hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運計劃分拆S64
返回列表 發新帖
開啟左側

[路線消息] 龍運計劃分拆S64

053h4 發表於 2019-1-3 09:15 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2019-1-3 09:13
繁忙時間咪多囉,S52非繁客量根本差到不得了,好多時一來一回廿個客都冇
S52A過咗地鐵站之後都係得番10零 ...

返工客會慢慢增長,東涌人口係機場島工作係增加緊。所以逸東先唔比拉走車。
簽名被屏蔽
E21A 發表於 2019-1-3 10:01 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-3 09:15
返工客會慢慢增長,東涌人口係機場島工作係增加緊。所以逸東先唔比拉走車。 ...

以S52非繁既客量同班次,有排都未去到你係第1頁所講「睇下S52幾時拆一條全日線去滿東」啦

最多咪加一班特車

開咗線再慢慢儲客?S52開咗線接近20年。20年過去啦,非繁既客量依然係用單層足以應付

053h4 發表於 2019-1-3 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2019-1-3 10:01
以S52非繁既客量同班次,有排都未去到你係第1頁所講「睇下S52幾時拆一條全日線去滿東」啦

最多咪加一班特 ...

又話無人返機場,有人又話就近就業唔惜珍,結果原來S64 呢類機場返工線上下繁唔夠載。

當然,唔同人唔同需要,不過地區人仕正正係以機場島有20%居民返機場,多人返工為由阻止S64抽資源。

究竟居民需求係咪更優先考慮?批得39M等路線比嶼巴就預左城巴龍運的東涌短途路線,以居民去機場島優先,本身只係需要解決有同無的問題,唔係夠唔夠客的問題。可況城巴龍運的利潤就係來自機場島暢順運作,乘客滿意機場島表現先有咁多旅客坐佢車出入機場,投得呢組線,係成盤數有可觀利潤下,員工服務本身佢地有責任做好佢。唔好一方面就200幾部車營運有過億利潤,但員工連有合適返工服務都無。呢類短途線蝕得佢幾多?

嶼巴專利係做大嶼山,但唔包機場島,城巴龍運係機場及北大嶼山對外

kitarolo 發表於 2019-1-3 10:27 | 顯示全部樓層

雖然有啲離題,或者
我暫時無把握喺F1出文

S64全面放棄駿運南路/
香港空運貨站,由S52(A)取代
S64X經逸東同第日嘅裕泰苑,
過燃料庫就直抵GTC/博覽館/
萬豪酒店並回程。

S64C/P暫時唔洗改住。

S52A依照#19咁改
滿東+逸東+東涌北後
不停港鐵站,國泰城後
依原線抵後勤區、正線
S52可維持現狀,但上下繁
經GTC並縮短為維修區來往
港鐵站(某程度與S56重疊)

除龍城利益及票價外
我睇仲有一大問題係
逸東用S52/S64嚟做
嶼巴38嘅代替品,龍城
無特登開短棍嚟競爭已算
好克制,大幅延長行車時間
就應該加車以維持表列班次
而唔係慣性脫班。

E21A 發表於 2019-1-3 13:56 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-3 10:14
又話無人返機場,有人又話就近就業唔惜珍,結果原來S64 呢類機場返工線上下繁唔夠載。

當然,唔同人唔同 ...

我同意你所講巴士公司係機場島上獲取龐大既利潤下,有絕對責任提供完善既服務(不論A線S線E線)
但係有限既資源下,我唔認為S52全日分拆可以有效地分配資源
假設S52新既分支非繁開30分鐘一班,以而家S52既客量,只會導致每小時有5架乘客量只有個位數甚至空無一人既雙層巴士行走來回逾8.2km既南環路
若果真係要改善S52服務,只需將其伸延至滿東邨即可
實際上據小弟觀察,除咗上下繁忙時間外,S52最多人既時段係中午,同埋下午6點幾某一班往維修區方向既班次
即使要開分支,只需配合維修區員工上班時間即可

當然現實就係城巴一架車都唔想加落S52度,所以幾乎冇提出過S52會延長到滿東
kitarolo 發表於 2019-1-3 14:08 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2019-1-3 13:56
假設S52新既分支非繁
開30分鐘一班,以而家
S52既客量,只會導致每小時
有5架乘客量只有個位數甚至空無
一人既雙層巴士行走來回逾8.2km
既南環路

S線拉勻計最霉真係S52
所謂多客都係單向果吓弊
有加班車收4蚊多數都要有
其中一程吉車進/出。

雖然唔係話想幫住巴士公司
但南環路呢個市場可點改良?

南環路盡頭果兩間維修廠
返放工時間已經叫做無GTC
果邊咁多組合,GFS雖然時段
較多但人數太少,步行出AAT
又唔近,DHL行出去AAT就話
追得返送車尾嘅下一班次。

非繁隔班入南環路值得
考慮,但為方便乘客只能
正線15分鐘一班(只去到
AAT就調頭)南環路變成每
半小時一班,每小時一班就太疏。