬能,車源都鬆動啲。

車價呢樣野,鹹魚白菜各有所好,A47X 都有員工搭嘅時候絕對有員工會買舒服買時間。

後勤區可以S64免費轉 A車呀,但逼到上S64先啦。
kitarolo 發表於 2018-12-30 06:34 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2018-12-30 05:16
NA 有員工優惠,前提係條線唔賺嘅話可以有機管局補貼呀,必賺嘅生意嚟,就算機管局冇附帶條件要龍運比員 ...

龍運旅遊旺季時出
「數量有限」嘅實體
團體票,都不設員工價……
所以唔好覺得機管局補貼
係老奉,A線大約30個全費
客已近回本,但尤其是新A線
非繁一樣有唔少班次連呢條
界都唔到。

至於S64轉龍運A線
呢一步可以由機管局
「非現金式」提供,現
中午都有租車令後勤區
可去GTC食午飯(免車費)
咁一樣可以返放時段照做,
同時取消A線經國泰城特班。

龍運就係認為港鐵都唔係
對手,唯一對手就係自家E線。

053h4 發表於 2018-12-30 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2018-12-30 05:16
NA 有員工優惠,前提係條線唔賺嘅話可以有機管局補貼呀,必賺嘅生意嚟,就算機管局冇附帶條件要龍運比員 ...

條線蝕先得補貼。

而家NA收25蚊貴過968的收費係有利潤唔洗補貼先開咁密。一程車60人計收$1500收益好過日間A線好多,所以龍運日間中午咪擺站唔開.

重有係第一批NA先補貼再開都無。龍運NA越開越多越開越密証明做得過。
而價格導道理簡單,就算員工價收七折收費都貼近960。出港島尚且要考慮塞車,去機場大直路塞車機會細,而事實亦都反映係合理定價模式下會好多人願意付出多少少,但唔係貴一倍咁多。

053h4 發表於 2018-12-30 07:34 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2018-12-30 00:41
D錢點用當然係因人及家庭狀況而異,但亦唔係唯一因素

對於一D有家室嘅打工仔黎講,慳到嘅時間往往可以全 ...

單靠機場半個鐘都唔滿?完全唔考慮旅客因素,睇下NA線點解開咁密啦,機場放工坐NA,返工大部份人點解唔坐A線?呢個先係問題。
可況需求跟本就唔係咁細。

根本本身龍運E線車程去屯門元朗都係一個鐘搞得掂,真係大部份人唔會比貴一倍。
唔好用其他市區特快線比,因為多數特快線根本差唔到呢個價格。 1A/14對比215X, 差唔到咁遠。
多區情況反映,如果票價差距大,好多人接受合理的付出去節省開支。前面有例子唔重覆。

按政府隧道費資料,龍運行青馬的班次高於城巴,如果乘客量更平均E車減班但人人足夠服務,對龍運唔係好事?可況所謂員工價就算以30%折扣都貼近960。

bennyho1004 發表於 2018-12-30 11:15 | 顯示全部樓層
不如A41拉上水泉澳經廣源再落第一城,改唔入沙市同沙田圍,麗豪之後直上青沙/城隧去機場
之後開兩條新線 一條火炭站開經桂地街/源禾路/沙市上青沙出機場(入港珠澳)
                        一條沙田圍開經車公廟/大圍顯徑總站/美輝街上青沙出機場(學NA41行)
甚至A41P兩繁/假期分拆 一條學680X出石門
                                   另一條耀安開學43X行

P.S.水泉澳無咩位,最好拉47A去沙田圍開兜上去(每日係果到做野既九巴職員)
浸大小晴 發表於 2018-12-30 12:45 | 顯示全部樓層

當年A33係應該直接減價, 等HZMB開就拉入去直接谷客
而E33P係早就要加班兼全日服務,
E33由於已經成功被E33P分流, 繁時班次維持不變, 非繁班次可適量修正, 調番D車去元天
而家偷雞唔成蝕把米, 一條A線賺, 另一條就蝕, 得不償失
arfung 發表於 2018-12-30 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-12-30 12:45
當年A33係應該直接減價, 等HZMB開就拉入去直接谷客
而E33P係早就要加班兼全日服務,
E33由於已經成功被E33P ...

當年A33X若稍為減價($27.7變22.3),安排市中心直出,今天就可以和E33P各有各做,各自精彩。

唔使好似現在咁側埋一邊,乘客都用腳投票。 不過現時公司方向轉了,想重組難,唯有寄望屯赤通車大執。
s3n370 發表於 2018-12-30 22:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-30 07:34
單靠機場半個鐘都唔滿?完全唔考慮旅客因素,睇下NA線點解開咁密啦,機場放工坐NA,返工大部份人點解唔坐 ...

NA路線雖然同日間A車差距不遠,但唔代表可以兩者直接比較。
機管局响NA車時段,開佐接駁巴士由後勤去GTC。
故此NA線服務範圍接近E線多過A線,
日間A車好明顯係無接駁服務。
要夾硬比較,就要同A+E一併比較。

更何況,大部份NA班次,
根本係利用往日E線尾車私番市區/私入大嶼山頭車去做

價錢問題,香港只得巴士一種交通公具?
唔少紅綠小車費,係同路巴士幾成甚至以倍計,一樣大把人揀黎搭。
如果考慮埋轉一程車比多程錢換取更快車程,例子更加數唔清。
閣下唔認同身體力行搭平車唔緊要。
剩係巴士公司近年0既掠水特車一樣期門如市,
己清楚說明市民傾向邊一邊

肯花錢0既唔係唔care錢,而係點樣用有限金錢換取最大價值
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
HM3044 發表於 2018-12-31 08:05 | 顯示全部樓層

A33X問題係收得太貴同太兜,行景峰果邊出咪無事。

講返A42,顯徑出入機場有望縮至1小時內,就算送車尾都可以出返大圍回流E42
美田美林更加可以做到約40-45分鐘就到,正到痹啦