hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城計劃重整90/590巴士服務
開啟左側

[小道消息] 新城計劃重整90/590巴士服務

FBI2 發表於 2019-1-4 22:48 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-4 22:42
講到載客率得一成即係10人,一個鐘20人,倒埋落90加一車會生存到,算把啦。

有guts 咪直接放棄中環lor,  ...

90非繁時客量一向都差,有冇地鐵都一樣.
但590唔同,而家係明顯差每班得單位數客量.

不過,你講得岩,南區的確未減夠車.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
053h4 發表於 2019-1-4 22:54 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-1-4 22:48
90非繁時客量一向都差,有冇地鐵都一樣.
但590唔同,而家係明顯差每班得單位數客量.

根本減係無所謂,2014年方案90/97都係改循環。巴士公司根本知道兩條線中環客量低下,中環核心區有鐵,乘客唔會過天橋去交易廣場上車,而中環中心乘客唔想行照上90B/91
590返而有D金融人仕坐下。

而家似咩呢?用2014年方案都係10部車咁大把
重有南區大把蝕錢線95/76等取消埋又少幾部,94A改工半算啦,97A呢D垃圾重存緊ga

呢D線乘客量收益遠少過590好唔好?又唔見郁佢地?
我讚成減車ga,呢堆巴士浪費地區資源先郁唔到好?
簽名被屏蔽
kay 發表於 2019-1-5 08:42 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-1-4 22:32
我講緊最壞情況,唔代表而家係最壞.
90現時也沒有意兜利東,但590必須要死,因為不可能留一條和地鐵9成重疊 ...

無分別,做生意係睇路線圖
結果係一樣,只係時辰未到

兩個都係植物人,器官捐贈都救唔到

我係支持053H4立場,唔應該拖,一步到位

不過我自己認為要跟返2014年建議
590保留,90改為上利東,照出中環

其實DAY 1 90/97無建議合併
兩線縮去灣仔減班

但問題係區佬反對,而且建議91取消,得罪晒成個利東
結果後期修訂建議,改為91保留,90/97非繁合併,額外取消71

你口口聲聲話90蝕得少,但你加埋97落去,一日最少蝕3萬,比590蝕多一倍
巴士公司唔想用12部車營運90/97都係事實

我都知呢個問題好難搞,但問題係大家已經見到終點
比我就一定拎埋著數先走

留590,定由90同97合併後分拆90X,本人持開放態度
如果新巴比人CUT QUOTA所以要CUT線,城巴應該營運590
世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2019-1-5 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-1-5 08:42

始終都要留條伏線,為日後90(併完590之後)/97非繁合併的可能做準備,所以590要先郁。以現時非繁客量,一條90做晒鴨島完全不過份。
leo_ku 發表於 2019-1-5 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-4 22:15
你自己咪自相矛盾LOR

一時又話非繁590 90合併,90唔會有起色

590A百分百同鐵重叠,又拍蚊,交数很應該,無話咩交左數後唔應再交,你590多人坐駛驚再比人開刀?

唔交數咪揾592開刀囉,如果我係你就快快手自己送走條590,免得自己受苦更多。
leo_ku 發表於 2019-1-5 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-5 08:42

事實係區佬成功留71,91放番係中環,90同97繼續ㄧ村一線,590繼續燒銀紙,你區佬夠guts 點名交線出去? 無嗎。
053h4 發表於 2019-1-5 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層

即係咁講,30X最多人上係交易廣場,而砵甸乍街略少,都係同乘客工作地點有關。590的交易廣場客,有幾多重會坐90,而交易廣場客有人叫開兩飛,少飛車一樣再跌?所以相信都唔難估無晒而中環90進一步落客。事實上2014原有方案係基於真實數據,居民模式得出離,而家政棍只係強調有定無車入中環,見到貴線590取消平線入海怡就成功。蝕錢線少一部就少一部,但90而家安排唔加班要7部,上埋利東就8部,唔少得過當日方案好多。
kay 發表於 2019-1-5 09:15 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-5 09:08
事實係區佬成功留71,91放番係中環,90同97繼續ㄧ村一線,590繼續燒銀紙,你區佬夠guts 點名交線出去? 無 ...

所以巴士公司立場,同區佬立場根本存在分歧

而巴士公司當日底線係6-8部車行新90,3部車行590

當然,我認為如果75/90/97/590/590A全部非繁唔開
換592/96/72A唔減,我都贊成

但區佬堅持要保留巴士出灣仔金鐘中環(4.7作怪)
咪要其他線幫手交數

依家中環非繁一個鐘加埋有8-10班車返黃竹坑/鴨島
咪睇下幾時好似九龍塘站咁,CUT得7788
世界很簡單 人類很複雜
dydx 發表於 2019-1-5 09:19 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-1-4 22:10
幫X970加班都唔會俾95/595啦.

由開線第一日搭到而家都未試過冇位坐
加乜鬼嘢班
kay 發表於 2019-1-5 17:45 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2019-1-5 09:19
由開線第一日搭到而家都未試過冇位坐
加乜鬼嘢班

奇在香港仔D人唔上X970

又講返90/590,聽講如果呢個方案堅係CUT車
已經有人講明唔會接受了

如果非繁要CUT車
搵94A/95無咁嬲

呢兩條線非繁咁既款,沒有最頹只有更頹

78因為要駁MTR,非繁跌落20分不如取消算
世界很簡單 人類很複雜