hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城計劃重整90/590巴士服務
開啟左側

[小道消息] 新城計劃重整90/590巴士服務

ansonchui 發表於 2019-1-1 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層

DM17 發表於 2018-12-31 19:59
灣仔道返南區3點幾坐滿
6,7點直頭痴哂玻璃
呢位阿生你搭過90未架?

咪系,不過之前去信建議過90繞海怡,終於成功。
ansonchui 發表於 2019-1-1 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-12-31 20:09
新城係咪想玩4線合1?
先搞590A,之後590,590陰到好似90C咁,我會擔心97前景

97吾算少人,暫時應該吾洗擔心
ADS@81K 發表於 2019-1-1 19:50 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-1 19:34
咩叫南區hold好多車?而家有公司放棄經營就要安排招標。

你點知九巴唔想加車?南區海怡幾多人啊?有合理 ...

但事實係乘客用腳投咗票

今時今日
鴨島南區生意已經好難做
有地鐵嘅鴨島大部分人落晒地底
香港仔日日有4M/48/78運人去黃竹坑上鐵
華富又俾人分走一批去港大轉鐵

就算今時今日招標
九巴都未必肯投
尤其係九巴收費基數仲要高過新城
早排171先減完車嚟
就真係唔係好睇到九巴想做了
053h4 發表於 2019-1-1 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2019-1-1 19:50
但事實係乘客用腳投咗票

今時今日

係上晒鐵就唔會留上下繁之餘,90 被要求加班應付590客量倒落去的額外需求。

有無客呢樣野,獨立第三方意見都証明左係有客。
係南區居民一向天真,以為取消590後全部車加番落90重可能有額外資源再做密D。
ADS@81K 發表於 2019-1-1 20:07 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-1 19:54
係上晒鐵就唔會留上下繁之餘,90 被要求加班應付590客量倒落去的額外需求。

有無客呢樣野,獨立第三方意 ...

但係咪仲好似以前咁
可以頂得起咁多條線?

我相信呢度大把人講過
巴士公司係睇數做人
繁時多人巴士公司唔加班頹做
自然就會有人落鐵
尤其係南港島綫未去到飽和狀態
雖然我唔認同新城頹做90/592
但事實上係有更多地區更值得做
就算放出嚟招標
都唔會有巴士公司投
一嚟根本冇咩可能收得高過$4.7
二嚟係根本得兩味單向有肉食 唔化算
巴士公司同署方咪醒
用溫水煮蛙
053h4 發表於 2019-1-1 20:12 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2019-1-1 20:07
但係咪仲好似以前咁
可以頂得起咁多條線?

據我了解九巴同電車及AMS 搞轉乘就希望補充港島服務不足,未能產生協同效應的問題。
590及石排灣一齊招標正正係做緊呢樣野。

簽名被屏蔽
leo_ku 發表於 2019-1-1 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-1 19:34
咩叫南區hold好多車?而家有公司放棄經營就要安排招標。

你點知九巴唔想加車?南區海怡幾多人啊?有合理 ...

你講海怡點解唔提有南港島線海怡半島站? 利東站做咩唔提? 南區鴨島十萬人有2個鐵路站有齊行山隧道車出中環做咩唔提?

錯,當然係錯 ,590減班都要3部車載客率低,唔抽走它比其他區留比你替巴士公司燒銀紙? 南區90,97,590唔佔中環灣仔quota , 新城唔駛派車? 巴士公司有限額,遊戲規則定左係咁,要其他區加服務就要抽現有資源,做你南區線抽唔到車比其他區係咪你負責?

leo_ku 發表於 2019-1-1 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-1 19:54

有無客呢樣野,獨立第三方意 ...

90被要求加班係妄求,根本無需要,90載客率五成都無,你分清楚先唔得咩?

leo_ku 發表於 2019-1-1 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2019-1-1 20:07
但係咪仲好似以前咁
可以頂得起咁多條線?

"有其他區更值得做',"頂唔起咁多條綫" 實在講得太好。

有D人就係咁自私惡毒,講到大仁大義咁,
明明知道海怡半島已是鐵路總站,鴨脷洲邨行去個零字左右,左攬隧道右抱行山線出中環仲係要隻字不提;
明明知道條線少客係都要攬炒,唔比巴士公司調配資源比其他更有需要的綫,以為巴士公司奉旨要投放資源比鴨島。
RobynnNKendyFan 發表於 2019-1-1 20:52 | 顯示全部樓層

講真我覺得 Citybus 90 唔駛入海怡 la
會搭嘅我諗兜唔兜入去都冇咩分別
反青沙撐獅隧