hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城計劃重整90/590巴士服務
開啟左側

[小道消息] 新城計劃重整90/590巴士服務

StanleyVillage 發表於 2019-1-2 02:21 | 顯示全部樓層

KP3805 發表於 2019-1-1 23:26
回程全部經都得呀嘛
始終點都要補 590A 個位, 同埋回程都無西村頭站車包袱
...

呢層就要睇吓班區議員識唔識諗了
萬一有人士以收工難上車做藉口唔肯90下繁兜海怡,唔易搞的
053h4 發表於 2019-1-2 06:59 來自手機 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2019-1-1 23:15
有競爭實好㗎有邊個唔想屋企樓下有多幾條直達線仲可以有優質服務?

但係客觀事實係喺2019年

明明海怡鴨脷洲石排灣根據過去討論就係服務不足地區。

獨立第三者意見唔聽只係盲諸如934/936呢 D人佔用港島路面的巴士線係唔work.
有錢賺代表唔打壓路線招標?另一個post好多人支畤港島路線招標引入競爭好唔好。

053h4 發表於 2019-1-2 07:05 | 顯示全部樓層
StanleyVillage 發表於 2019-1-2 02:21
呢層就要睇吓班區議員識唔識諗了
萬一有人士以收工難上車做藉口唔肯90下繁兜海怡,唔易搞的
...

前面話90日間都難上車重話倒埋590客交數比934/936?
為左垃圾線盲搶港島巴士資源,真係幾搞笑。

我最記得有堅道/荷里活道居民話,你地點搞活動都唔好搞到我地無法車坐,堅道-東華醫院無直車咁時今日好多堅道行動不便者以經係多溝道表達強烈不滿。

基本上港島巴士服務太差係人所共知 幾本上係公,經常有post質疑港鐵島路線服務就係例証。

取消590呢類思維,so far 只係過去盲撐無視下繁由銅鑼灣去到中環下,載客量遠少過城巴90個別西隧線全日的人支持,都幾反映問題。

簽名被屏蔽
JH_LE4612 發表於 2019-1-2 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-1 21:42
成日話無人肯做,但原來係怕招標巴士用事實証明比你睇有人會做。

我最記得有人講過,號稱越多人駁鐵或使 ...

九巴同AMS搞優惠,似係想打新創建多過想做南區囉好嗎?想只做南區就唔會加埋港島其他區嘅小巴 BBI啦。

AMS港島勝在網絡夠大,只係南區咁啱有好多條線比佢轉,香港仔,薄扶林,赤柱,半山,其實全部都係冇九巴獨營過海線嘅地方嚟,但呢啲地方有新創建巴士做主力,唔想對家賺,就搵敵人嘅敵人合作係正常不過。

重點係,南區有咩誘因要九巴日日私十幾廿架車過海,冒住比鐵打,巴士打,小巴打,塞車收費低嘅風險去投啲要上山嘅石排灣線?係愛定責任?
053h4 發表於 2019-1-2 07:15 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-1-2 07:06
九巴同AMS搞優惠,似係想打新創建多過想做南區囉好嗎?想只做南區就唔會加埋港島其他區嘅小巴 BBI啦。

A ...

打唔打唔知,不過都好肯定呢到咁多post插新城港島服務垃圾,經常話九巴流水做得好,就反映港島服務資源不足lor

你又知九巴好唔想做?

我最記得呢到主流共識係新城盲目大減港島線倒入客落地底,而港島AMS咁耐以耐一車不減都係大約三百幾部小巴都可以一年有近億利潤,反映咩?

過去討論結果都幾反映係由港島盲減車交數做成。
"唔好賴地硬啦, 因為管理不善無心戀戰巴士業務就真"
簽名被屏蔽
leo_ku 發表於 2019-1-2 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-2 07:05
前面話90日間都難上車重話倒埋590客交數比934/936?

望下90載客率先大放厥詞啦,90真係垃圾呀。
053h4 發表於 2019-1-2 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-1-2 08:26
望下90載客率先大放厥詞啦,90真係垃圾呀。

好多人講係盲減車做成。呢到過去討論結果就係傾向呢個觀點
leo_ku 發表於 2019-1-2 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-2 07:05

你590揾班坐滿都無, 日間小巴客量都無, 好意思死撐?
都話左你自私惡毒想同巴士公司攬炒。

你最好就自己交數上繳,免得成為阻礙巴士服務發展的千古罪人,遊戲規則就係咁。
leo_ku 發表於 2019-1-2 08:35 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-2 08:32
好多人講係盲減車做成。呢到過去討論結果就係傾向呢個觀點

很多人講? 如果好多人話1加1等於3係咪你又信?
053h4 發表於 2019-1-2 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-1-2 08:33
你590揾班坐滿都無, 日間小巴客量都無, 好意思死撐?
都話左你自私惡毒想同巴士公司攬炒。

前面其實無人反對咩,前題入90要加車加密一車都不能少。

講去討論傾向盲減港島巴士,經營不當倒客落地底做成新城巨額虧損,你可以置之不理?

老人家行動便無低地台服務為之不仁。

咁多人嘈港島巴士差你又置乘客於不義?

不仁不義盲減港島巴士資源,倒落唔少由銅鑼灣到中環都裝唔滿的巴士就係實証。就係不仁不義無恥的實証。

新城係獨立專利,590取消唔該拎去招標