hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城計劃重整90/590巴士服務
開啟左側

[小道消息] 新城計劃重整90/590巴士服務

JCTK 發表於 2019-1-4 22:04 來自手機 | 顯示全部樓層

一個正常人會信一個“特工”嘅數據定一個發緊夢嘅人嘅夢境呢?
053h4 發表於 2019-1-4 22:06 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-1-4 22:04
一個正常人會信一個“特工”嘅數據定一個發緊夢嘅人嘅夢境呢?

數據你睇下南區重組講過咩啦2014年聲稱非繁載客率都係33%,事實咪去灣仔睇下幾多人,特別係過修頓後得番幾多。

特工話90救唔番就同97合併你又唔信?
前面下繁90乘客話中環20個客上車你又唔信?

ccicoltd 發表於 2019-1-4 22:08 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-1-4 12:26
而家90/97已不可能縮去金鐘了,反正縮也沒意義,但會考慮往中環方向改行雪廠街.

至於590,新巴唔肯cut,區棍 ...

行雪廠街能快多少時間?尾站差一兩分鐘對整條線有甚麼影響,我看不透。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kay 發表於 2019-1-4 22:08 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-1-4 17:09
一係你們自己交數出來lor, 你又叫唔到鐵路客上番地面塞巴士又唔比cut 線,如此食相非常難看 ...

CUT 90/97/590無問題唔該比返D車去95/595先
兩線加埋最少CUT左兩部
世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2019-1-4 22:10 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-4 22:08
CUT 90/97/590無問題唔該比返D車去95/595先
兩線加埋最少CUT左兩部

幫X970加班都唔會俾95/595啦.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
053h4 發表於 2019-1-4 22:12 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-1-4 22:10
幫X970加班都唔會俾95/595啦.

講到970載客率高到可以加班。抽970/970X肯定車又唔比。重要打到 D紅小。

重要同班連根本無可能有居民反對的NA10都唔比開的區議員講開貴線? 發夢算啦。

簽名被屏蔽
kay 發表於 2019-1-4 22:15 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2019-1-4 17:50
問題係而家90,590客量下跌情況比巴士公司預計的多很多,特別是590,減了班也無助。 ...

你自己咪自相矛盾LOR

一時又話非繁590 90合併,90唔會有起色

另一方面又話殺590救90,你講晒啦

90 DAY 1開始都已經明示保留全日

重點係,無論點都好,90同97合併機會好大
既然係咁,海怡根本無必要交條590出黎,而換一條要上利東既90
海怡已經交左590A一次,咩著數都無,依家再交590,換條90入黎根本解決唔到問題

只要90上利東,海怡,西邨,大街唔會有人再搭,D地區人士成日話政府迫人搭MTR
但佢地依家都係度迫緊人搭MTR

當日你支持過690兜將南取代692,結果區議會都無共識
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2019-1-4 22:23 | 顯示全部樓層

係人都知政府迫緊蝕錢新巴cut車,cut到一個地步開唔到新線,10月661部車,扣左17部單層,60部短車,重有幾多車咁巴閉?

而家吹到用3部車590蝕唔過用7部車的新90,而擺到明下繁90都係開緊20分鐘咁大把,頂閘都係一個鐘360人,即係全日幾多人呢?
同人講蝕錢,590排唔排到南區前都成問題。95蝕得重甘,又唔話減埋佢,巴士公司早就無興趣做95/76,又唔見放行。94A而家搶到心淡變工半又唔比wor.

要新巴減車拎去做其他野,開聲咪得lor, 其實中環90都裝唔到客,一係就一鋪過減埋佢,叫客上90B/91,唔好拖拖拉拉。
簽名被屏蔽
FBI2 發表於 2019-1-4 22:32 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-4 22:15
你自己咪自相矛盾LOR

一時又話非繁590 90合併,90唔會有起色

我講緊最壞情況,唔代表而家係最壞.
90現時也沒有意兜利東,但590必須要死,因為不可能留一條和地鐵9成重疊兼客量極低的路線.
其實90可以連海怡都唔入,直接殺590,而590現時客量是符合運輸署勒令取消的準則.
而家搵90兜,只係安撫海怡,同埋話俾西村知而家條90都唔掂.

鴨島根本冇得揀,起得條鐵就注定巴士CUT完再CUT,除非班客生生性性支持番巴士.
唔想條592進一步被開刀減班,頂晒閘都冇人理,就最好乖乖地送條590上路.

至於90/590合併後,會否進一步食97,就要睇90/97到時客量可否維持到現狀. 如果維持到,暫看不到有合併空間.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
053h4 發表於 2019-1-4 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2019-1-4 22:32
我講緊最壞情況,唔代表而家係最壞.
90現時也沒有意兜利東,但590必須要死,因為不可能留一條和地鐵9成重疊 ...

講到載客率得一成即係10人,一個鐘20人,倒埋落90加一車會生存到,算把啦。

有guts 咪直接放棄中環lor, 古生都話唔好拖拖拉拉。

南區咁多蝕錢,一鋪過清晒佢啦。

2014年數據90非繁載客率得33%, 而家90乘客量何止少一半呢,你真係覺得減夠數?

當然,而家個垃圾方案,係地區人仕提出,搏過關咪跟到足,巴士公司2014年根本就已經講左佢地心目中方案。