hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城計劃重整90/590巴士服務
開啟左側

[小道消息] 新城計劃重整90/590巴士服務

053h4 發表於 2019-1-2 12:25 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-1-2 12:18
http://www.mtr.com.hk/ch/customer/tickets/fare_saver.html

直接行去灣景中心拍就得

重點係唔係恒常永久安排, 今日有唔代表將來會有
唔好用所謂優惠去替代一條法定的巴士線
簽名被屏蔽
leo_ku 發表於 2019-1-2 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-2 12:25
重點係唔係恒常永久安排, 今日有唔代表將來會有
唔好用所謂優惠去替代一條法定的巴士線
...

優惠非恆常乃基本常識,你無唔該惡補。

唔好自創法定巴士綫呢個term, 只要巴士線有替代客量低就應取消。
053h4 發表於 2019-1-2 12:48 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-2 12:43
優惠非恆常乃基本常識,你無唔該惡補。

唔好自創法定巴士綫呢個term, 只要巴士線有替代客量低就應取消。 ...

服務詳情表的服務就係法定服務, 已有先例乘客量不足照加強服務

一視同仁先好講野, 否則只係代表用程序正確去行不仁不義無恥之事

一句到尾, 如果咁樣減都唔企出離表明反對立場, 即係政府作為監管機構可以任意減少或取消任何一條港島巴士線的服務, 咁多意見批評港島北岸服務, 另POST有其他人要求港島招標都視當透明的話
重洗投訴港島減車咩, 實用客量不足為由默許去減車收車

一般而言, 政府可以默許無能, 而唔可以做錯野, 服務唔達標的路線佔用港島資源, 默許下繁超班, 或正班車都係過西隧都係得個幾十人唔修正, 不斷以無人理由減少港島巴士服務, 前者有無做錯, 正係不証自明
簽名被屏蔽
leo_ku 發表於 2019-1-2 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-2 12:48
服務詳情表的服務就係法定服務, 已有先例乘客量不足照加強服務

一視同仁先好講野, 否則只係代表用程序正 ...

有先例都是客量不足有替代品就cut, 同我抝無意思。

任何阻擋巴士服務加強,盲目保留低客量的線幫巴士公司燒錢務求同巴士公司攬炒更不仁不義同無恥。
053h4 發表於 2019-1-2 13:05 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-2 12:57
有先例都是客量不足有替代品就cut, 同我抝無意思。

任何阻擋巴士服務加強,盲目保留低客量的線幫巴士公 ...

擺明934/936 就係先例, 視若無睹?

盲撐要過西隧的巴士唔夠客, 搞到惡性競爭之餘未來重要呃政府補貼, 佔用港島路面資源導致塞車, 搞到港島居民飽受塞車之苦之餘重要取消埋相關巴士
唔塞車下590只係30分鐘唔洗總站到總站, 唔源頭問責找去CUT 既有服務?
簽名被屏蔽
ADS@81K 發表於 2019-1-2 13:13 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-2 12:48

一視同仁先好講野, 否則只係代表用程序正 ...

好簡單
今時今日 巴士公司加資源有兩個因素
一,自己要爭地盤
二,條線可以帶來額外盈利
是但一樣唔符合已經令巴士公司做生意誘因降低
90/590?
爭地盤係爭到
但有冇錢賺大家好清楚。
攞番934/936
每做一個客就係分緊小巴/地鐵收入
你可以話而家934/936方案上執行有問題
但的確佢係喺地鐵度拉緊人上嚟。
而934/936唔係好似90/590咁冇修改空間
就算係柴小香港仔線
都係值得做
因爲而家得地鐵一個主要競爭者
每做一個客都一定有額外收入。

而減班?
巴士公司覺得條線有得做落去/唔想放棄市場就會搵方法留住佢
唔想做嘅 自然會用數據逼區佬就範。
當然 我係支持934/936執完都係收視差
係應該減班縮時
你可以話唔公平
但實際上巴士公司睇錢做人
唔會意氣用事同你無限燒錢。
就算有線燒緊錢
重組都係遲早嘅事
唔好覺得巴士公司係唔用腦唔會睇住自己盤數。

053h4 發表於 2019-1-2 13:18 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2019-1-2 13:13
好簡單
今時今日 巴士公司加資源有兩個因素
一,自己要爭地盤

巴士公司有無用腦就心照, 隔離就聲稱4x飛橋, 又過居民一棟

重有, 有人講到巴士公司唔用腦, 明知而家934/936無客就想微調
明知石排灣無服務就認為有小巴就代表巴士公司"好唔想做"唔可以"微調"

90現時情況的話, 就算上下繁起碼單向要入海怡, 即係原則上全日都要用多左車, 全個重組根本只會用多左車先會維持到現有服務水平
為害港島居民監管者可以失去理智, 但唔好無視有獨立第三者話佢坐的90迫到可以痴玻璃的情況

其實香港仔-柴灣線個POST早就出現, 只係本人唔提著, 睇下係咪有人真係咁了解九巴
其實早有証據九巴一話想做南區線, 一重提証據論點即刻改變, 都幾有趣
簽名被屏蔽
ADS@81K 發表於 2019-1-2 13:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-2 13:05
擺明934/936 就係先例, 視若無睹?

盲撐要過西隧的巴士唔夠客, 搞到惡性競爭之餘未來重要呃政府補貼, 佔用 ...

唔塞車下。。。
你都識講唔塞車了
590有機會搵錢嘅時間香隧會唔塞?
30分鐘好似好快但地鐵都做到相同時間甚至更快。

我支持居民有選擇
但唔好同我講90同地鐵唔係合理選擇
去灣仔,90
去金鐘中環,地鐵
定係你覺得有條鐵都要好似香港仔咁
想快有70想慢有37A?
053h4 發表於 2019-1-2 13:22 | 顯示全部樓層

y

ADS@81K 發表於 2019-1-2 13:19
唔塞車下。。。
你都識講唔塞車了
590有機會搵錢嘅時間香隧會唔塞?

一視同仁就得, 如果運吉提出934/936縮番去兩繁, 590可以取消非繁

唔好無視有版友話90痴玻璃呢件事, 人地唔係日日受害會咁講?
簽名被屏蔽
LN9267 發表於 2019-1-2 13:25 | 顯示全部樓層

我估計新城想法是,既然南區有AMS、MTR、香港仔隧道塞車內外夾攻的情況下,寧願安排更多資源做948、980X、985這些路線了。

香港特區政府運輸署與澳門特區政府交通事務局不同,運輸署心態是多一事不如少一事,不會好像交通事務局在2011年來一個巴士政策大變天。

以運輸署心態,把590公開招標沒有什麼可能發生。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)